Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Στο ΠΑΣΟΚ, έως τον Δεκέμβριο, θα τελειώσουν όλα, πιθανόν αποφυλακίζεται σήμερα ο Μπελέρης, game of thrones και στον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία «χώνεψης» στο ΧΑ, το play των αναλυτών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το νέο τοπίο στις ΑΠΕ, η κυβερνητική διγλωσσία για την ακρίβεια και οι αντιδράσεις για το «γουνάκι» του Στουρνάρα

Στο ΠΑΣΟΚ, έως τον Δεκέμβριο, θα τελειώσουν όλα, πιθανόν αποφυλακίζεται σήμερα ο Μπελέρης, game of thrones και στον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία «χώνεψης» στο ΧΑ, το play των αναλυτών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το νέο τοπίο στις ΑΠΕ, η κυβερνητική διγλωσσία για την ακρίβεια και οι αντιδράσεις για το «γουνάκι» του Στουρνάρα

Έως τον Δεκέμβριο όλα!

Σε ανακωχή, τον εμφύλιο του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι θα οδηγήσει ο οδικός χάρτης τον οποίο δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιάσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κεντρική Επιτροπή, την Κυριακή 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει, με συγκεκριμένους σταθμούς τις καταστατικές πρόνοιες που θα πρέπει να ικανοποιηθούν και οι οποίες προβλέπουν από έκτακτο συνέδριο μέχρι πανελλαδική συνδιάσκεψη, ή ακόμη περιφερειακά συνέδρια, όπου θα παρουσιαστεί το πολιτικό πλαίσιο για το ΠΑ.ΣΟ.Κ του μέλλοντος από τους υποψήφιους και τον ίδιο. Θα ακολουθήσει η εκλογή προέδρου ο οποίος θα υπηρετήσει το συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο.

Πρόταση Κωνσταντινόπουλου

Η πλευρά του Χάρη Δούκα που θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία, φαίνεται να συμφωνεί με έναν τέτοιο οδικό χάρτη, ο οποίος προσεγγίζει την πρόταση του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που άνοιξε το θέμα εκλογής ηγεσίας μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Η διαδικασία για την αλλαγή ηγεσίας πρέπει να γίνει εντός του 2024» δήλωσε ο Κωνσταντινόπουλος. «Σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει να γίνει αποτίμηση, να μιλήσουμε για τις πολιτικές και κυρίως οι υποψήφιοι να μας πουν το πλαίσιό τους για το πώς θα προχωρήσουν μπροστά με τη διεύρυνση και να φέρουν κόσμο στις διαδικασίες» τόνισε. «Αν είναι στις διαδικασίες να πάνε 50.000 ας το κάνει μεταξύ των φίλων του και της ομάδας του» είπε για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το σενάριο του Ιουλίου θα πρέπει να θεωρείται ότι κάηκε οριστικά έστω κι αν κάποιοι που αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείουν τον αιφνιδιασμό. Αν προχωρούσε, όμως, το βέβαιο είναι ότι θα οδηγούσε σε ανταρσία.

Το μανιφέστο τους

Ο οδικός χάρτης των κομματικών διαδικασιών δίνει την δυνατότητα στους υποψήφιους για την ηγεσία να παρουσιάσουν το δικό τους μανιφέστο και να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Όπως αν θέλουν άνοιγμα στο κέντρο ή συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, ή τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποια πρόσωπα κλπ. Στο πολιτικό πλαίσιο του αυριανού ΠΑΣΟΚ δίνει βάρος και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος επίσης θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του και είναι πιο ευέλικτος όσον στα χρονικά όρια.

Ο «αρχιστράτηγος» του Δούκα

Εκνευρίζεται η Χαριλάου Τρικούπη με τους «κύκλους Δούκα» που απαντούν όποτε κρίνεται ότι χρειάζεται σε δηλώσεις Ανδρουλάκη ή σημεία της στρατηγικής που υπερασπίζονται προεδρικά στελέχη. Πίσω από τους «κύκλους Δούκα» είναι τοις πάσι γνωστό ότι βρίσκεται ο Χρήστος Πρωτόπαππας, πρώην υπουργός και εξ απορρήτων της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Εκτελεί χρέη συμβούλου του Δούκα από την προεκλογική περίοδο για την διεκδίκηση του δήμου Αθηναίων και σήμερα θεωρείται ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον δήμαρχο. Το θέμα που συζητούν στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο Πρωτόπαππας ήταν μέσα στα κορυφαία στελέχη που στήριξαν τον Ανδρουλάκη να εκλεγεί αρχηγός. Εκείνος όμως επέλεξε να απομακρύνει όλους τους «παλιούς» (Σκανδαλίδη, Ευθυμίου, Πρωτόπαππα κα) και να πάει μόνο με μια στενή ομάδα νέων στελεχών, όπως τονίζουν. Και να εκλεγεί ξανά ο Ανδρουλάκης αν δεν το πάρει αλλοιώς θα αρχίσει γρήγορα η αμφισβήτηση του.

Απασφάλισε ο Στέφανος!

Αναβρασμός επικρατεί σε όλους τους ορόφους της κεντροαριστερής πολυκατοικίας. Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης – ήταν στο Σικάγο καλεσμένος σε fashion show για φιλανθρωπικό σκοπό και σήμερα θα τον δεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στη Νέα Υόρκη- άφησε νέες αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα. Δηλώνει ότι δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο ότι άφησε ένα οικονομικό χάος. Το κόμμα δεν έχει οφειλές σε τράπεζες όπως εξηγεί, αλλά έχει πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές, «ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου – Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας» όπως τόνισε. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι το ξέσπασμα του Στέφανου ήρθε μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον πρώην πρωθυπουργό ως τον επικρατέστερο να ηγηθεί ενός ενιαίου κεντροαριστερού σχήματος (το πιστεύει το 70% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ!).

Ο Σπίρτζης και οι άλλοι

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο επίκεντρο των ζυμώσεων της κεντροαριστεράς. Τα μαχαίρια πέφτουν στον αέρα. «Κατά τη γνώμη μου και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρουλάκη έχουν απορριφθεί ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» δήλωσε στον «Σκάι» ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης. «Ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση γιατί απέτυχε και η επικοινωνιακή τακτική που είχε και ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία» τόνισε. Είναι ξεκάθαρο ότι οραματίζεται την δημιουργία ενός ενιαίου κεντροαριστερού φορέα που αναζητεί τον αρχηγό. Στην ομάδα της ώσμωσης θεωρείται ότι είναι ο Χάρης Δούκας με τον οποίο φαίνεται να έχει ανοιχτό δίαυλο ο Σπίρτζης. Και άλλα πρόσωπα εκφράζουν ανησυχίες, για την επόμενη μετά της κατακερματισμένης κεντροαριστεράς. Ανάμεσα τους είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης που στήριξε τον Δούκα για να εκλεγεί δήμαρχος, η Λούκα Κατσέλη, ο Δημήτρης Ρέππας, η Κατερίνα Μπατζελή, πανεπιστημιακοί, ο Νίκος Κοτζιάς κ.α.

Γυρίζει την πλάτη

Ο Στέφανος Κασελάκης δήλωσε ότι θα κατέβαινε ακόμη και απέναντι στον Τσίπρα για να διεκδικήσει την ηγεσία στο κεντροαριστερό πόλο. Άλλωστε τον Ανδρέα Παπανδρέου θαυμάζει φάνηκε και από τον ύμνο που του επιφύλαξε με αφορμή την επέτειο από τον θάνατό του. Διαμηνύει ότι τα σενάρια συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ δεν τον αφορούν. «Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή ξαφνικά το σύστημα βλέπει τον Μητσοτάκη να αποσταθεροποιείται και ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του», ανέφερε στην ανάρτηση του. Άφησε αιχμές ότι «κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφοι, δημοσκοπήσεις – ολόκληρο το σύστημα θέλει να επιβάλλει και το πρόβλημα και τη λύση. Τους δήθεν σωτήρες που θα μπορούν να ελέγξουν». Στελέχη που βρίσκονται κοντά του, του κάνουν εισηγήσεις να προχωρήσει σε διαγραφές όσων τον αμφισβητούν. Οι διαγραφές όμως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύσκολη υπόθεση και η απόφαση δεν εναπόκειται στον εκάστοτε πρόεδρο αλλά στα κομματικά όργανα.

Αποφυλακίζεται ο Μπελέρης;

Σήμερα το απόγευμα γύρω στις τρεις θα γίνει γνωστή η απόφαση του αλβανικού Εφετείου για τον φυλακισμένο δήμαρχο της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη. Καθώς η μία μέρα κράτησης λογίζεται για μιάμιση, θεωρείται ότι έχει εκτίσει τους 20 από τους 24 μήνες που καταδικάστηκε πρωτόδικα. Το σενάριο να αθωωθεί αν και πρόκειται για κακοδικία, συγκεντρώνει απειροελάχιστες πιθανότητες. Εκείνο όμως που δεν αποκλείεται – αντίθετα θεωρείται πολύ πιθανό – είναι να καταδικαστεί αλλά με μείωση της ποινής του στο 20 μήνες και να βγει από την φυλακή. Αυτό θα επέτρεπε στον εκλεγμένο ευρωβουλευτή της ΝΔ να ορκιστεί κανονικά στο Στρασβούργο και να μη χρειαστεί να τον επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ευρωκοινοβουλίου μέσα στις φυλακές που θα ήταν μία πολύ αρνητική εικόνα για την Αλβανία. Ταυτόχρονα θα άνοιγε το δρόμο στον Έντι Ράμα να κηρύξει νέες εκλογές στο Δήμο της Χειμάρρας από τις οποίες θα αποκλειόταν ο Μπελέρης ως καταδικασμένος. Ο γιος του Πέτρος Μπελέρης τον επισκέφτηκε χθες στις φυλακές. Η οικογένεια του και οι Χειμαρριώτες θα συγκεντρωθούν σήμερα στο δικαστήριο. Η αποφυλάκιση του θα γιορταστεί με μεγάλο γλέντι στην Χειμάρρα. Το αρνητικό σενάριο το Εφετείο να αποφασίσει την πρωτοπδικη ποινή και να παραμείνει φυλακισμένος όλοι το ξορκίζουν.

Μπαλάκι!

Σχεδιασμοί επί των σχεδιασμών, συσκέψεις επί των συσκέψεων, drones, θερμοκάμερες, και ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας λειτούργησε όντως με καλύτερα αντανακλαστικά από κάθε άλλο Καλοκαίρι, στις φωτιές, μέχρι τώρα. Να όμως που πάλι είχε τρύπα το σύστημα και μάλιστα τέτοια που μπορεί να βάλει μπουρλότο! Ο λόγος για την καύσιμη ύλη από τον καθαρισμό των οικοπέδων που περιμένει με τις μέρες και τις εβδομάδες μπροστά από τα σπίτια αλλά δεν υπάρχει ο επαρκής αριθμός δημοτικών απορριματοφόρων να τα συλλέξει άμεσα! Οι εικόνες ντροπής προβλήθηκαν στα κανάλια. Ο ένας πετούσε το μπαλάκι στον άλλον.

Ούτε το αυτονόητο;

Το αποτέλεσμα ήταν το Μαξίμου να δώσει την εντολή «βρείτε λύση». Ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος με τους συνεργάτες του, του Αγίου Πνεύματος έκαναν υπερωρίες για να μοιράσουν 1,3 εκατομ. ευρώ σε 40 δήμους της Αττικής για να χρησιμοποιήσουν ιδιώτες στην συγκομιδή. Σήμερα εκδίδεται η απόφαση. Και για να μην τα ρίχνω όλα στο κράτος οι πολίτες περίμεναν τον καύσωνα για να καθαρίσουν το οικόπεδα τους; Τουλάχιστον οι περισσότεροι; Από το Πάσχα έπρεπε να αρχίσει ο καθαρισμός. Όσοι δεν σκέφτονται τους άλλους ας ενδιαφερθούν τουλάχιστον για την περιουσίας τους που αν καιγόταν θα έφταιγαν όλοι οι άλλοι εκτός από τους ίδιους. Δεν μπορεί να χάνεται η μάχη του αυτονόητου με 40ρια και κλιματική αλλαγή!

Οι εξελίξεις που πρέπει να «χωνέψει» το χρηματιστήριο

Η τρέχουσα εβδομάδα στο χρηματιστήριο αν και «λειψή» λόγω της χθεσινής αργίας αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία να «χωνέψει» η αγορά μία σειρά από εξελίξεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Καταρχάς, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η αγορά θα πρέπει να απορροφήσει τους τριγμούς που προκάλεσε η έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των δύο μεγάλων εισηγμένων εταιρειών διύλισης πετρελαίου, Motor Oil και Helleniq Energy. Η αλήθεια είναι ότι η κυβερνητική απόφαση δεν είχε διαρρεύσει και η αγορά δεν φάνηκε να περιμένει αυτή την εξέλιξη. Ως προς τα της (μη) διαρροής μιας τέτοιας απόφασης, η στήλη δεν μπορεί παρά να επισημάνει ότι ειδικά προ μιας εκλογικής αναμέτρησης, τέτοια μέτρα δεν συζητιούνται στα φανερά. Ειδικά όταν οι μεγαλομέτοχοι αυτών των εταιρειών έχουν ευρύτερο πολιτικοοικονομικό και μιντιακό εκτόπισμα.

Στο αν η αγορά το περίμενε ή όχι, ας περιοριστούμε στο ότι η ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα για το θέμα ήταν σαφής από πέρυσι και προέβλεπε εισφορά και για δεύτερη οικονομική χρήση, αλλά τις κακές ειδήσεις συχνά η αγορά αποφεύγει να τις θυμάται.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση και κυρίως ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, που ήταν ο αγγελιαφόρος της είδησης που ταρακούνησε το ΧΑ, έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να μαζέψουν την ακατάσχετη φημολογία που πυροδότησε η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών, σύμφωνα με την οποία δεν αποκλείονται ανάλογες κινήσεις και σε άλλους κλάδους π.χ. στις τράπεζες. Το τελευταίο που χρειάζεται το χρηματιστήριο είναι μια τέτοια αβεβαιότητα να διαιωνίζεται.

Το δίπολο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το δείγμα γραφής Περιστέρη

Η δεύτερη βασική εξέλιξη που συζητιέται έντονα στην αγορά αφορά το mega deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δηλαδή μίας από τις σημαντικότερες εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, η οποία πριν τα τέλη του έτους κι αφού έχει ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση προς όλους τους μετόχους θα οδηγηθεί λογικά εκτός διαπραγμάτευσης. Η ρευστότητα που θα αποκομίσουν οι μέτοχοι της εταιρείας – μικροί και μεγάλοι – θα έρθει να καλύψει σε ένα βαθμό, λένε οι αναλυτές, τα κενά ρευστότητας που άφησαν τα διαδοχικά placements που έγιναν στην αγορά προσφάτως και την απομύζησαν. Και σε αυτό το επίπεδο, λοιπόν, ο Γιώργος Περιστέρης με το deal που πέτυχε δίνει στίγμα για τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του και βοηθά την αγορά. Δυστυχώς, σπανίζουν στο ΧΑ οι κινήσεις βασικών μετόχων που λειτουργούν με γνώμονα τα συμφέροντα όλων των μετόχων τους και της αγοράς γενικότερα. Κι η επιμονή του Περιστέρη για δημόσια πρόταση και εξασφάλιση των συμφερόντων όλων των μετόχων, όπως και να το κάνουμε αποτέλεσε δείγμα γραφής.

Η άλλη μετοχή του Ομίλου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς βγαίνει πολλαπλά ενισχυμένη από το deal. Η διοίκηση του Ομίλου θα έχει πολλά να πει για αυτό στην αυριανή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Ήδη, οι αναλυτές βλέπουν για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ νέα τιμή – στόχο πολύ πάνω από τα 20 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή αισθητά ψηλότερα από τα περίπου 17 ευρώ που είναι τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής.

Το νέο τοπίο στις ΑΠΕ

Η συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη Masdar σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα αποτίμησης έφερε στο προσκήνιο και τις ποιοτικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις διάφορες εταιρείες και τεχνολογίες ΑΠΕ. Κοινώς, ανέδειξε ότι δεν είναι όλες οι ΑΠΕ ίδιες και προφανώς ούτε όλες οι εταιρείες. Όσοι είχαν αναλάβει προ πολλών ετών τα ρίσκα να ασχοληθούν με μια παρθένα ακόμα αγορά έχουν το πλεονέκτημα του πιο ποιοτικού χαρτοφυλακίου, των καλών έργων και των χρηματοοικονομικών χαρακτηριστικών που τα συνοδεύουν, δηλαδή καλές, σταθερές και προβλέψιμες καταβολές, υψηλές για τα σημερινά επίπεδα, όπου η αγορά έχει πλέον ωριμάσει και δεν υπάρχουν τα ρίσκα του παρελθόντος.

Είναι σαφές ότι πλέον η εποχή των επιδοτήσεων -με εξαίρεση ίσως κάποιες ανώριμες αλλά πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες κι έργα απολύτως απαραίτητα για την αγορά που είναι κρίσιμο να στηριχθούν- έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι δημοσιονομικοί κανόνες σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχουν αλλάξει τα δεδομένα και το Δημόσιο δεν έχει τα περιθώρια να δαπανά σημαντικά κεφάλαια σε έναν τομέα που πλέον θεωρείται ανταγωνιστικός και δίχως κρατική στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι παρά το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, θα προχωρήσουν μόνο τα πιο ανταγωνιστικά και τα πιο απαραίτητα για τη χώρα και το ενεργειακό της σύστημα έργα. Αυτό ακριβώς θέλει η κυβέρνηση που έχει προειδοποιήσει εδώ και μήνες για υπερθέρμανση και ανάγκη συγκράτησης που θα φέρει μια ισορροπία στην αγορά.

Το τέρας της ακρίβειας και η αχρείαστη κυβερνητική διγλωσσία

Αναφερθήκαμε στην ακρίβεια και η στήλη θυμήθηκε έναν διάλογο στον οποίο υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας. Άνθρωπος της πιάτσας, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ρώτησε έναν συνομιλητή του με ύφος που έδειχνε χιουμοριστική διάθεση, «ποιο είναι το τελευταίο πιο σύντομο ανέκδοτο;». Ο συνομιλητής του τον κοίταξε με απορία και δεν απάντησε. «Το λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μάλλον έχουν κάπως ζαλιστεί από τη ζέστη και δεν ακούνε ούτε τον πρωθυπουργό πλέον», συνέχισε. «Δηλαδή;», ρώτησε με περιέργεια ο συνομιλητής.

«Μιλάω για τη δήλωση ότι η Ελλάδα είναι η 8η φθηνότερη χώρα στην Ε.Ε….Μα είναι δυνατόν να μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου την στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ορίζει την ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα;». αναρωτήθηκε ο φίλος της στήλης και συνέχισε την ανάλυσή του. «Κοίταξε, ο Μητσοτάκης με τον Θεοδωρικάκο επιχειρούν αυτή την στιγμή το αδύνατο, να πείσουν αυτούς που καθορίζουν τις τιμές να τις μειώσουν. Όμως, έχουν να ξεπεράσουν έναν «τοίχο». Τις τιμές στο εσωτερικό και ειδικά στα σούπερ μάρκετ ασφαλώς τις διαχειρίζονται οι μεγάλες «εγχώριες» αλυσίδες. Όμως, τις τιμές των εισαγόμενων τροφίμων και ειδών μαζικής κατανάλωσης που μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ τις διαχειρίζονται «ξένες» πολυεθνικές. Η συνεννόηση μεταξύ των δύο, είναι ο γόρδιος δεσμός που πρέπει να λυθεί για οποιαδήποτε σοβαρή κίνηση αναθεώρησης στις τιμές, πέρα βέβαια από την μείωση του ΦΠΑ. Κατά συνέπεια, δεν πετάγεσαι να μιλήσεις για «φθηνή» Ελλάδα όταν ο Πρωθυπουργός και ο νέος Υπουργός κοιτάνε από που να πιάσουν τον γόρδιο δεσμό….».

Ο Σουρνάρας (και) δικαστής

Γόρδιος δεσμός υπήρχε και αλλού και κατά πώς φαίνεται βρέθηκε το μαχαίρι που θα τον κόψει, τουλάχιστον όσον αφορά τις νομικές ευθύνες. Ο λόγος για τις ευθύνες τραπεζικών που μπορεί να κατηγορηθούν για απιστία λόγω «κακής διαχείρισης» δανειακών υποχρεώσεων. Δηλαδή αν κάποιος τραπεζικός έχει κάνει κούρεμα εκεί που δεν θα πρέπει να γίνει ή γιατί κάποιος υποψιάζεται ότι το έκανε με το αζημίωτο. Ποιος θα κρίνει λοιπόν την αλήθεια; Τα δικαστήρια ασφαλώς. Αλλά για να κρίνουν τα δικαστήρια θα πρέπει προηγουμένως να πάρουν «χρησμό» από την… αλάθητη αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος. Με άλλα λόγια η τραπεζική εποπτεία (ΤτΕ) επεκτείνεται εμμέσως και στην δικαστική και μάλιστα χωρίς καμία ευθύνη, αφού οι δικαστικές αρχές θα ζητούν την εκτίμησή της για το υπαρκτό ή όχι αδίκημα και στη συνέχεια θα αποφασίζουν. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι η ΤτΕ έχει – σχεδόν πάντα – την καλύτερη και ακριβέστερη γνώση για τις τραπεζικές εργασίες και γενικά για την κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο. Με την διαφορά ότι τα κριτήρια με τα οποία κρίνει η ΤτΕ με βάση το καταστατικό της δεν ταυτίζονται με αυτά των δικαστικών αρχών. Υπάρχουν διαφορές που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο προς κρίση, αλλά και το τί ακριβώς θεωρεί «δίκαιο» το δικαστήριο και τί η ΤτΕ. Καλό θα ήταν να εκφράσει άποψη και η ΤτΕ γι’ αυτό.

Η σημερινή συνέλευση της Ένωσης Τραπεζών

Δεν ξέρουμε αν η άποψη της ΤτΕ θα εκφραστεί στη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, όπου θα είναι μαζεμένοι όλοι οι τραπεζίτες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Σίγουρα στα πηγαδάκια, πάντως, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι αυτό της «τραπεζικής ασυλίας» με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Τί ακριβώς λέει η τροπολογία; Από την προσεχή Δευτέρα 1η Ιουλίου αντικαθίσταται η κατ΄ έγκληση προσφυγή κατά τραπεζικού στελέχους που ζημίωσε την Τράπεζά του και πλέον οι εισαγγελείς που θα αναλαμβάνουν τις υποθέσεις, θα ζητούν γνωμοδότηση από δύο επιθεωρητές της ΤτΕ για την ύπαρξη και την έκτασης της ζημίας.

Θυμίζουμε ότι η αντιπολίτευση «οργίλη» υποστηρίζει ότι πρόκειται περί «γυριστής» από την κυβέρνηση και «αδειάσματος» του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη που είχε δηλώσει ότι θα καταργήσει το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών. Για να το δούμε, όμως, με ηρεμία το θέμα βρε παιδιά… Αφενός, η γνωμοδότηση (το λέει και η λέξη) της ΤτΕ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Αφετέρου, πόσα ξέρουν οι δικαστές από τραπεζικά; Άσε που και παλαιότερα οι δικαστές μπορούσαν να ζητήσουν έκθεση από την ΤτΕ για να μπορέσουν να κατατοπιστούν σε τόσο ειδικά αντικείμενα δικών. Άλλωστε, έτσι γίνεται και στο εξωτερικό. Ας αφήσουμε κάποια στιγμή την υποκρισία και να δούμε την ουσία και το όφελος προς την κοινωνία και την οικονομία, όπως το έθεσε και ο νέος Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας. Κι όπως προαναφέραμε, καλό θα ήταν να ακούσουμε και τί έχει να πει για το θέμα η ΤτΕ.

Έρχεται συμβιβασμός για το Lagonissi Grand Resort

Ένα τέλος φαίνεται ότι θέλει να βάλει η κυβέρνηση στον δικαστικό μαραθώνιο μεταξύ της  ΕΤΑΔ και του Ομίλου Μαντωνανάκη για το Lagonissi Grand Resort, που πλέον μετρά πάνω από δύο δεκαετίες. Πρόκειται για υπόθεση που αποτελεί σημαντικό «αγκάθι» στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς η εταιρεία του Παντελή Μαντωνανάκη, Αττικός Ήλιος, η οποία ανέλαβε την επένδυση στο Λαγονήσι πριν από περίπου 24 χρόνια, έχει ήδη κερδίσει περίπου 800 εκατ. ευρώ σε διεκδικήσεις έναντι της ΕΤΑΔ, μετά από οκτώ αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατες δηλώσεις του έκανε λόγο ότι η χρόνια δικαστική αντιπαράθεση του επιχειρηματία Παντελή Μαντωνανάκη και του Δημοσίου θα επιλυθεί σύντομα μέσω της διαδικασίας του συμβιβασμού. Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του επιχειρηματία, ο οποίος η ιστορία έχει δείξει ότι έχει τρελάνει πολύ κόσμο και δεν κουράζεται να προχωρά στον έναν τακτικό ελιγμό μετά τον άλλον. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ ολίγων μηνών κατάφερε να ακυρώσει τον πλειστηριασμό για τα πολυτελή ξενοδοχεία Elounda Beach Hotel & Villas και Elounda Bay Palace στην Ελούντα της Κρήτης, για χρέη του προς τις τράπεζες.

Μήλο της έριδος ξανά η μαρίνα της Καλαμαριάς

Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Δήμο Καλαμαριάς λόγω της επικείμενης αξιοποίησης της Μαρίνας Αρετσούς. Η νέα δημοτική αρχή της πόλης έχει σημαντικές αντιρρήσεις για το σχέδιο της αξιοποίησης της μαρίνας της Καλαμαριάς, διαμηνύοντας μάλιστα ότι αν δεν καταφέρει να έρθει σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να σταματήσει την εφαρμογή του, έστω και στο παραπέντε. Σημειωτέον ότι το τελευταίο στάδιο, πριν την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τη μαρίνα, είναι η υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Τουρισμού. Προς το παρόν η δημοτική αρχή μαζί με τις υπηρεσίες επεξεργάζονται τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ως προς ζητήματα νομικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Lamda Marinas ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εν λόγω μαρίνα και φαίνεται ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αλλάξει γνώμη στη Δημοτική Αρχή, καθώς είναι από τις μεγαλύτερες μαρίνες  που διαθέτει η χώρα, άρα πόλο έλξης για τη θυγατρική της Lamda Development.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμφύλιος για την ΑΥΓΗ,  πόσα δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η  κρατική επιχορήγηση, ο «κόφτης» – σοκ  Παπαθανάση στη ΝΔ, οι παράπλευρες απώλειες της διαιτησίας για την ΑΒΑΞ, o επιδέξιος «ακροβάτης» Ανδρέας Σιάμισιης, ο ΟΔΔΗΧ και οι ευρωεκλογές και το θολό τοπίο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία  Τα επινίκια για τα ομόφυλα «καίνε» την ΠτΔ; Τα καρφιά πίσω από τις κλειστές πόρτες, η πρώτη συμμαχία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, η σιωπηρή διαμαρτυρία των τραπεζιτών, η ανησυχία τους για τα «ψάρια», αλλάζει το τουριστικό μείγμα της χώρας, οι νέες μεταναστευτικές ροές και ο νέος «εισαγόμενος» πληθωρισμός Έρχονται «ντοκουμέντα» μετά τις καταγγελίες Κασσελάκη για «μαύρα»; Η οργή στελεχών και η σιωπή Τσίπρα, γιατί ο Δούκας πρόλαβε τον Ανδρουλάκη, το θερμό καλοκαίρι με γάμους και διαζύγια στην ενέργεια, οι δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, η άποψη Στουρνάρα για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και το νέο επενδυτικό El Dorado της Λαυρεωτικής Δυο πρώην πρωθυπουργοί, μία Κ.Ο και ένα τετ α τετ στο Μαξίμου, ποια ονόματα συζητιούνται για την ΠτΔ, οι φαρμακερές ατάκες και τα σενάρια για τις πράσινες κάλπες, στο μυαλό του Γιώργου Περιστέρη, τα οφέλη (για όλους) από τη συμφωνία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, γιατί οι Άραβες πλήρωσαν 20 ευρώ/μετοχή, το deal της Energean που καλύφθηκε από τη σκόνη της ερήμου και ένα ωραίο ποιηματάκι για παπαγάλους!
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις