Site icon NewsIT

Τα επινίκια για τα ομόφυλα «καίνε» την ΠτΔ; Τα καρφιά πίσω από τις κλειστές πόρτες, η πρώτη συμμαχία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, η σιωπηρή διαμαρτυρία των τραπεζιτών, η ανησυχία τους για τα «ψάρια», αλλάζει το τουριστικό μείγμα της χώρας, οι νέες μεταναστευτικές ροές και ο νέος «εισαγόμενος» πληθωρισμός

27.06.2024 | 06:25
Τα επινίκια για τα ομόφυλα «καίνε» την ΠτΔ; Τα καρφιά πίσω από τις κλειστές πόρτες, η πρώτη συμμαχία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, η σιωπηρή διαμαρτυρία των τραπεζιτών, η ανησυχία τους για τα «ψάρια», αλλάζει το τουριστικό μείγμα της χώρας, οι νέες μεταναστευτικές ροές και ο νέος «εισαγόμενος» πληθωρισμός

Στο στόχαστρο τα επινίκια

Το πάρτι μετά την ψήφιση της ρύθμισης για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στο οποίο συμμετείχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο γνωστό στέκι by the glass, στις 15 Φεβρουαρίου, δεν έχει ξεχαστεί από βουλευτές της ΝΔ που ήταν αντίθετοι. Υπάρχει μέχρι σήμερα ένα κλίμα δυσαρέσκειας. Έστω κι αν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε εκεί ιδιωτικώς, διότι είναι φίλες με την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου η οποία ανήκει στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Αυτή η ενόχληση εκφράστηκε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που συνεδρίασε χθες επί πέντε ώρες για την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών που ήταν κάτω από τον πήχη που είχε μπει (28,3% από 33%). Μίλησαν 37 βουλευτές. Τουλάχιστον 10 έθεσαν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θέμα για ομόφυλα ή ΠτΔ. Ο «σαμαρικός» βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης δήλωσε ότι  «δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που πανηγύριζαν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών». Να επιλεγεί ένα πρόσωπο από την κεντροδεξιά για την ΠτΔ πρότεινε ευθέως ο Νότης Μηταράκης. Ο «καραμανλικός» βουλευτής Γιώργος Βλάχος διαμήνυσε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ψήφος των βουλευτών, ούτε για την εκλογή ΠτΔ. 

15 δείχνουν Καραμανλή

Η συζήτηση για τον επόμενο ή επόμενη Πρόεδρο Δημοκρατίας είχε αρχίσει δειλά μετά την ψήφιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μετά τις ευρωεκλογές και την δυσαρέσκεια που υπάρχει για την κυβέρνηση και τον ανασχηματισμό, αυξήθηκαν οι φωνές που διαμηνύουν ότι δεν θα ξαναστήριζαν την υποψηφιότητα της προερχόμενης από την κεντροαριστερά Κατερίνας Σακελλαρόπουλου για την οποίαν ο πρωθυπουργός τουλάχιστον τρεις φορές δήλωσε ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντά της. Στους 158 βουλευτές της ΝΔ, υπολογίζονται γύρω στους  20-25 αυτοί που έχουν ενστάσεις για την επανεκλογή της και θα επιθυμούσαν μια κεντροδεξιά επιλογή. Γύρω στους 15 δείχνουν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Του το είχε προτείνει και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά είχε αρνηθεί διότι θα επιθυμούσε να είναι αυξημένες οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που δεν έγινε ούτε στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση. Βέβαια από τότε πέρασε καιρός.

Φρένο στα σενάρια 

Στην παρούσα φάση οι σχέσεις Μητσοτάκη – Καραμανλή είναι παγωμένες. Το Μαξίμου βάζει φρένο στη συζήτηση που γίνεται και γιατί η κ. Σακελλαρόπουλου είναι εν ενεργεία  Πρόεδρος και μάλιστα σε μία περίοδο με κρίσιμα εθνικά θέματα και γιατί είναι άλλες οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Πρέπει να αρχίσει να ανακτά το χαμένο έδαφος, κάνοντας επίθεση φιλίας στο ένα εκατομμύριο των ψηφοφόρων που μέσα σε 11 μήνες γύρισαν την πλάτη στη ΝΔ, επιλέγοντας την αποχή  στις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε φρένο στις συζητήσεις. «Οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν τον Δεκέμβριο» δήλωσε.  «Μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος που κάναμε με τα ομόφυλα ζευγάρια που συζητάγαμε με τους μήνες.»

Καρφιά!

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν και οι προερχόμενοι από την κεντροαριστερά. Ο Νικήτας Κακλαμάνης επισήμανε ότι οι μόνοι

που δεν απομακρύνονται από την κυβέρνηση είναι της διεύρυνσης. «Τι έχουν αυτοί οι αστέρες που μένουν αμετακίνητοι;» αναρωτήθηκε. Καρφί πέταξε και ο Γιώργος Βλάχος. «Το ´77  ο Καραμανλής πήρε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Θανάση Κανελλόπουλο» δήλωσε. «Είμασταν υπερήφανοι γιατί ήταν πολιτικοί με εκτόπισμα. Σήμερα παίρνουμε κάθε λογής κομματικά άστεγο!» 

Μία διάσταση και ένα διαζύγιο;

Ο τρόπος που μίλησε ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς στην ΚΟ χαρακτηρίστηκε από το Μαξίμου «τοξικός». Θεωρείται «ξένο σώμα». Δεν υπάρχει θέμα διαγραφής. Εκτός κι αν εκείνος δρομολογεί την έξοδο του, όπως σχολίαζαν άλλοι βουλευτές. Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν για ένα ακόμη πρόσωπο της ΚΟ. «Όταν έχεις πάρει τις αποφάσεις σου, δεν χρειάζεται να πεις τίποτα γιατί ήδη τα έχεις πει όλα και δεν σε άκουσαν» σχολίαζε σε πηγαδάκι στους διαδρόμους της Βουλής. Έχει δυσαρέσκεια για μη υπουργοποίηση. Σε ερώτηση αν σκέφτεται την ανεξαρτητοποίηση το άφησε ανοιχτό. Δεν αποκλείεται να υπάρχει φλερτ με μικρότερα δεξιά κόμματα. 

Απών ο Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν παραβρέθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Εδώ και καιρό βρίσκεται σε διάσταση απόψεων με τον πρωθυπουργό και με την κυβέρνηση για μια σειρά από θέματα όπως είναι το ομόφυλα, τα εθνικά κλπ. Την Δευτέρα θα μιλήσει σε εκδήλωση μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το στίγμα που θα δώσουν. 

«Πάμε Χάρη;», «Πάμε Μανώλη!»

Ένα κρίσιμο βήμα για την δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα κάνει σήμερα ο Χάρης Δούκας. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που φερόταν να ενδιαφέρεται για την προεδρική κούρσα έκανε πίσω χθες και συμπαρατάχθηκε με τον δήμαρχο Αθηναίων. «Η ελπίδα θέλει υπέρβαση και επιλογές που ενώνουν δυνάμεις» δήλωσε. «Χρειαζόμαστε μια γενναία, τολμηρή Αλλαγή» τόνισε. «Για την παράταξη, για την πατρίδα! Χάρη πάμε;» ρώτησε τον δήμαρχο. «Μανώλη πάμε!» θα του απαντήσει σήμερα ο Δούκας, όπως ενημέρωσαν την στήλη στενοί του συνεργάτες. Στην ουσία θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή στην οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει τον δικό του οδικό χάρτη με τους σταθμούς που θα έπρεπε να ακολουθηθούν με κορύφωση τις κάλπες για την ηγεσία στις οποίες θα είναι υποψήφιος και ο ίδιος.

Συμμαχία

Η συμμαχία Δούκα – Χριστοδουλάκη είναι η πρώτη ενόψει της προεδρικής κούρσας. Υπάρχουν φήμες ότι οι δυο άνδρες που θα συναντηθούν εντός των ημερών ήδη έχουν συμφωνήσει, εάν ο Δούκας εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Χριστοδουλάκης να αναλάβει πρόεδρος της Κ.Ο. Ο Δούκας θα βρίσκεται στην πλατεία Κοτζιά. Η Χαριλάου Τρικούπη αφήνει αιχμές για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Πάντως τέτοιες συνεργασίες συνηθίζεται να γίνονται σχεδόν σε όλες τις εσωκομματικές κούρσες.

«Θα παραμείνω δήμαρχος»

Ο Δούκας το ξεκαθάρισε στο δημοτικό συμβούλιο χθες όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Θα παραμείνω δήμαρχος» απάντησε. Αιχμές σε βάρος του άφησε ο Παύλος Γερουλάνος που όλα δείχνουν ότι θα κατέβει κι εκείνος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Θεωρεί ότι η Αθήνα είναι ένα «πάρα πολύ απαιτητικό μαγαζί που δεν έχει καμία σχέση με τους δήμους άλλων χωρών της Δυτικής Ευρώπης» και ο ίδιος εάν ήταν δήμαρχος δεν θα διεκδικούσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λόγω των ευθυνών που θα είχε αναλάβει απέναντι στους Αθηναίους όταν ζητούσε την ψήφο τους όπως εξηγεί σε συνομιλητές του. Οι πολίτες όμως κρίνουν. Οι εσωκομματικές κόντρες θα κλιμακωθούν. Και μην ξεχνάμε ότι ακόμη δεν έχει μιλήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΣΥΡΙΖΑ γιοκ!

Καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα μιας ενιαίας κεντροαριστεράς δεν είναι στους σχεδιασμούς του Χάρη Δούκα, όπως εξηγούν στενοί του συνεργάτες. «Εμείς είμαστε ΠΑΣΟΚ!» τονίζουν. Όσον αφορά στα στελέχη που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση το επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων δεν κάνει καμία απολύτως συζήτηση.

Τα μαζεύει για τα «μαύρα»

Μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο η Κουμουνδούρου μάζεψε τα όσα άφησε να εννοηθούν ο Στέφανος Κασελάκης για «μαύρα» επί προεδρίας Τσίπρα και τα οποία επιβεβαίωσε ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Η εκπρόσωπος Βούλα Κεχαγιά και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Μωραΐτης υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάρφωνε τον Τσίπρα ότι δεχόταν μαύρα αλλά εννοούσε τα άλλα κόμματα. Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έφυγαν τρεις (Τεμπονέρας, Κοτσακάς, Τσιόκας). Η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε την σύγκλιση οργάνων που έχουν να συνεδριάσουν έξι μήνες. Η Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει μαζί με την ΚΟ πιθανόν στις 6 Ιουλίου, αναμένεται εκρηκτική. 

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι

Δεν λένε να σταματήσουν τα προβλήματα για την εταιρεία Άβαξ. Πάνω που η διοίκηση της εταιρείας επιχειρούσε να κλείσει το θέμα που έχει ανακύψει με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα εργοτάξια της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας και να ανατρέψει την εικόνα καθυστερήσεων που καταγράφεται στο έργο, ήρθε μια απόφαση διεθνούς διαιτησίας για έργο στο Λίβανο να ανοίξει νέα μέτωπα και να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους.

Η εταιρεία Άβαξ έχασε την διαιτησία με το κράτος του Λιβάνου κι όπως ενημερώνει επισήμως θα «γράψει» μία διόλου ευκαταφρόνητη ζημιά 16 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024 κι επιπλέον μέσα στο δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να εκταμιεύσει και 1,3 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των εξόδων της διαιτησίας, που τα πληρώνει ο χαμένος. Η γνωστή ελληνική παροιμία «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι» μάλλον ταιριάζει γάντι στην υπόθεση.

Η σιωπηρή διαμαρτυρία των τραπεζιτών

Προβλήματα, όμως, καταγράφονται και στις σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζών. Ο Κωστής Χατζηδάκης, ως γνωστόν, άνοιξε εκ νέου το θέμα με τις υψηλές προμήθειες που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες και κάλεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να «αυτενεργήσουν», απειλώντας με ανάληψη δράσης από το υπουργείο αν αυτό δεν υλοποιηθεί άμεσα.  Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα ακούσεις τραπεζίτη να διαμαρτύρεται επισήμως εναντίον του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης.

Ανεπισήμως, όμως, οι τραπεζίτες βράζουν, καθώς βλέπουν και τις μετοχές των τραπεζών τους να πιέζονται στο ΧΑ υπό τον φόβο της επίπτωσης τέτοιων αποφάσεων στο χρηματοοικονομικά προφίλ των τραπεζών, σε μια εποχή που επιχειρείται αλλαγή αφηγήματος για τις τράπεζες με έναρξη διανομής μερισμάτων κλπ.  Κι επειδή η χρηματιστηριακή αγορά μας είναι ρηχή και επιπλέον βλέπει και τι έγινε με την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια, δύσκολα ησυχάζουν οι ανησυχίες των επενδυτών.

Το μέρισμα των τραπεζών προς την κοινωνία 

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη πλευρά, αυτή των τραπεζικών μερισμάτων, μαζί και εκείνων προς την κοινωνία. Την 1η Ιουλίου, με την Optima bank, ξεκινούν οι διανομές μερισμάτων από τις τράπεζες, που θα μοιράσουν στους μετόχους τους συνολικά 847 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023. 

Πολύ σημαντικό και μάλιστα υψηλότερο άλλων οργανισμών που το προβάλλουν, είναι το μέρισμα των τραπεζών προς την κοινωνία. Αυτό φτάνει τα 390,5 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ, Γκίκας Χαρδούβελης. 

Ο ίδιος απαρίθμησε, μεταξύ άλλων, το διετές πάγωμα των κυμαινόμενων στεγαστικών επιτοκίων με όφελος άνω των 250 εκατ. ευρώ για 442.000 ενήμερους δανειολήπτες, το «Γέφυρα ΙΙΙ» με όφελος 12 εκατ. ευρώ για ευάλωτους δανειολήπτες, τη χρηματοδότηση της πλατφόρμας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους με 5 εκατ., την ανταπόκριση των τραπεζών σε φυσικές καταστροφές με εξέχουσα την δωρεά 50 εκατ. ευρώ για την στήριξη της Θεσσαλίας μετά τον Daniel, τη στήριξη της δημόσιας υγείας με 7,6 εκατ., την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος με 24,8 εκατ., του πολιτισμού με 26,2 εκατ., του αθλητισμού με 3,3 εκατ., του περιβάλλοντος με 7,3 εκατ., του δημογραφικού με 1,3 εκατ., την προληπτική πυροπροστασία με 1,75 εκατ., τη δωρεά 29 περιπολικών (750.000 ευρώ) στην Ελληνική Αστυνομία. 

Η τραπεζική ανησυχία για τα «ψάρια»

Παράλληλα, εδώ και καιρό παίζεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι στις ιχθυοκαλλιέργειες με την περίπτωση της Avramar και τις τράπεζες. Τα χρέη εδώ – κατακόκκινα – μετριούνται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Η επιχείρηση “διάσωσης” γίνεται – να το πούμε διακριτικά – χωρίς… κραυγές, μόνο με ψίθυρους, εδώ και καιρό γιατί το πρόβλημα δεν χτυπάει στα …ψάρια, αλλά στις τράπεζες. Και όταν στις τράπεζες το μείζον θέμα είναι το πώς θα δοθούν μερίσματα, όπως και να το κάνουμε δεν φωνάζεις για πιθανότατες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

Οι διαδικασίες και οι διαπραγματεύσεις προχωράνε, κάποιες ειδήσεις “βγαίνουν” δεξιά και αριστερά, κάποιοι ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται, αλλά το ζήτημα είναι τι “τιμές” είναι διατεθειμένοι αν προσφέρουν.

Ακούγεται ότι η πίεση είναι τόσο ασφυκτική που κάποιες από τις τράπεζες είναι διατεθειμένες να πάρουν ό,τι τέλος πάντων δίνει η αγορά και να κλείσουν τους λογαριασμούς τους, αλλά δεν συμφωνούν όλοι. Και σ΄ αυτή την παρτίδα είναι όλες οι τράπεζες εμπλεκόμενες.

Το θέμα ανησυχεί σφόδρα κι όλο τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς όσο δεν κλείνει το θέμα της Avramar, δεν ανοίγουν οι πόρτες των τραπεζών στον κλάδο.

Αλλάζει το τουριστικό μείγμα της χώρας

Φεύγοντας από τα ψάρια, αλλά μένοντας στη… θάλασσα, αυτό που έγινε το τριήμερο που πέρασε δεν ήταν παρά ένα μικρό δείγμα του τι θα γίνει φέτος το καλοκαίρι με τον τουρισμό. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι, όμως, ότι αλλάζει η “σύνθεση”.

Οι ξένοι τουρίστες συναγωνίζονται και σε πολλά σημεία πλέον ξεπερνούν – αυτά λένε τα στοιχεία από τις προγραμματισμένες πτήσεις και τα κλεισμένα δωμάτια – τους Έλληνες με τρόπο που αλλάζει (προς πάνω) και τις τιμές, Και αυτό δυστυχώς γίνεται ακόμα πιο έντονο το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Και μετά τι γίνεται; Εδώ είναι το ενδιαφέρον. Σε μία έρευνα που έγινε με στοιχεία τόσο από τα μεγάλα πρακτορεία όσο και από τις πλατφόρμες που “μαζεύουν” και διοχετεύουν τις ελεύθερες θέσεις στα πρακτορεία, διαπιστώνεται ότι το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, η Ελλάδα περιμένει πολύ κόσμο από Γερμανία και ΗΠΑ. Τόσο κόσμο που πλέον συναγωνίζεται – αναλογικά – τις αγορές της Ιταλίας και της Γαλλίας, ενώ είναι στα ίδια επίπεδα περίπου με την Πορτογαλία.

Πώς προχωρά η ριζική ανάπλαση της Στοάς Αρσακείου

Κρίσιμο για τον τουρισμό είναι το πρόσωπο της πρωτεύουσας της χώρας. Έτσι αξίζει να αναφερθούν οι εξελίξεις στο έργο της ανάπλασης της Στοάς Αρσακείου, η οποία όπως μαθαίνουμε οδεύει προς το φθινόπωρο στην ολοκλήρωσή της. Η Legendary Food, η οποία αποτελεί ανάδοχο του έργου ανακοίνωσε επισήμως χθες ότι υπέγραψε σύμβασης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη δημιουργία του Europa Experience στην Αθήνα, το οποίο θα στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο. 

Πρόκειται για ένα έργο που έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο, ενώ η επένδυση αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, θα αποτελείται από περίπου 22 καταστήματα, τα οποία ως επί το πλείστον θα αφορούν την αγορά τροφίμων και την εστίαση, αλλά ένα σημαντικό μέρος τους θα επικεντρώνεται στον πολιτισμό, ενώ θέμα χρόνου είναι και η ανακοίνωση των υπόλοιπων μισθωτών. Υπενθυμίζεται ότι το έργο εντάσσεται στην ευρύτερη ανάπλαση που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον ιστορικό δρόμο της οδού Σταδίου, καθώς οι μεγάλες τράπεζες και οι ξενοδοχειακοί όμιλοι θέλουν να δώσουν δεύτερη ζωή σε ιστορικά ακίνητα.

Προβλέψεις για μεταναστευτικές ροές “χωρίς προηγούμενο”

Ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού παραμένει, όμως, η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Το ζήτημα αυτό επισημαίνει για άλλη μια φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας (Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2024) που οφείλεται -μεταξύ άλλων – και στη μαζική φυγή των μεταναστών από την Ελλάδα μετά τη χρεοκοπία του 2010.

Ωστόσο, ο κος Στουρνάρας, βλέπει δυνατότητες προσέλκυσης μίας νέας γενιάς μεταναστών. Και αυτό “λόγω της κλιματικής κρίσης”. Μάλιστα, “ενδέχεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς η ολοένα αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων θα ενισχύσει δραστικά την παγκόσμια κινητικότητα”.

Ο ίδιος επισημαίνει πως “σε αυτό το πλαίσιο, η ευθύνη της χώρας υποδοχής να ορίσει το θεσμικό πλαίσιο για τις μεταναστευτικές εισροές, να χαράξει στρατηγικές και να αναπτύξει πολιτικές που προωθούν την ένταξή τους στην κοινωνία είναι καθοριστικής σημασίας. Επίσης απαραίτητες είναι βελτιώσεις στην αποτελεσματικότερη διασύνδεση της μετανάστευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση εξειδικευμένων μεταναστών”.

Γιατί δεν γυρίζουν οι ειδικευμένοι Έλληνες εργαζόμενοι στην πατρίδα

Τι γίνεται, όμως, με τους όψιμους Έλληνες μετανάστες, δηλαδή τους σπουδασμένους Έλληνες νέους που έφυγαν για το εξωτερικό στα χρόνια των Μνημονίων; Έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα μετέπειτα και τρέχοντα χρόνια της οικονομικής “ανάκαμψης”; Μάλλον, όχι. Και ένας από τους λόγους είναι και οι χαμηλοί μισθοί των ειδικευμένων εργαζομένων στη χώρα μας -εν αντιθέση με τις χαμηλές αμοιβές που αυξήθηκαν λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού – που θα κάνουν οικονομικά ελκυστικές τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, ο κος Στουρνάρας στην ίδια έκθεση της ΤτΕ (Νομισματική Πολιτική) επισημαίνει πως “στο βαθμό που τα κίνητρα επιστροφής των εργαζομένων επηρεάζονται από το επίπεδο των μισθών, τα τελευταία έτη δεν φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες μισθολογικές συνθήκες για την προσέλκυση όσων έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης κρίσης. Μάλιστα, η προσέλκυση πιο ειδικευμένου προσωπικού έγινε πιο δύσκολη, αφού οι αμοιβές για τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας εν τέλει μειώθηκαν σημαντικά σε πραγματικούς όρους εξαιτίας του πληθωρισμού.

Ως εκ τούτου, η χώρα κινδυνεύει όχι μόνο να μη μπορεί να προσελκύσει τους εργαζόμενους που μετανάστευσαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, αλλά και να συνεχίσει να χάνει πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο, με αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές της τεχνολογικής προόδου και της οικονομικής ανάπτυξης”, καταλήγει ο κος Στουρνάρας.

Ένας νέος … “εισαγόμενος” πληθωρισμός

Πάντως σίγουρα δεν βοηθά ούτε η συνεχιζόμενη ακρίβεια, καθώς αυτή ροκανίζει τις αντοχές ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιων των πολιτών. Μάλιστα μετά την “εισαγόμενη” ακρίβεια λόγω της ενεργειακής κρίσης που επιτάχυνε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια της και μια νέα “εισαγόμενη” ακρίβεια, με τη διαφορά πως αυτή έχει την αφετηρία της στην… ίδια μας τη χώρα.

Ο λόγος για την αύξηση που σημειώθηκε στα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο, βασική αιτία της οποίας ήταν το μπλακ άουτ στα Βαλκάνια λόγω καύσωνα.

Το βαλκανικό μπλακ άουτ αυτό σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Βαλκάνια έφερε αύξηση της ζήτησης της ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι των τιμών της – για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ενεργειακό πλεόνασμα. Αρμόδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν το φαινόμενο αυτό, δηλαδή της αύξησης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα λόγω αυξημένης ζήτησης στο …εξωτερικό, ως αναπόφευκτο καθώς η Ελλάδα, βάσει κοινοτικών οδηγιών, έχει υπογράψει συμβάσεις διασυνδέσεων με διάφορες χώρες (πχ Ιταλία, Αλβανία, Βουλγαρία) ενώ θα υπογράψει και άλλες στο μέλλον.

Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά δεν μπορεί, επίσης, να αμφισβητηθεί πως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πλήρωσαν (και συνεχίζουν να πληρώνουν) το “μάρμαρο” των αυξημένων τιμών φυσικού αερίου που έφερε η κρίση με τη Ρωσία, θα πληρώνουν και το “μάρμαρο” του πλεονάσματος ηλεκτρικής ενέργειας της ίδιας τους της χώρας.

Ας ελπίσει κανείς πως το τελευταίο “μάρμαρο” είναι για καλό, καθώς η ανάπτυξη των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας θα οφελήσει όλους, τόσο τις μικρότερες επιχειρήσεις, όσο και τους εργαζομένους της.

αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version