Τρίτη, 17 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Θέμα 24ωρων η υποψηφιότητα Κασσελάκη, θα πάει στην ΚΕ; Υπουργικές περιοδείες με εντολή Μητσοτάκη, alert για τα τυφλά σημεία στον Έβρο, τα θετικά μέτρα της ΔΕΘ, το αυξημένο κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το deal που καθυστερεί

Θέμα 24ωρων η υποψηφιότητα Κασσελάκη, θα πάει στην ΚΕ; Υπουργικές περιοδείες με εντολή Μητσοτάκη, alert για τα τυφλά σημεία στον Έβρο, τα θετικά μέτρα της ΔΕΘ, το αυξημένο κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το deal που καθυστερεί

Ο κύβος ερρίφθη

Ο Στέφανος Κασσελάκης στα μέσα της εβδομάδας ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως αναφέρουν οι πηγές του NEWSIT. Το πιο πιθανό είναι να το κάνει μέσω των social media που είναι ο τρόπος που συνηθίζει να απευθύνεται αδιαμεσολάβητα στη βάση. Το NEWSIT είχε αποκαλύψει ότι δεν πρόκειται να αποστρατευτεί. Σκεφτόταν ή να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ που τον θεωρεί κόμμα του ή να κάνει δικό του κόμμα όπως τον πίεζαν πολιτικοί φίλοι του. Στην πρώτη ανάρτηση του όταν ζήτησε από τους υποστηρικτές να μην διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες διεμήνυσε «είμαι εδώ». Οι συνεργάτες του διέρρευσαν στη συνέχεια ότι «οι μάχες δίνονται εντός ΣΥΡΙΖΑ». Την Παρασκευή (13/9) με συμβολαιογραφική πράξη την οποία υπέγραψε ως πρόεδρος αν και η Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία τον κήρυξαν έκπτωτο, ο Κασσελάκης προσχώρησε σε ανάκληση του δικαιώματος της υπογραφής που είχε δώσει στον οικονομικό διευθυντή κ.Μαυροκεφαλιδη. Θα του την δώσει πίσω η ΠΓ και ο πρόεδρος της ΚΟ Νίκος Παππάς για να ξεπεραστεί η οικονομική και διαχειριστική δυσπραγία. Αλλά τα διαπιστευτήρια του τα κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Δημοσκοπήσεις και Κασσελίστας

Έγιναν και κάποιες δημοσκόπησεις δημιουργία κόμματος Κασσελάκη. Τα ποσοστά κυμάνθηκαν από 3,5, 6 και 7%. Υπήρξαν και υποστηρικτές του όπως η Έλενα Ακρίτα που το είπε και δημοσίως ότι δεν θα ήθελε ο Κασσελάκης να κάνει κόμμα και αν έκανε δεν θα τον ακολουθούσε διότι η έδρα της είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Αλέκος Αυλωνίτης που τον στηρίζει και θεωρεί πραξικόπημα την απόφαση της ΚΕ να τον κηρύξει έκπτωτο, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα στηρίξει όποιον κερδίσει την ηγεσία κι αν έφευγε, θα παρέδιδε την έδρα του.

Δεν θα πάει ΚΕ

Στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, πάντως, δεν θα παραβρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης τουλάχιστον με βάση τον σχεδιασμό του μέχρι χθες. Ούτε σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά του κόμματος που το κήρυξε έκπτωτο σε μια διαδικασία που δεν αναγνωρίζει. Υπήρξαν φωνές που τον ενθάρρυναν προς αυτήν την κατεύθυνση (Άρης Σπηλιωτόπουλος,
Βαγγέλης Αντώναρος κα). Δεν θα το κάνει εάν δεν προκληθεί. Δεν θέλει να πληγωθεί και άλλο η βάση.

Χαμηλώνουν οι τόνοι

Όπως φαίνεται χαμηλώνουν οι τόνοι και στην απέναντι πλευρά. Μπορεί να ακούγονται φωνές (Κατερίνα Νοτοπούλου) για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στο πειθαρχικό με το αίτημα της διαγραφής αλλά η πλειοψηφία της ΠΓ είναι κατά. «Όποιος νομίζει ότι τέτοια ζητήματα μπορούν να λυθούν με πειθαρχικά μέτρα, κάνει λάθος» τόνισε ο Νίκος Παππάς στον Νίκο Ευαγγελάτο στο LIVENEWS στο MEGA. Εκτός και αν υπάρξουν προκλητικές κινήσεις από τον Κασσελάκη όπως διαμηνύουν μέλη των «87» (να μπουκάρει στην Κουμουνδούρου κλπ). Δεν σκοπεύει να το κάνει πάντως όπως φαίνεται. Διαφορετικά δεν μπορεί να απαγορευτεί στον πρώην  πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία.

«Αγγελιοφόροι»

Την εντολή να οργώσουν την περιφέρεια να ενημερώσουν για τα μέτρα της ΔΕΘ και να καταγράψουν καθυστερήσεις και ελλείψεις συζητώντας με τις τοπικές κοινωνίες έδωσε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του. Ο κωδικός είναι «να ξαναμιλήσουμε με τους πολίτες». Να πειστούν οι πολίτες που γύρισαν την πλάτη στη ΝΔ να την ξαναπροσέξουν γιατί προσπαθεί.

Οι «στρατηγοί»

Ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης, οι υφυπουργοί Θανάσης Κοντογιώργης και Γιώργος Μυλωνάκης, η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ο Στέλιος Κονταδάκης του Οργανωτικού κα έχουν αρχίσει τον σχεδιασμό των υπουργικών περιοδειών. Θα αρχίσουν από την επόμενη εβδομάδα. «Εξαφανισμένοι» και «καλαμοκαβαλάρηδες» υπουργοί μπαίνουν στο στόχαστρο Μητσοτάκη.

Στον Έβρο

Ο πρωθυπουργός  με το μισό υπουργικό συμβούλιο θα μεταβεί στον Έβρο, αρχές Οκτώβρη. Οι ακρίτες είναι ανήσυχοι διότι μετά την κατάργηση της συμφωνίας Σέγκεν και το κλείσιμο των συνόρων στους μετανάστες από την Γερμανία, έχουν αποθρασυνθεί οι διακινητές. Ο κ.Μητσοτάκης ζητάει την εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και διαμηνύει ότι «μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω απλώς της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας».

«Τυφλά» σημεία

Τις τελευταίες ημέρες οι Εβρίτες βλέπουν τους μετανάστες να περπατούν κατά ομάδες. Οι διακινητές τους αφήνουν στα σύνορα ακόμη και με μοτοσυκλέτες. Επιλέγουν τα «τυφλά σημεία» εκεί που δεν υπάρχει τείχος. Οι περιπολίες έχουν αυξηθεί. Οι μεταναστευτικές ροές αναμένεται να πυκνώσουν. Είναι επιφυλακή συνοριοφύλακες και στρατός. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης που περιόδευσε χθες στην συνοριακή γραμμή του Έβρου, δήλωσε ότι ο φράχτης συνεχίζει να κατασκευάζεται και προσλαμβάνονται  150 νέοι συνοριοφύλακες στη 2η γραμμή, στη Ροδόπη και στην Καβάλα για να ελέγχονται οποιεσδήποτε ροές εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως τόνισε.

Δεξιά ακροατήρια

Οι απειλές της Γερμανίας ότι θα στείλει πίσω στην Ελλάδα μετανάστες έχει προκαλέσει πονοκέφαλο. Η κυβέρνηση βρίσκεται επί ποδός. Γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί πίσω μετανάστες. Όσοι αναχωρούν από τα ελληνικά αεροδρόμια είναι διότι τους έχει δοθεί άσυλο με βάση τις ευρωπαικές αρχές (είναι  από Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές). Έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για τρεις μήνες και μετά να επιστρέψουν. Ελάχιστοι το κάνουν διότι την Ελλάδα ως transit την βλέπουν. Ο στόχος τους είναι να πάνε στη Γερμανία με την προνομιακή επιδοματική πολιτική που ακολουθεί. Οι απαιτήσεις της Γερμανίας να τους δίνει η Ελλάδα υψηλότερα επιδόματα προσκρούει στην άρνηση της κυβέρνησης, διότι οι δημοσιονομικές της αντοχές δεν το αντέχουν. Φαύλος κύκλος! Τα μικρά δεξιά κόμματα επενδύουν στο μεταναστευτικό. Η Ελληνική Λύση, η Φωνή της Λογικής αυξάνουν δυνάμεις όπως έδειξε και η δημοσκόπηση της Alco για το Star. Συναγερμός επικρατεί και μέσα στους κόλπους της ΝΔ καθώς η δεξιά τάση της επιθυμεί πιο σκληρή πολιτική. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου.

Τα εξειδικευμένα μέτρα της ΔΕΘ που ξεχώρισαν

Χθες ήταν η ημέρα που οι μισοί υπουργοί ανέλαβαν να εξειδικεύσουν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, με μακροσκελείς συνεντεύξεις και ανακοινώσεις. Η στήλη περιορίζεται σε δύο – τρία σημεία που θεωρεί θετικά όπως η αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής (από 1,5 σε οκτώ ευρώ την ημέρα για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου) για τους ιδιοκτήτες Airbnb, αλλά και η τεράστια αύξηση (από κάτι σέντς σε 20 ευρώ ανά επιβάτη) στα τέλη ανά επιβάτη που θα πληρώνουν όσα κρουαζιερόπλοια δένουν σε Μύκονο και Σαντορίνη. Ενδιαφέροντα είναι και τα κίνητρα για την καινοτομία που ανακοίνωσαν από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά θα περιμέναμε κάτι πιο προχωρημένο στα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων. Τώρα για τις υποσχέσεις «μείωσης της γραφειοκρατίας» για τις επιχειρήσεις κρατάμε μικρό καλάθι. Όσο για εκείνο το αστείο με τη Χρυσή Βίζα και το «εθνικό μητρώο» καινοτόμων επιχειρήσεων, τι να πεις;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται ακόμα πιο ακριβά!

Ένα από τα σημεία που συγκρατούμε από το χθεσινό Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ είναι το γεγονός πως το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο στο 5,8%! Το πολύ δυσάρεστο είναι πως ενώ από τα τέλη του 2023 μέχρι τον Μάιο το μέσο κόστος δανεισμού μειώνονταν, από τον Ιούνιο άρχισε να παίρνει πάλι την ανηφόρα. Ετσι η απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης διευρύνθηκε τον Ιούλιο στις 73 μονάδες βάσης από 50 μονάδες βάσης τον Ιούνιο. Μήπως τώρα που τελείωσαν τα πανηγύρια της ΔΕΘ και εξειδικεύθηκαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, να ασχοληθούν λίγο περισσότερο με το ζήτημα τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν σε νέα κάμψη των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούνιο κατά 12,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023.

Οι κλάδοι που στηρίζουν τις εξαγωγές της βιομηχανίας!

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ήταν πρώτη στις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και στο δεύτερο τρίμηνο του 2024. Οι εξαγωγές φαρμάκων, κυρίως στην Ε.Ε., έφτασαν στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου τα 731 εκατ. με τις εξαγωγές αλουμινίου να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 612 εκατ. ευρώ. Όταν διαβάζεις τον κατάλογο από εκεί και κάτω σε πιάνει μια απελπισία αφού αντί για εξελιγμένα προϊόντα υψηλής τεχνολογικής αξίας η πεντάδα των πέντε πρώτων κατηγοριών εξαγωγών στη βιομηχανία συμπληρώνεται από τα διατηρούμε φρούτα και λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα έλαια και λίπη…

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθυστερεί ένα deal στην τεχνολογία

Θυμάστε εκείνη την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες τεχνολογίας πριν από λίγους μήνες; Εκείνη η έφοδος είναι η αιτία καθυστέρησης ενός πιθανού deal στην εγχώρια αγορά υπηρεσιών πληροφορικής και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Γιατί ο ενδιαφερόμενος (σφόδρα μάλιστα) προβληματίζεται για το τι θα βγάλει το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής. Στο μεσοδιάστημα κλείνει κάποιες άλλες συμφωνίες ώστε να κερδίσει χρόνο.

Κομισιόν: Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι!

Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει κάποιος για τον Γάλλο (πρώην) Επίτροπο Τιερί Μπρετόν, η επιστολή παραίτησής του δημιουργεί κάποιον προβληματισμό και δείχνει πως ακριβώς επιλέγονται τα χαρτοφυλάκια των κοινοτικών επιτρόπων! Ο Μπρετόν, στη χθεσινή επιστολή παραίτησής του κατηγορεί την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πως πίσω από την πλάτη του πίεζε τον Μακρόν να μην ανανεώσει τη θητεία του στην Κομισιόν ώστε η Γαλλία να αναλάβει ένα ακόμα πιο ισχυρό χαρτοφυλάκιο στη νέα σύνθεση της Επιτροπής. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τα κριτήρια με τα οποία δίνονται τα χαρτοφυλάκια. Η γνώστη του αντικειμένου, η πολιτική εμπειρία, κ.λπ. πάνε περίπατο. Όλα, αν πιστέψουμε τον Μπρετόν, είναι θέμα μαγειρέματος και το χαρτοφυλάκιο με το οποίο θα βρεθεί ο Έλληνας Επίτροπος, ο κ. Τζιτζικώστας, μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός ντόμινο που θα έχει ξεκινήσει σε μια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν θα το τραβήξει νομικά ο Κασσελάκης, βγαίνει η διαγραφή από το τραπέζι; Οριστικό: Επίτροπος Μεταφορών ο Τζιτζικώστας, Τέμπη και Χρυσή Αυγή στις ερωτήσεις – παγίδες, η αργοκίνητη κρατική μηχανή, οι εξελίξεις στα πολλά μέτωπα της Helleniq Energy, πως η CVC έχασε τη μητέρα των μαχών στα logistics, ο Ντράγκι και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Πόλεμος μέχρις εσχάτων στον ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνουν από τα συρτάρι «ντοκουμέντα», χωρίς ομιλία στην ΔΕΘ ο Παππάς, τι είπε ο Γ. Περιστέρης για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το καζίνο Κρήτης που αγνοείται, οι ακροβολισμένοι στα ορεινά της Πάρνηθας, ο συγγραφέας Απόστολος Αλλαμανής και η έκθεση ιδεών για το Ταμείο Ανάκαμψης Άρχισε debate, αν παραμένει πρόεδρος ο Κασσελάκης, από τα «μαύρα» επί Τσίπρα άρχισε το «άδειασμα», 3 σενάρια για τη «Νέα Αριστερά», το placement της Εθνικής και η μάχη για το χρόνο, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, οι επισημάνσεις Ντράγκι για το κοινωνικό συμβόλαιο και οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες Μετωπική Κασσελάκη για το «πραξικόπημα», Debate ΠΑΣΟΚ αλά Ούρσουλα, τρέχει τους υπουργούς ο Μητσοτάκης, oι Άραβες που μένουν στο παιχνίδι για Hellenic Healthcare, η Εθνική Ασφαλιστική και η CVC, η κινητικότητα στον ΟΛΘ και το χρυσοφόρο Smart Park για τη Φουρλής
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις