Site icon NewsIT

Τι έγινε στο πάρτυ ανανέωσης όρκου αγάπης Αλέξη Πατέλη με  Μάικλ, οι «Σπαρτιάτες» φέρνουν πιο κοντά ΝΔ- ΠΑΣΟΚ; Άκυρον η συγκέντρωση Κασσελάκη στην πλατεία Κολοκοτρώνη, η κινητοποίηση για τις επενδύσεις, τα απόνερα των απευθείας αναθέσεων, οι δήμαρχοι που θα κλαίνε όλοι μαζί στη Ρόδο, αυξάνεται ο τζίρος των πρατηρίων καυσίμων και η κλοπή στην αντλία

21.10.2024 | 05:50
Τι έγινε στο πάρτυ ανανέωσης όρκου αγάπης Αλέξη Πατέλη με  Μάικλ, οι «Σπαρτιάτες» φέρνουν πιο κοντά ΝΔ- ΠΑΣΟΚ; Άκυρον η συγκέντρωση Κασσελάκη στην πλατεία Κολοκοτρώνη, η κινητοποίηση για τις επενδύσεις, τα απόνερα των απευθείας αναθέσεων, οι δήμαρχοι που θα κλαίνε όλοι μαζί στη Ρόδο, αυξάνεται ο τζίρος των πρατηρίων καυσίμων και η κλοπή στην αντλία

Ανανέωση Όρκου

Την ίδια ώρα που ο δήμαρχος Αθηνέων Χάρης Δούκας παντρευόταν με θρησκευτικό γάμο την αγαπημένη του Γεωργία Πολυτάνου στη Θήβα, ανανέωναν τους όρκους αγάπης και πίστης ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης με τον σύζυγό του Μάικλ. Γνωρίστηκαν το 2004 στο Λονδίνο. «Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά» δήλωσε σε συνέντευξη του ο Πατέλης.  Υπέγραψαν πρώτα σύμφωνο συμβίωσης. Παντρεύτηκαν το 2009  όταν ψηφίστηκε ο νόμος στην Βρετανία. Στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε ο γάμος τους μετά την ψήφιση της ρύθμισης για την ισότητα στο γάμο, τον περασμένο Φεβρουάριο. Έκαναν γαμήλιο party με πάνω από 200 καλεσμένους αλλά καμιά φωτογραφία δεν είδε το φως της δημοσιότητας τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ.

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό»

Στην τελετή μίλησαν για το ζευγάρι ο αδερφός του Μάικ και μία συμμαθήτρια του Άλεξ. Οι δυο τους αναφέρθηκαν σε προσωπικές ιστορίες από την γνωριμία τους μέχρι σήμερα. Ο Αλέξης Πατέλης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό γιατί είχε την πολιτική βούληση να φέρει μία ρύθμιση στην οποίαν αντιδρούσαν πολλοί. Το πάρτυ έγινε  στο Άλσος Στρατού, στο Γουδί. Ξεκίνησε αργά το απόγευμα του Σαββάτου και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο Μάικλ που είναι γνωστός πιανίστας κάποια στιγμή κάθισε  στο πιάνο και έπαιξε για τον σύζυγο του και τους καλεσμένους τους. Μεταξύ άλλων ήταν εκεί οι υπουργοί Άκης Σκέρτσος, Σοφία Ζαχαράκη, Νίκη Κεραμέως, Κωστής Χατζηδάκης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υφυπουργός οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογιώργης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, ο διοικητής της τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κα.

Όχι στην Κολοκοτρώνη

Τελικά η ανοιχτή συγκέντρωση την οποίαν είχε προγραμματίσει ο Στέφανος Κασσελάκης για την Τετάρτη το απόγευμα στην πλατεία Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της Αθήνας θα μεταφερθεί αλλού. Ο λόγος είναι ότι την ίδια μέρα γίνεται κάποια άλλη εκδήλωση μέσα στο κτίριο της Παλιάς Βουλής και θα υπήρχε αναστάτωση με τον κόσμο. Ο Δήμος Αθηναίων απάντησε ότι μπορεί να δοθεί η συγκεκριμένη πλατεία όποια άλλη μέρα ζητηθεί. Ο Κασσελάκης όμως δεν θέλει να ακυρώσει την συγκέντρωση για την συγκεκριμένη ημερομηνία 23 Οκτωβρίου.

Εδώ Τσίπρας!

Την προηγούμενη, στις 22 Οκτωβρίου, είναι η εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία. Ανοιχτή παρέμβαση στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός όπως υποστηρίζουν στελέχη που συνομιλούν μαζί του, παρά τις πιέσεις που δέχεται καθώς το κόμμα του ζει στην περιδίνηση της διάλυσης. Κάποιες αιχμές όμως είναι πιθανό να αφήσει και ο Στέφανος το πιο πιθανό είναι να μην τις αφήσει να πέσουν κάτω…

Στο «κάστρο» της Νοτοπούλου

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ οι 87, 100 κλπ  να θεωρούν τον Κασσελάκη έκπτωτο πρόεδρο, αλλά στην περιοδεία που έκανε στην βόρειο Ελλάδα από τις επίσημες αρχές, μέχρι τις πρυτανικές, τις τοπικές κομματικές οργανώσεις και τον κόσμο, τον φώναζαν «πρόεδρο». Στη συγκέντρωση του Λευκού Πύργου – το κάστρο της Νοτοπούλου- το σύνθημα ήταν «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη». Το κλίμα είναι τεταμένο στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά στελέχη δεν μπορούν να δεχθούν πως μπήκε απαγορευτικό στον πρόεδρο του κόμματος να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία. Ο Στέφανος καλεί τα στελέχη να γραφτούν για να ψηφίσουν για σύνεδρους γιατί όποια πλευρά πάρει την πλειοψηφία θα κρίνει και την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές συζητήσεις γίνονται ότι οι παλιοί «Τσιπρικοί» ξέρουν το κόμμα και τους μηχανισμούς κάτι που ο Στέφανος και το επιτελείο του δε γνωρίζουν σε βάθος, όπως υποστηρίζουν.

«Μαγειρέματα»

Όταν όμως υπάρχουν τόσες οργανώσεις, τοπικές και νομαρχιακές, που τον στηρίζουν ανοιχτά, πολλοί “Kasselistas” αναρωτιούνται εάν το συνέδριο φτάσει τις 4000 πως μπορεί η οποιαδήποτε πλευρά να ελέγξει ποιος θα είναι μαζί της ή απέναντι. Σε όλα τα συνέδρια υπάρχουν και οι αναποφάσιστοι, αυτοί που βρίσκονται στη μέση και αποφασίζουν ανάλογα με το κλίμα και την δυναμική που αναπτύσσεται. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά εάν δεν γίνουν «μαγειρέματα» και με ελεύθερη τη βούληση των συνέδρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθεί με την ιστορία του αλλά και με τις προκλήσεις του μέλλοντος. Μπούμερανγκ λειτουργεί το απαγορευτικό στον Κασσελάκη. Τον συμπαθούν και αυτοί που τον αντιπαθούσαν. Στο κάτω – κάτω ας τον αφήσουν αφού ήταν τόσο κακός πρόεδρος να χάσει όπως τους προκάλεσε ο ίδιος. Αν όμως επιβεβαιωθούν οι χειρότερες προβλέψεις και δεν τον αφήσουν να μπει στο συνέδριο ούτε ως απλός σύνεδρος, τότε ας μην εκπλαγούν εάν τον δουν απέξω…

Τζόκινγκ

Ήταν μια εξουθενωτική περιοδεία η πρώτη φάση της πορείας στο λαό που ξεκίνησε ο Κασσελάκης στη Βόρεια Ελλάδα. Βρήκε όμως το χρόνο στην Καστοριά να τρέξει 7 χιλιόμετρα γύρω από την λίμνη. Έτσι κρατάει την φόρμα του. Αντίθετα ο Μπάμπης Παπαδάκης, η Ολυμπία Τελιγιορίδου  όπως κι άλλοι στενοί του συνεργάτες επέλεξαν τσιπουράδικο….

15 εκατομμύρια στα κόμματα

Πιο νωρίς από ποτέ ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος έδωσε το πράσινο φως για να μοιραστεί στα κόμματα η τελευταία δόση από την κρατική επιχορήγηση για το έτος 2024. Φέτος πήραν και επιπλέον χρήματα ως εκλογική αποζημίωση. Η εξόφληση ήταν ύψους 15.000.000 €. Μοιράστηκε ως εξής:

ΝΔ. 5.563.335,94€
ΣΥΡΙΖΑ 2.659.570,28 €
ΠΑΣΟΚ 1.893.595,84 €
ΚΚΕ 1.363.921,71 €
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 788.067,18€
ΝΙΚΗ 663.615,81 €
ΜΕΡΑ25 166.666,68  €
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 190.476,19€
ΠΟΤΑΜΙ 83.333,33 €
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 679.328,72€
Τα ποσά που αναλογούν στην χρυσή Αυγή παρακρατούνται και εάν αθωωθούν οι ηγέτες της τελεσίδικα μόνο τότε θα της δοθούν.

Συναίνεση ή κόντρα;

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε διότι δόθηκαν στους Σπαρτιάτες 788.067,18€ ενώ ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε την κάθοδο τους στις ευρωεκλογές. Πιο συγκεκριμένα με βάση την ρύθμιση Βορίδη και την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου που έβαλε μπλόκο στους Σπαρτιάτες στις ευρωεκλογές διότι εκτιμήθηκε πως ο Ηλίας Κασιδιάρης που έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση ασκεί την πραγματική ηγεσία, η Ολομέλεια της βουλής θα μπορούσε ίσως να  τους παγώσει την κρατική χρηματοδότηση μέχρι την προκήρυξη των επόμενων εθνικών εκλογών. Υπάρχει όμως ένα κενό στην νομοθεσία. Το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα βήμα παραπάνω, ετοίμασε τροπολογία. Η κυβέρνηση σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να την απορρίπτει.

Δεν την απορρίπτει!

Συμφωνεί  με το κίνητρο που έχει. Θεωρεί όμως ότι δεν αρκεί να κατατεθεί μία τροπολογία για την τροπολογία αλλά να υπάρχει και το κατάλληλο νομικό υπόβαθρο το οποίο δεν θα μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο newsIT ότι θα μελετήσουν την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ και εάν έχει τεκμηριωμένα νομικά επιχειρήματα θα την κάνει αποδεκτή και θα την περάσει με το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ του Θοδωρή Λιβάνιου το οποίο αύριο μπαίνει σε συζήτηση στη Βουλή. Η τροπολογία ή θα αποτελέσει ένα βήμα συναίνεσης μεταξύ Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ή θα εξελιχθεί σε κόντρα.

Σε γάμο και βαφτίσια

Στο γάμο του δήμαρχου Ψυχικού Μπάμπη Μπονάτσου με την σύντροφο του που συνδυάστηκε μαζί και με τα βαφτίσια του παιδιού τους, παραβρέθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Το γαμήλιο τραπέζι έγινε στο κτήμα Νάσιουτζικ. Ήταν εκεί αρκετοί  δήμαρχοι Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων και άλλοι, οι υπουργοί Χατζηδάκης και Κεραμέως, ο Στέλιος Πέτσας κι άλλοι. Η υποψηφιότητα Μαρινάκη στον βόρειο τομέα ήδη προκαλεί ανησυχία σε συνυποψηφίους του. Τελευταία έγινε και μία σχετική συζήτηση στη Βουλή. Βουλευτής ευχήθηκε να είχε κατεβει στα νότια ή στην Δυτική Αττική όπου έπαιζε το όνομα του. Ένας άλλος βουλευτής του απάντησε ότι είναι «τουλάχιστον ο Παύλος είναι καλό παιδί»…

Κινητοποίηση για τις επενδύσεις

Σήμερα το απόγευμα, στην Εθνική Πινακοθήκη, αναμένεται να ανακοινωθεί παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ένα νέο κύμα μέτρων για την ενίσχυση των επενδύσεων με επίκεντρο τη βιομηχανία. Για πρώτη φορά φαίνεται πως θα θεσπιστεί καθεστώς «μεγάλων επενδύσεων» στον αναπτυξιακό νόμο, θα χαρακτηρίζονται στρατηγικές όλες οι επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές, κ.α. Η κυβέρνηση φαίνεται πως αρχίζει να παίρνει επιτέλους σοβαρά το θέμα των επενδύσεων, που κινούνται πτωτικά σε μια περίοδο που πρέπει να αυξάνονται ώστε να κλείσει η μεγάλη ψαλίδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικά για τις άμεσες ξένες επενδύσεις τα στοιχεία του 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024 δείχνουν πως το μεγαλύτερο μερίδιο καταλαμβάνεται από αγορές ακινήτων από ξένους, κυρίως στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Αντίθετα πολύ μικρό έως ελάχιστο είναι το ποσοστό των άμεσων ξένων επενδύσεων που κατευθύνονται προς νέες παραγωγικές επενδύσεις που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούνται οι πολύ μεγάλες ενισχύσεις των μέχρι σήμερα αναπτυξιακών νόμων αφού, όπως αναφέρει και η χθεσινή «Καθημερινή», η συνεισφορά τους στην απασχόληση είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Τα απόνερα των απευθείας αναθέσεων

Η στήλη είχε γράψει μέσα στην εβδομάδα που πέρασε για το μέγα ζήτημα από την κατάχρηση του μοντέλου των απευθείας αναθέσεων από υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες. Το πρώτο κύμα χτύπησε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα που αναγκάστηκε χθες να προχωρήσει σε ανακοίνωση με αφορμή συνεχή δημοσιεύματα για απευθείας αναθέσεις του υπουργείου σε εταιρεία συμβούλων που εργάζεται η σύζυγός του. Στην ουσία μιλάμε για τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος: Το δημόσιο αναθέτει απευθείας δουλειές σε εταιρείες συμβούλων επειδή δεν διαθέτει την ικανότητα να σχεδιάσει διαγωνισμούς, αλλά μέσω των απευθείας αναθέσεων οι δημόσιες υπηρεσίες αποδυναμώνονται περαιτέρω, κ.ο.κ. Πρόκειται για ένα καθοδικό σπιράλ για το δημόσιο και ανοδικά για τα έσοδα των μεγάλων εταιρειών συμβούλων που έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Βέβαια η όψιμη στόχευση κάποιων από τους λεγόμενους «Big 5», ορισμένοι από τους οποίους είναι σχεδόν εγκατεστημένοι μόνιμα σε υπουργεία και όχι μόνο, κινεί υποψίες. Λέτε να βρίσκονται πίσω από τα αρνητικά δημοσιεύματα εκείνοι οι φιλόδοξοι επιχειρηματίες που θέλουν να φτιάξουν τον «εθνικό πρωταθλητή» στις συμβουλευτικές υπηρεσίες; Δε νομίζουμε γιατί και αυτοί έχουν να διαχειριστούν βουνό προνομιακών αναθέσεων!

Ο ΟΣΕ μεταξύ «ανθρώπινου λάθους» και απαξίωσης τεχνολογικών συστημάτων

Σήμερα ο κ. Σταϊκούρας θα πάει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου. Ο υπουργός θα περάσει την πόρτα της ανώτατης δικαστικού ενώ έχει φουντώσει η κόντρα μεταξύ των υπαλλήλων της Hellenic Train με τη διοίκηση της εταιρείας αλλά και τον ΟΣΕ. Ενώ στον τελευταίο υποστηρίζουν κάθε φορά που αποφεύγεται στο παρά πέντε ένα νέο σιδηροδρομικό δυστύχημα πως πρόκειται για «ανθρώπινο λάθος» οι μηχανοδηγοί της Hellenic Train παραπέμπουν στα τεχνολογικά συστήματα που υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, στην εγκατάλειψη του έργου συντήρησης του δικτύου και άλλα σχετικά. Πως ακριβώς θα βοηθήσει με αυτή τη διαμάχη η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μένει να το δούμε.

Γιατί οι δήμαρχοι θα κλαίνε όλοι μαζί στη Ρόδο!

Στις αρχές Νοεμβρίου πραγματοποιείται στη Ρόδο το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τους δημάρχους να έχουν βγει στα κάγκελα καθώς ζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση από το δημόσιο. Μπορεί η διαφάνεια να παραμένει ζητούμενο στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά οι δημοτικοί άρχοντες υποστηρίζουν πως η αύξηση του κόστους, από τη διαχείριση απορριμμάτων μέχρι την ενέργεια, δημιουργεί μια νέα γενιά «κόκκινων δήμων» που παρουσιάζουν μεγάλες ζημιές. Οι δήμαρχοι έχουν βγει στα κάγκελα και για σειρά ανατροπών που έρχονται από τις αρχές του νέου έτους ή αποφασίστηκαν τους τελευταίους μήνες, όπως οι μισθολογικές αυξήσεις στο προσωπικό, η διαχείριση των υλικών από τον καθαρισμό οικοπέδων (για την οχύρωση απέναντι στις πυρκαγιές) και πολλά άλλα. Για έναρξη «ανένδοτου αγώνα» έχει μιλήσει ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Από πρώτο χέρια αναμένεται να ακούσουν τα παράπονα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος.

Τα πρατήρια αντέχουν λόγω …εισροών / εκροών!

Εδώ και καιρό διαβάζουμε και ακούμε την γκρίνια των πρατηριούχων για τα χαμηλά περιθώρια κέρδους, τις κυβερνητικές ρυθμίσεις που αυξάνουν το κόστος και άλλα τέτοια. Όμως η μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών το 2023 έδειξε πως πέρυσι έκλεισαν μόλις 54 πρατήρια! Από τα 4952 που λειτουργούσαν το 2023, στο τέλος της περυσινής χρονιάς είχαν μείνει 4.898 και μάλιστα είχαν ενισχυθεί οι μέσες πωλήσεις καυσίμων ανά πρατήριο (σε χιλιομετρικούς τόνους) κατά 5,6%. Βέβαια όταν διαβάζεις πως ένα στα τέσσερα πρατήρια κλέβουν στην αντλία, παρά τις πολυετείς εξαγγελίες απανωτών κυβερνήσεων για τα συστήματα εισροών / εκροών και τους «αυστηρούς» ελέγχους, τότε καταλαβαίνεις από που προέρχεται και ένα τμήμα της αύξησης του τζίρου… Για το τι συμβαίνει στις αντλίες των πρατηρίων καυσίμων δεν χρειαζόμαστε τις μελέτες του ΕΜΠ που αποκαλύπτει το εύρος της κλοπής. Το γνωρίζει ακόμα και ο τελευταίος οδηγός ο οποίος εξασκείται πλέον στην αναζήτηση πρατηρίου που θεωρεί πως είναι τιμιότερο στην χρέωση.

Η μάχη των μισθών αρχίζει μετά το 2027 – 2028

Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις επενδύσεις γιατί βλέπει και τις όχι και τόσο ευχάριστες προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ μετά το 2025 – 26. Ούτε τα στοιχεία για την πορεία των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι πολύ ενθαρρυντικά με βάση τις επίσημες προβλέψεις για το ΑΕΠ / επενδύσεις και τις υφιστάμενες και αναμενόμενες διατάξεις για τον καθορισμό των μισθών. Όσον αφορά τις μακρο-οικονομικές προβλέψεις, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθωτικό Πρόγραμμα του 2025 – 2028 δείχνει πως οι ρυθμοί του ΑΕΠ πέφτουν από το 2,3% το 2025, στο 2% το 2026, στο 1,5% το 2027 και στο 1,5% το 2028. Παράλληλα, οι συνολικές εκταμιεύσεις επενδυτικών πόρων ανεβαίνουν από τα 18,9 δις. ευρώ το 2025 στα 20,880 δις. ευρώ, αλλά το 2026 πέφτουν στα 13,1 δις. ευρώ το 2027 και στα 11,1 δις. το 2028. Μ΄άλλα λόγια, αναμένεται να πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης μαζί με τις συνολικές εκταμιεύσεις επενδυτικών πόρων. Από την άλλη μεριά, δεν ξέρει η στήλη αν είναι “απλή σύμπτωση”, αλλά το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό, προβλέπει πως από το 2028 (οπότε δηλαδή αναμένονται οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης κατά την επερχόμενη 4ετία, δηλαδή μόλις 1,3%) προτείνει πως θα πρέπει να θεσπισθεί δυνατότητα παγώματος -αλλά σε καμία περίπτωση μείωσης !- του κατώτατου μισθού εφόσον συντρέξει έστω και ένας (προσοχή! έστω και ένας) από μία πλειάδα μακροικονομικών λόγων, μεταξύ αυτών και αν δεν το επιτρέψουν οι “δημοσιονομικές δυνατότητες” της χώρας. Το τελευταίο αφορά τους μισθούς στο δημόσιο, οι οποίοι από το 2025 θα αυξάνονται κατά το ποσό (όχι το ποσοστό!) του κατώτατου. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως με βάση ήδη ψηφισμένη διάταξη, από το 2027 τίθεται σε εφαρμογή ρήτρα, σύμφωνα με την οποία οι τριετίες μπορούν να παγώσουν και πάλι αν η ανεργία ανέβει σε ετήσια βάση πάνω από το 10%.

Τα δύσκολα χρόνια και ο κουμπαράς των ταμείων

Κάποιοι στην κυβέρνηση αναφέρουν ολοένα και περισσότερο συχνά τελευταία πως τα επόμενα χρόνια (όχι γενικά το μέλλον) θα είναι δύσκολα για την κοινωνική ασφάλιση και πως χρειάζεται στήριξη. Για αυτό, πιθανολογεί η στήλη, και η επερχόμενη ρύθμιση για τον κόφτη στις μειώσεις στις κύριες συντάξεις που αλλάζουν κλίμακα στο χάρτη των εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων την οποία έχει εξαγγείλει επισήμως η κυβέρνηση έχει καταστεί μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, καθώς ζητούμενο αφενός να τηρηθεί η κυβερνητική δέσμευση στους συνταξιούχους και αφετέρου να μην στερήσει ένα κάρο έσοδα από τον “κουμπαρά” των ταμείων, του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), στο οποίο καταλήγουν οι εν λόγω εισφορές. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στο ΑΚΑΓΕ γεμίζει κάθε χρόνο με 2 δις. ευρώ, ενώ έχει να αντληθεί οποιοδήποτε ποσό από αυτό από το 2017 – 2018, με συνέπεια να έχουν συγκεντρωθεί αρκετά δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι το γεγονός ότι οι εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων είναι οι μόνες (μαζί με τις “εισφορές ανεργίας” στο … Δημόσιο!) σημαντικές μνημονιακές εισφορές που δεν έχουν καταργηθεί ακόμα (6 χρόνια μετά το τέλος των Μνημονίων), μάλλον μόνο τυχαίο δεν είναι, αν σκεφτεί κανείς επίσης πως το ¼ κάθε αύξησης των δημοσίων δαπανών μέχρι το 2028 θα πηγαίνει στις συντάξεις (χωρίς αυτό να έχει οδηγήσει σε νέα αναλογιστική μελέτη από την αρμόδια αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης), αν και το οικονομικό επιτελείο έχει αφήσει ένα παράθυρο για αναθεώρηση αυτών των προβλέψεων. Δεν μας είπε μόνο, αν αυτή η αναθεώρηση θα είναι προς τα κάτω ή προς τα πάνω…

αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version