Site icon NewsIT

Το αντάρτικο Σπίρτζη και η παραπομπή για διαγραφή, χωρίς λευκό καπνό για ΑΥΓΗ και Κόκκινο, απειλές για το 4ο πρόσωπο και 700 αγωγές για τα e mails, κινητοποίηση στο ΥΠΕΝ για τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τι κάνουν οι Ιταλοί με τα ναυπηγεία και τι δεν κάνει η Ελλάδα και η Ασία θα κερδίσει από το επενδυτικό σχέδιο των 1,2 δισ. ευρώ της Attica

12.07.2024 | 06:46
Το αντάρτικο Σπίρτζη και η παραπομπή για διαγραφή, χωρίς λευκό καπνό για ΑΥΓΗ και Κόκκινο, απειλές για το 4ο πρόσωπο και 700 αγωγές για τα e mails, κινητοποίηση στο ΥΠΕΝ για τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τι κάνουν οι Ιταλοί με τα ναυπηγεία και τι δεν κάνει η Ελλάδα και η Ασία θα κερδίσει από το επενδυτικό σχέδιο των 1,2 δισ. ευρώ της Attica

Δεν βγήκε λευκός καπνός

Χωρίς προτάσεις για λύσεις και δύσκολες αποφάσεις για ένα εσωτερικό  μνημόνιο που θα διασώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της η Πολιτική Γραμματεία, χθες, στην Κουμουνδούρου, υπό τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Το οικονομικό αδιέξοδο που λειτουργεί ως μέγγενη βρέθηκε στο επίκεντρο. Η Οικονομική Επιτροπή του κόμματος η οποία αν και αναφέρεται στο καταστατικό ενεργοποιήθηκε τώρα για πρώτη φορά, παρουσίασε αναλυτικά όλα τα στοιχεία τα οποία δείχνουν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, τι χρωστάει το κόμμα και που, από την μισθοδοσία μέχρι τις ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές, τα ενοίκια, την ΔΕΗ, τα τηλέφωνα και λοιπά. Οι τρύπες είναι κάποια εκατομμύρια και το ταμείον είναι μείον. 

Αποφάσεις με αντιδράσεις

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι τα κόστη λειτουργίας της Αυγής και του ραδιοσταθμού «Στο κόκκινο» που φτάνουν τα 4,1 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ η κρατική αποζημίωση έχει πέσει γύρω στα 4,5 εκατ. ευρώ. Δεν κατατέθηκαν προτάσεις. Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την Δευτέρα. Το ρεπορτάζ δείχνει ότι μπορεί να γίνεται απολύτως κατανοητό ότι λεφτά δεν υπάρχουν για να μπορέσουν να συντηρηθούν τα δύο κομματικά ΜΜΕ χωρίς απολύσεις και περικοπές μισθών, αλλά θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία για την όποια απόφαση παρθεί τελικά. Αντίθετα θα υπάρξουν ενστάσεις και διαμαρτυρίες.

Ευθύνες!

Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας επιρρίπτουν ευθύνες στον Στέφανο Κασσελάκη ότι άφησε το οικονομικό πρόβλημα χωρίς να παρέμβει, και τώρα σχεδόν ένα χρόνο μετά διογκώθηκε. Οπότε οι συνέπειες των αποφάσεων  θα είναι ακόμη πιο σκληρές. Προεδρικός βουλευτής σχολίαζε στην στήλη ότι δεν θα μπορούσε πριν τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει διότι   ήταν σε συνεχή αμφισβήτηση. Αν έκλεινε για παράδειγμα το καθημερινό φύλλο της Αυγής πριν το συνέδριο ή κατά τον προεκλογικό αγώνα, θα ξεσηκωνόταν θύελλα εσωκομματικών αντιδράσεων. 

Οι «οχτώ»

Οι «οχτώ» της Πολιτικής Γραμματείας (Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέκος Φλαμπουράρης κα) εξέφρασαν την διαφωνία τους με την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να αφήσει υπονοούμενα για «μαύρα» επί Τσίπρα και για τις διαρροές που αφορούσαν το «χάος» που άφησε στα οικονομικά πίσω του. Ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει δημόσια διαφάνεια στα οικονομικά και χρηστή διαχείριση, όχι έμμισθα τρολ, όχι μαύρα κλπ. Στέλεχος του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου είπε χαρακτηριστικά στο newsit.gr ότι μπορούσε κάποιο κορυφαίο στέλεχος να τηλεφωνήσεις στο λογιστήριο και να πει «στείλε 3.000 εκεί» χωρίς να δώσει άλλη εξήγηση. Σε όλα αυτά προφανώς μπαίνει τέλος διότι χωρίς οικονομική εξυγίανση το κόμμα θα έχει να αντιμετωπίσει το φάσμα της χρεοκοπίας αφού ο τραπεζικός δανεισμός με την τελευταία νομοθεσία είναι σχεδόν απαγορευτικός για τα κόμματα.

Αντάρτικο 

Το αντάρτικο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη συνεχίστηκε και χθες. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκαν τρολ που κατά τη γνώμη του πληρώνονται για να τον χτυπούν και να εκθειάζουν τον πρόεδρο του κόμματος. Κάλεσε για μια φορά ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την κέντροαριστερή παράταξη. Χθες το βράδυ 70 μέλη του κόμματος υπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούν την παραπομπή του Χρήστου Σπίρτζη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής. 

«Ξένο σώμα»

Τον χαρακτηρίζουν «κατ’ ουσία, ξένο σώμα στο κόμμα, έχει θέσει εαυτόν εκτός κόμματος» όπως τονίζουν. Αντέδρασαν και στα όσα λέει ο πρώην υπουργός στο κάλεσμα του πρώην υπουργού προς τον Αλέξη Τσίπρα για να βγει μπροστά με στόχο την συνεργασία του προοδευτικού χώρου. «Δεν επιτρέπουμε σε κανένα, να μιλάει εξ ονόματός μας για κορυφαία ζητήματα όπως η εκλογική συμπόρευση με τρίτα κόμματα, χωρίς μάλιστα αυτά να έχουν τεθεί στα όργανα και στην κρίση της βάσης μας» τόνισαν. Ο Χρήστος Σπίρτζης σε συζητήσεις του επισημαίνει ότι ο Κασσελάκης θα πρέπει να διαγράψει πρώτα τον εαυτό του γιατί εκείνος έχει απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαγραφή στο κόμμα της αριστεράς δεν είναι μια απλή υπόθεση. Πρέπει να περάσει από τα όργανα. Οπότε η εκκρεμότητα Σπίρτζη θα συνεχιστεί και με νέα επεισόδια.

Προειδοποιητική βολή!

Με αποκαλύψεις προειδοποιεί ο πρώην τομεάρχης αποδήμων της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος ο οποίος έστειλε τα  e-mails με προσωπικά δεδομένα των αποδήμων που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του 2023, στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. «Στην υπόθεση των e-mails, έως τώρα επέλεξα να μην μιλήσω» έγραψε στο X την Πέμπτη. «Από σήμερα, αυτό τελειώνει» τόνισε. Δείχνει ένα τέταρτο πρόσωπο (είχε αναφερθεί η στήλη δε αυτό) χωρίς όμως να το κατονομάζει μέχρι στιγμής.

4ο πρόσωπο

 «Για αρχή, ξεκαθαρίζω, ότι ποτέ δεν υπήρξε διακίνηση «αρχείου e-mails» από το Υπουργείο Εσωτερικών προς εμένα» ανέφερε. «Τα δημοσιεύματα που αποκάλυπταν εμένα ως «κομιστή» έχουν τόση αλήθεια, όση η κατασκευασμένη από την Στάζι, φωτογραφία της Αυριανής που έδειχνε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ως συνεργάτη των Ναζί» συνέχισε. «Ακόμη, διευκρινίζω, ότι ποτέ δεν αποπέμφθηκα από τη Νέα Δημοκρατία όπως ανέφεραν ορισμένα ΜΜΕ. Παραιτήθηκα, από την θέση του Γραμματέα Αποδήμων & όχι από μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και μέλος του κόμματος». Για την ιστορία ο γενικός γραμματέας του υπ.Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης  που έγινε η διαρροή των e-mail και των ημερών του, παύθηκε από την θέση του. Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δεν ξανακατέβηκε να διεκδικήσει την έδρα της στην ευρωβουλή. 

700 αγωγές

Ούτε ο Θεοδωρόπουλος θα παρέμεινε τομεάρχης της ΝΔ εάν δεν παραιτείτο από μόνος του. Αναμένει την οριστική απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τον ίδιο και τη ΝΔ. Η Αρχή καθυστέρησε να βγάλει απόφαση για ΝΔ διότι ήθελε να εξετάσει επιπλέον στοιχεία που υποσχέθηκε ότι θα της δώσει ο πρώην τομεάρχης διασποράς. Ήδη έχει επιβάλλει πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπ.Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Έχουν πάρει τον δικαστικό τους δρόμο οι 500 αγωγές αποδήμων που έχει καταθέσει  ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και περίπου άλλες 200 σε βάρος της πρώην ευρωβουλευτή.

Στο πιάνο!

Τραπέζι στις Βρυξέλλες με προσκεκλημένους νέους και παλιούς ευρωβουλευτές διοργάνωσε το Δίκτυο Ελλήνων των Βρυξελλών «Αργώ». Ομιλητής ήταν ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.  Ήταν με πληρωμένες προσκλήσεις. Στο σύλλογο είναι μέλη Έλληνες που  εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα στις Βρυξέλλες σε εταιρείες, επαγγελματικές ενώσεις, ΜΚΟ ή ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελεονώρα Μελέτη είπε ότι είναι μέλος στην Επιτροπή για τις γυναίκες και ο πρωθυπουργός της ζήτησε να παίξει έναν συνδετικό ρόλο μεταξύ ευρωβουλής και κοινωνίας. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης έπαιξε πιάνο συγκεντρώνοντας πολλά χειροκροτήματα. «Να ξέρετε ότι η Ελίζα Βόζεμπεργκ έχει ωραία φωνή» του είπε μια κυρία. «Ελπίζω κάποια στιγμή να με συνοδέψει» απάντησε εκείνος. Ήταν εκεί και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αυτιάς. Ανάμεσα στους συνεργάτες του είναι η γνωστή δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά που στην προηγούμενη ευρωβουλή ήταν στην ομάδα συμβούλων του Βαγγέλη Μειμαράκη. 

Κινητοποίηση στο ΥΠΕΝ για τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις εξελίξεις στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τεράστιες διακυμάνσεις τιμών, που αποδίδεται στις ανισορροπίες που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη και φτάνουν μέχρι τη χώρα μας λόγω της διασύνδεσης των αγορών. Κάτι οι υψηλές θερμοκρασίες στην Κεντρική Ευρώπη που οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης σε Ρουμανία και Ουγγαρία, κάτι η περιορισμένη παραγωγή από ορισμένους σταθμούς, φτάσαμε να βλέπουμε πολύ υψηλές τιμές και πολύ μεγάλες διακυμάνσεις. Η ρυθμιστική αρχή κινητοποιείται προκειμένου να διερευνήσει τις διακυμάνσεις, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν χωρίς να προκύψει κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Οι εξελίξεις δικαιώνουν όσους έσπευσαν στις αρχές του καλοκαιριού να κλειδώσουν σταθερές τιμες στο ηλεκτρικό ρεύμα με μεταπήδηση στα μπλέ τιμολόγια.

Τι κάνουν οι Ιταλοί με τα ναυπηγεία και τι δεν κάνει η Ελλάδα

Την τελευταία τετραετία έχουμε ακούσει πολλές υπερβολές για τα ελληνικά ναυπηγεία προκειμένου στο τέλος να διαπιστώσουμε πως οι αγοραστές έχουν κύριο στόχο τις κρατικές προμήθειες και συγκεκριμένα τις προμήθειες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όσα και να διαβάζουμε περί επισκευών μεγάλων πλοίων σε κάποια από τα ελληνικά ναυπηγεία ή για «στρατηγικές συμφωνίες» ναυπήγησης και άλλα παρόμοια, στο τέλος καταλήγουμε σε μια κρατική συμβασούλα! Η γειτονική Ιταλία έχει εδώ και δεκαετίες ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο, με όχημα το design, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί στη ναυπήγηση πολυτελών σκαφών αναψυχής. Είναι η χώρα που εδρεύουν κατασκευαστές γιώτ όπως οι Azimut, Sanlorenzo, Mangusta, Ferretti Riva και Codecasa. Μια μελέτη της Deloitte που παρουσιάστηκε πριν από ένα μήνα εξηγούσε ότι στην Ιταλία παράγονται τα περισσότερα σουπεργιώτ, με μήκος μεγαλύτερο των 24 μέτρων, στον κόσμο. Σχεδόν οι μισές από τις 1.024 παραγγελίες για κατασκευή τέτοιων πολυτελών σκαφών που εκτελούνται σήμερα παγκοσμίως έχουν γίνει σε ιταλικά ναυπηγεία. Άλλα ευρωπαϊκά ναυπηγεία επενδύουν για να επωφεληθούν από τα υπεράκτια αιολικά που σχεδιάζονται στη Μεσόγειο. Εμείς τι κάνουμε; Lobbying για καμία κρατική προμήθεια!

Η Ασία θα κερδίσει από το επενδυτικό σχέδιο των 1,2 δισ. ευρώ της Attica

Για να μείνουμε στα ελληνικά ναυπηγεία που δήθεν ανασταίνονται, έχουν ενδιαφέρον όσα είπαν – και κυρίως όσα δεν είπαν – από την Attica Group σε συνάντηση με δημοσιογράφους την Δευτέρα. Όπως φαίνεται δεν υπάρχει προς το παρόν σοβαρή συμφωνία με ελληνικό ναυπηγείο για ναυπήγηση πλοίων, παρά τις αρχικές προθέσεις της Attica. Φαίνεται πως υπήρξαν κάποιες επαφές με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, διαβάσαμε για κάποια μνημόνια κατανόησης, αλλά από ψαχνό τίποτα! Τώρα υπάρχουν επαφές με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, χωρίς ψαχνό επίσης! Ποιοι θα επωφεληθούν από το νέο ναυπηγικό πρόγραμμα της Attica που θέλει να ανανεώσει το στόλο της ακτοπλοϊας σε Αδριατική και Αιγαίο; Τα κινεζικά και άλλα ασιατικά ναυπηγεία. Πότε θα έχουν αναστηθεί τα ελληνικά ναυπηγεία; Όταν δούμε την Attica να ανακοινώνει πως το νέο πλοίο της γραμμής για Κρήτη θα ναυπηγηθεί σε Ελευσίνα ή Σκαραμαγκά!

Στα δύσκολα οι επενδύσεις Αποστολάκη στη μίσθωση αυτοκινήτων

Απανωτές επιτυχίες, που ξεκινούν από το Beat (σήμερα Freenow) και φτάνουν μέχρι το E-Food, είχε ο γνωστός επενδυτής σε καινοτόμες επιχειρήσεις Απόστολος Αποστολάκης και η επενδυτική εταιρεία VentureFriends που διοικεί. Όμως τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά για τις δύο επενδύσεις που έχει κάνει σε επιχειρήσεις μίσθωσης αυτοκινήτων, την Flexcar και την Spotawheel. Η αύξηση των επιτοκίων επηρέασε σημαντικά το κόστος λειτουργίας αυτών των εταιρειών. Αλλά και το γεγονός πως ο Απ. Αποστολάκης ήταν ταυτόχρονα σε δύο σχετικά ανταγωνιστικές εταιρείες δε βοήθησε τη σχέση του με κάποιους εταίρους. Ούτε η στενή σχέση της διοίκησης της Flexcar με παράγοντες της εκκλησίας είναι αρκετή για να βοηθήσει την εταιρεία ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Δεν το βάζει κάτω ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης!

Η στήλη παρακολουθεί από πολύ κοντά την υπόθεση «νέα διοίκηση της ΕΕΣΥΠ», του γνωστού ως Υπερταμείου, και είχε προχθές επισημάνει τη σκληρή μάχη που δίνει ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης ώστε να διαχειριστεί τις διαρροές που τον φέρνουν να αντικαθίστανται από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη. Το βράδυ της Τετάρτης τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση της ΕΕΣΥΠ με το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ, με απορρόφηση των δύο τελευταίων από την πρώτη. Ετσι διαψεύδονται όσοι είχαν σπεύσει να γράψουν πως το ΤΑΙΠΕΔ θα απορροφήσει την ΕΕΣΥΠ και συνεπώς ο Δ. Πολίτης έχει έναν ακόμα λόγο να είναι διευθύνων σύμβουλος του νέου σχήματος. Τα δύο “fun clubs», όπως είχαμε γράψει, συνεχίζουν τις διαρροές. Μία από τις τελευταίες αναφέρει πως, με βάση το νέο σχέδιο νόμου, ο διευθύνων σύμβουλος της νέας ΕΕΣΥΠ, μετά τις συγχωνεύσεις, επιλέγεται από την Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και όχι από την κυβέρνηση. Στην τελευταία μετέχουν και εκπρόσωποι των δανειστών. Γι’ αυτό, όπως υποστηρίζει το fun club Δημητριάδη, βιάζονται όσοι προεξοφλούν την τοποθέτηση Πολίτη.

αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version