Νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά (;)
Αν για κάποιον λόγο κάποιος είχε μείνει στο πρόσφατο παρελθόν της βαθιάς κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ξυπνούσε ξαφνικά εχθές θα νόμιζε ότι ζει σε εικονική πραγματικότητα. Εντάξει, οι διαφωνίες παραμένουν κι όλοι αντιλαμβάνονται ότι η έξωθεν εικόνα βελτίωσης των σχέσεων και τα κείμενα διακηρύξεων φιλίας και καλής γειτονίας ανάμεσα στα δύο κράτη πρέπει να λάβουν και ουσιαστικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί, πάντως, παρά να είναι κανείς ευχαριστημένος από την ύφεση – έστω – σε αυτό το μέτωπο, όπως αποτυπώθηκε και της λεκτικές αβρότητες που αντάλλαξαν Μητσοτάκης κι Ερντογάν. Σειρά μετρήσεων έχουν αναδείξει ότι η ελληνική κοινωνία είναι ωριμότερη από ποτέ σε αυτό το θέμα και επί της ουσίας την θέλει την προσέγγιση και την επίλυση των διαφορών, αρκεί αυτή να γίνει με αξιοπρέπεια και χωρίς μείζονες υποχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η καλή προετοιμασία και το θετικό κλίμα της επίσκεψης προφανώς πιστώνεται και στον νέο υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος όταν ανέλαβε ήταν ξεκάθαρο ότι στις βασικές προτεραιότητες που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός ήταν το χτίσιμο γεφυρών και σχέσεων με την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Τώρα αν σας πω ότι πολύ θα ήθελα να παρακολουθώ την επίσκεψη Ερντογάν δίπλα δίπλα με τον Αντώνη Σαμαρά, θα με πιστέψετε;
Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τράπεζες
Ένα αποχαιρετιστήριο δώρο – κανονικό συστημένο θα λέγαμε – προς τις τράπεζες ετοιμάζει ο προς αποχώρηση Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός. Όντας, μάλλον, σε εορταστική διάθεση ενόψει Χριστουγέννων και θέλοντας να εγγράψει την απόφαση στο βιογραφικό του πριν αποχωρήσει, ο κ. Λιανός επιδιώκει να βγει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τράπεζες πριν τις διακοπές. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση, που «σέρνεται» εδώ και τέσσερα χρόνια κι αφορά την ύπαρξη ή όχι «καρτέλ», ή κατά το πιο «τεχνοκρατικό», αν υφίστανται εναρμονισμένες πρακτικές των τραπεζών σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις τους για τραπεζικές εργασίες. Θυμίζουμε ότι ήταν Νοέμβριος του 2019 όταν στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού «εισέβαλαν» σε τράπεζες και θεσμικούς φορείς τραπεζών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έκτοτε κατά καιρούς γνωστά, η υπόθεση μπορεί να κλείσει με κάποια διαχειρίσιμα πρόστιμα και συστάσεις, με τις τράπεζες να κάνουν χρήση του εργαλείου της διευθέτησης που προβλέπει ηπιότερη αντιμετώπισή της, εφόσον όμως μεσολαβήσει αποδοχή ενοχής και στη συνέχεια αποχή από ένδικα μέσα – προσβολή στη δικαιοσύνη της απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όλα αυτά, βέβαια, μένει να αποδειχθούν στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και το μικρότερο πρόστιμο να επιβληθεί, σε επίπεδο εντυπώσεων η ζημιά παραμένει.
Νέα στοιχεία πιστοποιούν το πρόβλημα με τα επιτόκια
Μένουμε στις τράπεζες, όπου προ ημέρων είχαμε αναδείξει το πρόβλημα με την μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, όπως αυτό προέκυπτε από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το μήνα Οκτώβριο. Το φως της δημοσιότητας είδαν στοιχεία και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που πιστοποιούν ότι ο δρόμος που έχουν να διανύσουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους σε ό,τι αφορά την «φιλικότητά» τους προς τους πελάτες τους ως προς τα επιτόκια είναι μάλλον μακρύς. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι από τα ακριβότερα στο ευρωσύστημα σε ό,τι αφορά χορηγήσεις (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια), ενώ ταυτόχρονα καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις ως προς το ύψος των επιτοκίων που προσφέρει στους καταθέτες.
Καλά νέα αλλά και μουρμούρες στην Τράπεζα Πειραιώς
Ξεκινάμε από τα καλά νέα. Η Τράπεζα Πειραιώς πάει καλά και προετοιμάζεται (όπως και το ΤΧΣ) για το επικείμενο placement, το οποίο – αν δεν υπάρξει έκπληξη με ενδιαφερόμενο τύπου Unicredit (όπως συνέβη στην Alpha Bank) – θα λάβει χώρα προς την άνοιξη και μετά την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας, που προγραμματίζονται για τα τέλη Φεβρουαρίου του 2024. Επίσης, εχθές ήρθε ένα ακόμη καλό νέο με την αναβάθμιση της τράπεζας σε BB από την DBRS. Παρόλα αυτά, την αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας έχουν προκαλέσει μία σειρά από διοικητικές αποφάσεις. Οι εργαζόμενοι παραπονιούνται κι επισήμως για το γεγονός ότι δεν διαχέεται και στους 7.000 εργαζόμενους η επιβράβευση για την καλή πορεία της τράπεζας, με αφορμή το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών που αφορά 137 στελέχη της τράπεζας. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για 53 εργαζόμενους, που θα πρέπει να μετακινηθούν από την περιφέρεια όπου εργάζονται σε θέσεις στην Αθήνα, αν θέλουν να παραμείνουν στην Τράπεζα. Γενικά, πάντως, τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων, αρχικά λόγω της μεγάλης κρίσης στο τραπεζικό σύστημα αλλά πλέον και λόγω του περάσματος στην ψηφιακή εποχή αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις.
Το σήριαλ Μαντωνανάκη
Άρχισαν εκ νέου να κυκλοφορούν φήμες για την τύχη του Grand Resort Lagonissi του Παντελή Μαντωνανάκη, αλλά η στήλη συμβουλεύει να παραμείνετε επιφυλακτικοί για τι το έργο το έχουμε παρακολουθήσει ξανά ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Μπορεί να ενδιαφέρονται πράγματι κεφάλαια που συνδέονται με την Goldman Sachs για την απόκτηση του πρώην Ξενία στο Λαγονήσι, αλλά όπως όλα δείχνουν μάλλον δεν ενδιαφέρεται ο Μαντωνανάκης! Παρά τις προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου για έναν έντιμο συμβιβασμό. Ο Κρητικός επιχειρηματίας έχει στα χέρια τους διαιτητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου για ποσά που ξεπερνούν πλέον τα 750 εκατ. ευρώ, μαζί με τους τόκους. Και τα χρέη στις τράπεζες, που έχουν περάσει στους servicers, είναι κοντά στα 400 εκατομμύρια. Αντικειμενικά, υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης κάτι που θέλει και η κυβέρνηση και οι τράπεζες. Δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια διάθεση από την πλευρά του ξενοδόχου. Τουλάχιστον δεν έχει αρχίσει να ζητάει τα 750 εκατομμύρια, με δεσμεύσεις λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Ακόμα. Σε αυτό το κλίμα είναι λογικό κάποια κυβερνητικά στελέχη να αποφεύγουν ακόμα και να εμφανίζονται σε εκδηλώσεις που γίνονται στο Λαγονήσι!
Επενδύσεις: Οι αριθμοί που τρομάζουν
Ο πρόεδρος της Grant Thornton και της SMERemediumCap Νίκος Καραμούζης έγραφε πρόσφατα πως η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις 50 – 60 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 προκειμένου να καλύψει το κενό που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς είχε δηλώσει πριν από λίγες εβδομάδες σε συνέδριο πως οι επενδύσεις που χρειαζόμαστε κινούνται μεταξύ 40 και 50 δισ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης παραδέχθηκε πρόσφατα πως πρέπει να απορροφούμε ένα δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων κάθε μήνα μέχρι το τέλος του 2025.
Πρόκειται για αριθμούς που τρομάζουν, αν κοιτάξει κάποιος τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Η μέχρι σήμερα πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνει πως πρέπει να επιταχύνουμε πολύ, ειδικά στον τομέα των έργων. Σχεδόν όλα τα ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν παραβιαστεί. Μερικά από τα ενταγμένα έργα πρέπει να βγουν γιατί ξεπεράστηκαν από την πραγματικότητα, ενώ για τα υπόλοιπα η χώρα καλείται να ανεβάσει ταχύτητα. Το γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και γι’ αυτό θα αρχίσουν σύντομα οι πιέσεις σε υπουργούς.
Πώς θα επιταχύνετε ένα έργο!
Ας υποθέσουμε πως αναλαμβάνετε ένα μεγάλο έργο τεχνολογίας, όπως η ψηφιοποίηση εκατομμυρίων σελίδων του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών που σήμερα είναι τμήμα της κρατικής Κτηματολόγιο ΑΕ. Οι εβδομάδες περνούν αλλά πρίζες ώστε να συνδεθούν τα μηχανήματα, οι σκάνερς, δεν υπάρχουν. Για να αναβαθμιστεί ο ηλεκτρικός πίνακας και οι πρίζες στο κτίριο πρέπει να γίνει διαγωνισμός και να χαθεί ένας μήνας. Την ίδια ώρα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πιέζει για ψηφιοποίηση του 30% των εγγράφων μέχρι το τέλος Μαρτίου. Τι έκαναν οι ανάδοχοι και οι υπεργολάβοι τους; Με δικά τους χρήματα και τεχνικούς προσθέτουν πρίζες για να αρχίσουν δουλειά! Ο θόρυβος γίνεται για μόνο ένα από τα πέντε τμήματα που έχει χωριστεί η ψηφιοποίηση των Υποθηκοφυλακείων, με κόστος κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.
Στην αγορά πληροφορικής ανησυχούν πως όχι μόνο δεν θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και πως δεν υπάρχει επαρκής αριθμός στελεχών να παραλάβουν τα έργα! Μέχρι να φτάσουμε στην παραλαβή των έργων πρέπει να περάσουμε από αναθέσεις που καθυστερούν. Αυτό συμβαίνει στην ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης και των αρχείων στην Υγεία. Οι ανάδοχοι υπάρχουν, αλλά οι συμβάσεις αργούν.