Πέμπτη, 10 Οκτ.
21oC Αθήνα

Το παρασκήνιο των ανατροπών ανά ώρα, στην πρόσκληση Πολάκη, πως οι 8 έμειναν τρεις, παρόντες Κασσελάκης, Γκλέτσος, δυο μαρτυρίες για δυο πρώην πρωθυπουργούς, πως προχωρούν οι επενδύσεις στις μπαταρίες, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το ορμητήριο της Masdar στην Ευρώπη, ο «αχόρταγος» της πληροφορικής, το ΧΑ που ψάχνει εισηγμένες

Το παρασκήνιο των ανατροπών ανά ώρα, στην πρόσκληση Πολάκη, πως οι 8 έμειναν τρεις, παρόντες Κασσελάκης, Γκλέτσος, δυο μαρτυρίες για δυο πρώην πρωθυπουργούς, πως προχωρούν οι επενδύσεις στις μπαταρίες, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το ορμητήριο της Masdar στην Ευρώπη, ο «αχόρταγος» της πληροφορικής, το ΧΑ που ψάχνει εισηγμένες

Η ανατροπή της ανατροπής!

Το είπε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Γκλέτσος στο Newsit από την Κύπρο όπου βρίσκεται για τα γυρίσματα της σειράς «Η γη της Ελιάς» του Mega: «Αλλάζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ πιο γρήγορα από την ταχύτητα φωτός». Πριν από μερικές ώρες είχε την εικόνα ότι η πρόσκληση του Παύλου Πολάκη προς τους συνυποψηφίους του για την ηγεσία του κόμματος που έχει στόχο να ομαλοποιηθεί η εκρηκτική κατάσταση, θα γινόταν κατά κάποιο τρόπο υπό την αιγίδα του κόμματος. Το ανακοίνωσε και  ο Παύλος Πολάκης που έχει αποδειχθεί ο πιο σοβαρός στην μέχρι στιγμής εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρεί ότι ο Κασσελάκης πρέπει να πάρει πίσω το εξώδικο και το κόμμα τα περί διαγραφής. «Ο Νίκος Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος θα συμμετάσχουν μέσω ZOOM», έγραψε. «Στη συνάντηση με βάση τη συννενόηση που έχει γίνει θα είναι παρόντες η Ράνια Σβίγκου γραμματέας του κόμματος ,ο Νίκος Παππάς ως πρόεδρος της ΚΟ και ο Θάνος Μωραΐτης ως διευθυντής της Κοινοβουλευτικης Ομαδας!». Το Newsit μετά τον μαραθώνιο τηλεφωνημάτων που έκανε, αποκαλύπτει το χρονικό της ανατροπής.

«Ναι» από τον Στέφανο

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε θετικά στον Πολάκη, γύρω στις 3 το μεσημέρι. Το κλίμα που έβγαζε το επιτελείο του ήταν σε μια θετική κατεύθυνση, ότι περιμένει να γίνει μια ελεύθερη πολιτική συζήτηση κλπ. Όπως φάνηκε, όμως, άρχισαν να γίνονται δεύτερες σκέψεις στην άλλη πλευρά… Βάρυνε το εξώδικο που έστειλε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής ενώ την ίδια ώρα διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος.

Αντίστροφη μέτρηση

 Ο Νικόλας Φαραντούρης σε τρεις επικοινωνίες που είχε με το LIVENEWS, δήλωσε ανοιχτός σε συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων αλλά όχι υπό το κράτος εξωδίκων. «Στην πολιτική η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται πολιτικά» δήλωσε. « Εξώδικα, απειλές εισαγγελέων, ποινικοποίηση και εκνομικισμός της πολιτικής στις αντιπαραθέσεις αποτελούν το ταχύτερο δρόμο προς τον εκφυλισμό της πολιτικής». Η πραγματικότητα είναι ότι στην αρχή δεν απέκλειε μία τέτοια συνάντηση υπό τον όρο ο Κασσελάκης να πάρει πίσω τα εξώδικα αλλά τελικά άλλαξε γνώμη και η τελευταία απάντηση που έδωσε γύρω στις εφτά το απόγευμα ήταν ότι την ώρα της συζήτησης εκείνος θα πετάει από το Στρασβούργο στην Αθήνα…

Υπό την αιγίδα του κόμματος

Ο Σωκράτης Φάμελλος που κατέθεσε χθες την υποψηφιότητά του και συναντήθηκε με την γραμματέα Ράνια Σβίγκου σε συνομιλία που είχε μαζί του το newsIT είπε ότι δεν θα έχει αντίρρηση να συμμετέχει σε μία συνάντηση με τους συνυποψηφίους του αρκεί να γίνει υπό την αιγίδα του κόμματος. Τελικά ούτε εκείνος δεν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση Πολλάκη διότι το επίσημο κόμμα θα είναι απών.

Ο Νίκος και η Ράνια

Ο Νίκος Παππάς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το LIVENEWS μαζί του, στις 5.50 απάντησε ότι δεν θα παρευρεθεί στην συνάντηση διότι το κλίμα είναι βαρύ από τα εξώδικα το οποία μάλιστα έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Η Ράνια Σβίγκου στις εφτά το απόγευμα δήλωσε ότι η ίδια εάν δεν έχει εξουσιοδότηση από τα κομματικά όργανα δεν μπορεί να διοργανώσει μία ανάλογη συνάντηση. Πάντως, εάν και οι πέντε υποψήφιοι συμφωνούσαν να συναντηθούν το πιο πιθανό θα ήταν να παραβρεθεί.

Ο Στέφανος λέει «ναι»

Μέχρι χθες τις τις 5.27μμ που το LIVENEWS επικοινώνησε με το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, δεν γνώριζε ότι τελικά ο Νίκος Παππάς δεν θα παρευρεθεί στην συνάντηση. Οι ανατροπές δεν λειτούργησαν, όμως, ανασταλτικά για τον Στέφανο Κασσελάκη. Σε ανάρτηση του στο X γύρω στις 7.30μμ, ανέφερε χαρακτηριστικά;  «Δε θέλησα να διαγράψω υποψήφιο πρόεδρο. Δε διέρρευσα δεδομένα υποψήφιου προέδρου. Δεν ανέβαλα το συνέδριο. Δεν ανέβαλα τις εκλογές για ΚΕ. Τήρησα και τηρώ την ομαλότητα από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό θα είμαι παρών στην αυριανή (σημερινή) συνάντηση. Εύχομαι πραγματικά οι καλές προθέσεις να είναι ειλικρινείς από όλους μας και να μη δυναμιτίσει κανείς την προσπάθεια.»

Συνεπής στο ZOOM ο Γκλέτσος

Ο Απόστολος Γκλέτσος στο τελευταίο τηλεφώνημα μας δήλωσε ότι θα είναι  μπροστά στην οθόνη του για το Zoom διότι θεωρεί φίλο του τον Παύλο Πολάκη, ανεξαρτήτως εάν δεν συμμετέχουν όλοι υποψήφιοι, είναι μόνον ο Κασσελάκης και δεν είναι παρόντες ούτε ο Νίκος Παππάς ούτε η Ράνια Σβίγκου. Στις 12:30 θα είναι στην Κουμουνδούρου και ο Πολάκης. «Όποιος δεν έρθει το κάνει για ιδιοτελείς σκοπούς» τόνισε.

Πόλεμος

Η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι στη Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο θα δοθεί σκληρή μάχη για την διαγραφή ή το μπλοκάρισμα του Στέφανου Κασσελάκη από την κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή συνάντηση με την πρωτοβουλία Πολάκη, εφόσον πραγματοποιηθεί και δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο, θα δώσει μία πρόγευση και σε ό,τι αφορά στις προθέσεις Κασσελάκη, αν θα πάρει  πίσω το εξώδικο που αποτέλεσε Casus Belli.

Μαρτυρία

Αυτήκοος μάρτυρας θυμήθηκε την απάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη όταν στα 96 χρόνια του έδωσε το παρών στα 40 χρόνια της ΝΔ με πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά που έριξε την κυβέρνηση του. Σχολιάζοντας την έκπληξη πολλών για την μεγαλοθυμία που έδειξε είπε χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ είναι μία, οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί έρχονται και παρέρχονται!». Η συζήτηση για την ηχηρή απουσία Σαμαρά και Καραμανλή από τα 50 χρόνια της ΝΔ λόγω του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζεται και έρχονται και νέα επεισόδια εντός και εκτός βουλής.

Ο ψηφοφόρος Σημίτης

Ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης, στα 88 του, την προηγούμενη Κυριακή πήγε με την σύζυγο του Δάφνη και ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μετά ήπιαν τον καφέ τους στο Da Capo στην πλατεία Κολωνακίου. Κάποιοι θαμώνες αναρωτιόντουσαν που έδωσε την ψήφο του. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Αν και πολλοί υποψιάζονται
την προτίμηση του.

Τι έγιναν εκείνες οι επενδύσεις στις μπαταρίες;

Εδώ και χρόνια διαβάζουμε πως η Sunlight του ομίλου Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, εξετάζει διάφορες εναλλακτικές για μονάδα κατασκευής μπαταριών. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως η μονάδα θα κατασκευαστεί στη Δυτική Μακεδονία ώστε να αξιοποιήσει ο ισχυρός (διεθνής) όμιλος τα πλεονεκτήματα του επενδυτικού νόμου και την αυξημένη κρατική στήριξη που (πολύ σωστά) προβλέπεται για την περιοχή. Στην πορεία μάθαμε πως είχαν μπει σφήνα οι Γάλλοι που προσέφεραν σοβαρότατα κίνητρα ώστε η επένδυση να γίνει στη Γαλλία. Τους τελευταίους μήνες δεν είχαμε νεότερα. Αλλά και η δεύτερη επένδυση για μονάδα μπαταριών (οργανικών) από τη γερμανική CMBlue δεν έχει προχωρήσει καθώς εκκρεμούν εγκρίσεις. Είχε ενταχθεί στo Ταμείο Ανάκαμψης και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2026 πάντως. Μήπως να βιαστούν εκεί στην κυβέρνηση με τις εγκρίσεις;

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Masdar και η Ευρώπη

Μια άλλη μπαταρία, όμως, κατασκευάζεται! Πρόκειται για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία, επένδυση που όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Αχμέντ Αλ Αουαντί, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης και επενδύσεων της Masdar για Ευρώπη και Μέση Ανατολή, θα αξιοποιηθεί από τον όμιλο για ανάληψη αντίστοιχων έργων στην ευρύτερη περιοχή. Ο Αλ Αουαντί είπε και κάτι άλλο στην ίδια συνέντευξη, στο Balkan Green Energy News που δικαιώνει τη στρατηγική της διοικητικής ομάδας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που παραμένει στο τιμόνι της εταιρείας και μετά την εξαγορά από τον όμιλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είπε πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα είναι ο βραχίονας μέσω του οποίου η Masdar θα προχωρήσει σε νέες κινήσεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Περιμένουμε εξελίξεις το λοιπόν!

Ο «αχόρταγος» της αγοράς πληροφορικής

Είναι άραγε υπαρκτό πρόσωπο ο λεγόμενος «αχόρταγος» της πληροφορικής, όπως υποστηρίζουν διάφοροι εχθροί του; Η στήλη δεν υιοθετεί τέτοιους χαρακτηρισμούς αλλά επιβεβαιώνει πως τελευταία ένας από τους ισχυρούς του κλάδου έχει καθυστερήσει ή μπλοκάρει κάποιους μεγάλους διαγωνισμούς με αποτέλεσμα να ακούει διάφορα αρνητικά σχόλια τόσο από κυβερνητικά στελέχη, όσο και από ανταγωνιστές του. Μετά την προσφυγή στο ΣτΕ για διαγωνισμό 70 εκατ. ευρώ που είχε κάνει μέσω μιας μικρής εταιρείας της περιφέρειας, τώρα κατάθεσε προσφυγή στο μεγάλο διαγωνισμό για την «Ψηφιοποίηση του Αρχείου Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)». Κάποιοι προσπαθούν να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους βγήκε πάλι στο κλαρί ο εν λόγω επιχειρηματίας με τη διπλή υπηκοότητα.

ΧΑ: Πάει για αναβάθμιση, ψάχνει εισηγμένες!

Εξαιρετικά τα νέα με την τοποθέτηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στη watch list του οίκου FTSE με τις προς αναβάθμιση αγορές ώστε να χαρακτηριστούν ανεπτυγμένες. Η εξέλιξη προκάλεσε ξέφρενους πανηγυρισμούς κυβερνητικών στελεχών το βράδυ της Τρίτης (η στήλη επισκέπτεται κάθε βράδυ και διαφορετικό εστιατόριο και γι’ αυτό απέχει από τη …νυχτερινή επικαιρότητα!) με δελτία τύπου και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Το πρόβλημα του ελληνικού χρηματιστηρίου, όμως, είναι πως δεν βρίσκει αρκετές εταιρείες που θέλουν να περάσουν τις πόρτες του, την ίδια στιγμή που αρκετές επιχειρήσεις βλέπουν την πόρτα της εξόδου! Εκεί θέλει λίγο περισσότερη δουλειά από τη διοίκηση Γιάννη Κοντόπουλου και την κυβέρνηση. Αλλά η μείωση του αριθμού εισηγμένων είναι μια παγκόσμια τάση που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Είναι δύσκολο να αρχίσει η αντιστροφή αυτής της παγκόσμιας τάσης από τη Λεωφόρο Αθηνών!

Τα τραπεζικά σενάρια και η επίσκεψη Ορσέλ

Γράφαμε και χθες για τα διάφορα σενάρια που πυροδότησε η επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου της Unicredit (μετόχου της Alpha Bank) Ανδρέα Ορσέλ στην Αθήνα. Αν και η τραπεζική σεναριολογία δεν περιλαμβάνεται στο πλήθος ειδικοτήτων που διαθέτει η στήλη, επιμένουμε πως αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι η στάση της Reggeborgh Invest που επίσης ελέγχει σοβαρό ποσοστό της Alpha. Τι θα κάνει ο Χένρι Χόλτερμαν; Θα μείνει, θα αυξήσει το ποσοστό του ή θα φύγει; Και η Unicredit; Θα αυξήσει το ποσοστό αν φύγει ο Χόλτερμαν; Διάφορα γράφονται και για την Εθνική Τράπεζα αλλά φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διατηρήσει για …εθνικούς λόγους το 8%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ι.Χ με σπασμένα φρένα ο ΣΥΡΙΖΑ, στον αέρα συνέδριο και εκλογές, «με πορεία στο λαό αλά Σάντσεθ» απαντάει ο Κασσελάκης στα σενάρια διαγραφής, οι κινήσεις της Μαριάννας Λάτση στις υποδομές, οι άγνωστοι θεσμικοί της Q&R, γιατί έρχονται τα data centers στην Ελλάδα και οι Ισπανοί με τις πλωτές μονάδες αφαλάτωσης Επίθεση φιλίας των μονομάχων στους 4 – Debate για το debate με το τραγούδι του Μηλιώκα, SOS για αποχή, πώς έγινε το θαύμα στην Αττική Οδό, η έξοδος Metlen στις αγορές, οι επενδύσεις στο υδρογόνο που δεν θα γίνουν και οι μαγικοί αριθμοί του νέου προϋπολογισμού Το γκραν γκινιόλ του ΠΑΣΟΚ και οι εκπλήξεις του β’ γύρου, Στέφανος αλά …Τραμπ σε συνέδριο μέσω zoom, δυσαρέσκεια για Τσίπρα και από «τσιπρικούς», τα σενάρια για το νέο διοικητή της ΤτΕ, ο Γ. Γεραπετρίτης και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, όταν το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο στην Κηφισίας και οι κινήσεις Λασκαρίδη πριν πάει στα … «Βόρεια» Βίντεο – προάγγελος της υποψηφιότητας Κασσελάκη στις 24 Οκτωβρίου, μετρούν ποιος έχει το πιο μακρύ αριστερόμετρο, τα 5 κριτήρια που βγάζουν αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ, η θετική έκπληξη στη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος που έσκισε την έκθεση Ντράγκι, τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, η ΑΚΤΩΡ που ανασταίνεται και ως επωνυμία
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις