Παρασκευή, 5 Ιουλ.
24oC Αθήνα

«Τσιπρικοί» και «Κασσελίστας» στα χαρακώματα, τι πρότεινε ο Κασσελάκης στους εργαζόμενους της Αυγής, προειδοποιητικές βολές Μαρινάκη, oι μεγάλες επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ποιοι αγχώνονται με την είσοδο της ΔΕΗ στις ευρυζωνικές συνδέσεις, η νέα «έξοδος» της EOS και οι διαγωνισμοί για το σιδηρόδρομο

«Τσιπρικοί» και «Κασσελίστας» στα χαρακώματα, τι πρότεινε ο Κασσελάκης στους εργαζόμενους της Αυγής, προειδοποιητικές βολές Μαρινάκη, oι μεγάλες επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ποιοι αγχώνονται με την είσοδο της ΔΕΗ στις ευρυζωνικές συνδέσεις, η νέα «έξοδος» της EOS και οι διαγωνισμοί για το σιδηρόδρομο

Προειδοποιητικές βολές

Πολύ βαρύ είναι το κλίμα στην ΝΔ μετά την χειροδικία του πρώην υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη σε εργαζόμενο του αεροδρομίου και την διαγραφή του από την ΚΟ με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν ήταν εύκολη απόφαση για τον πρωθυπουργό καθώς ο βουλευτής συνδέεται με την οικογένεια Μητσοτάκη εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν ανάμεσα στους 50 που έβαλαν την υπογραφή τους για την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγεσία – με δυσκολία είχαν συγκεντρωθεί εκείνες οι υπογραφές -εργάστηκε για το κόμμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση από τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, μετά έγινε υπουργός κλπ.

Νερό στο μύλο της αλαζονείας

Η διαγραφή του Αυγενάκη όμως ήταν μονόδρομος μόλις αποκαλύφθηκε η βίαιη συμπεριφορά με βίντεο καθώς μέχρι τότε όλες οι μαρτυρίες συνέκλιναν με βάση και τους ισχυρισμούς του ίδιου, ότι επρόκειτο για ένα έντονο λεκτικό επεισόδιο. Είχε προηγηθεί το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το σφυροκόπημα στην ΚΟ και οι αιχμές των δυο πρώην πρωθυπουργών Καραμανλή και Σαμαρά για αλαζονεία.

«Αντένδειξη»

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης  δήλωσε ότι «συμπεριφορές του “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” είναι η πρώτη αντένδειξη για να είναι κάποιος εκ νέου υποψήφιος βουλευτής. Άρχισαν φωνές γιατί δεν αποπέμφθηκε και από το κόμμα ο Αυγενάκης. Κάποιοι βουλευτές τον παροτρύνουν να παραδώσει την έδρα στη ΝΔ, καλούν τον Μαρινάκη να δηλώσει ευθέως ότι δεν θα ξαναείναι υποψήφιος βουλευτής κλπ.

Κανόνες και μέτρα!

Πολλές οι αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα που δοκιμάζει τις αντοχές του. Με τον γνωστό στρουθοκαμηλισμό που το διακρίνει, ο καθένας κρύβει τα δικά του προβλήματα και μεγενθύνει των άλλων. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μετά το επεισόδιο ύβρεων και χειροδικίας που σημειώθηκε ανάμεσα σε βουλευτές της Λύσης και των Σπαρτιατών, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση του πλαισίου που διέπει την βουλευτική συμπεριφορά. Η περίπτωση Αυγενάκη ας είναι μια καλή αφορμή για να θεσπιστούν νέοι κανόνες και μέτρα, ώστε κανείς και καμμία να μη μπορεί να κρύβεται, εντός και εκτός Βουλής.

Οικονομικό τούνελ

Η ζοφερή οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε επί τάπητος στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε χθες υπό τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Κάποια στιγμή κλήθηκε ο οικονομικός διευθυντής Χρήστος Μαυροκεφαλίδης και παρουσίασε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει αδιέξοδο και πρέπει να μπει σε εφαρμογή ένα μνημόνιο περικοπών διότι η κρατική επιχορήγηση μετά το 17,8% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου του 2023, έπεσε περίπου στο μισό η κρατική επιχορήγηση, γύρω στα 3,8 εκατομ. ευρώ το χρόνο από τα 7,5, ενώ τρέχουν τα ίδια έξοδα με πριν.

Mea culpa ΑΥΓΗ

Η ΑΥΓΗ παραμένει το μεγάλο αγκάθι στην οικονομική εξυγίανση. Εργαζόμενοι  συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου και όταν έφτασε ο Στέφανος Κασελάκης είχαν μία έντονη συζήτηση μπροστά στις κάμερες. Διαμαρτύρονταν γιατί δεν συζήτησε ποτέ μαζί τους και αποφάσισε το κλείσιμο του καθημερινού φίλου από τις ΗΠΑ όπου ήταν. Mea culpa, τους απάντησε και αναγνώρισε ότι θα έπρεπε να τους είχε συναντήσει και να μην είχε μιλήσει μόνο με τους διευθυντές των κομματικών μέσων αναζητώντας λύση στο οικονομικό πρόβλημα.

«Θέλετε να πάρετε την ΑΥΓΗ;»

Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κλήθηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων και ακούστηκαν τα προβλήματά τους καθώς είναι απλήρωτοι όπως και τα κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου, όπως τους είπε ο Κασσελάκης. Στο ερώτημα που επαναλάμβανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «εσείς τι προτείνετε;» δεν υπήρξαν απαντήσεις που να δίνουν λύσεις στο πρόβλημα και αφορά την  πηγή ή τις πηγές από όπου θα μπορούσαν να καλυφθούν οι μισθοί των εργαζόμενων. Μία πρόταση που του έκαναν εργαζόμενοι ήταν να πιέσει την κυβέρνηση να δώσει χρήματα στα ΜΜΕ και έτσι να πάρει λεφτά και η ΑΥΓΗ. «Μήπως θέλετε να αναλάβετε την διαχείριση εσείς;» τους ρώτησε. Έπεσε αμηχανία. Δεν υπήρξε καμία προθυμία.

Νέα συνάντηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το μεσημέρι θα πάει στην ΑΥΓΗ για να συνεχίσει την συζήτηση με τους εργαζόμενους, χωρίς να υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι θα βρεθεί λύση που να καλύπτει πλήρως τα δικαιώματα τους. Στην εισήγηση της η γραμματέας Ράνια Σβίγγου τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υποχρεωμένος, εκ των πραγμάτων, να ανατάξει τα οικονομικά του, σε συνάρτηση με τους περιορισμένους του πόρους» και επισήμανε την ανάγκη «ενός συνολικού και  βιώσιμου σχεδίου για την αναδιάρθρωση και την οικονομική βιωσιμότητα των Μέσων, με διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ένα σχέδιο το οποίο, για να επιτύχει τους στόχους του,   θα πρέπει να εμπλέξει τα μέλη και τους φίλους μας, τους αναγνώστες και τους ακροατές». Στη γενική εικόνα και διαπιστώσει συμφωνούν όλοι, αλλά προτάσεις ουσιαστικές και ρεαλιστικές δεν γίνονται.

Επαναστατική γυμναστική!

Από το ένα άκρο στο άλλο τους πάει ο Στέφανος Κασελάκης. Εκεί που είχαν μήνες να συνεδριάσουν τα όργανα, χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία από τις 10.30 το πρωί μέχρι στις 6.30 το απόγευμα, δηλαδή 8 ώρες. Αύριο Σάββατο ( 6/7) θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, στα μέσα Ιουλίου ξανά η Πολιτική Γραμματεία και τέλη Ιουλίου θα γίνει άλλη μια Π.Γ. «Μπορεί να λείπουμε σε διακοπές τότε» ψέλλισαν κάποιοι. Αυτή κι αν είναι …επαναστατική γυμναστική.

Στα χαρακώματα

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμένος στα δύο δεν μπορεί να αποκτήσει καμιά δυναμική προοπτικής. Στα χαρακώματα είναι οι «Τσιπρικοί» και οι «Κασσελίστας». Λάδι στη φωτιά έριξε το άρθρο, του άνεργου πλέον από την ΑΥΓΗ Θανάση Καρτερού στο Facebook. «Ο Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει αυτοφωράκιας κανενός» τόνισε. Συμφωνεί ότι «το κόμμα πρέπει να αλλάξει. «Αλλά όχι να τυφλωθεί από τη λάμψη του Ηγέτη και να πνιγεί στη λάσπη των μαύρων ταμείων. Στο κάτω-κάτω ο μυθικός Νάρκισσος πνίγηκε ο ίδιος στην εικόνα του. Δεν πήρε στο λαιμό του κι άλλους…». Απευθύνθηκε με αυστηρό ύφος και στους Συριζαίους που δεν μιλούν. «Εσείς είστε το πρόβλημα» απεφάνθη. «Τι άλλο να κάνει, για να καταλάβετε, ότι ή θα σας περιφέρει αιχμάλωτους, ή επιτέλους θα ανοίξετε το στόμα σας;» είπε για τον Κασσελάκη. «Βρε μίλα! Αυτή η παρότρυνση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ».

Η μάχη των μαχών

Από τους πρώτους «Κασσελακίστας» που αντέδρασαν ήταν ο στιχουργός Νίκος Μωραίτης. «Μην κοροϊδευόμαστε» έγραψε στο X. «Όταν μιλάει ο Καρτερός (που του έχω μεγάλο σεβασμό), μιλάει και ο Τσίπρας μαζί. Άρα, για 2η φορά μετά το Συνέδριο, το «πραξικόπημα» έχει την υπογραφή ή ανοχή του. Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος κόμματος συμπεριφέρεται έτσι στον νυν. Βαθιά απογοήτευση». Στο ίδιο κλίμα περί κινήθηκε και το γνωστό Κασσελακικό τρολ Πέν Νταλαούρα όπως και οι ακόλουθοι του. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη απομονώθηκε στο σπίτι του στο Σούνιο. Το Φθινόπωρο θα είναι πιο σκληρό γιατί η τελική αναμέτρηση θα γίνει στο συνέδριο, στις αρχές Οκτωβρίου. Θα είναι η μάχη των μαχών.

Εύσημα στον Κωστή!

Την προσωπική συνεισφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την οποία χαρακτήρισε «ένα από τα θαύματα στην ευρωζώνη», εκθείασε ο ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου. «Δεν εκπροσωπεί απλά τη χώρα του στο Eurogroup, αλλά συνεισφέρει ουσιαστικά με τη γνώση και την εμπειρία του στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων ζητημάτων και προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη» δήλωσε στο 28ο  ετήσιο «Economist Government Roundtable» που διοργανώνεται στην Αθήνα. Υπάρχει και προσωπική φιλία. Απευθύνεται ο ένας στον άλλον με το μικρό του όνομα. «Ο Κωστής συνδέει τα μακροοικονομικά μεγέθη με την καθημερινότητα του πολίτη και την ανάγκη της πολιτικής να απαντά σε απλά ερωτήματα όπως «έχεις δουλειά; μπορεί ο μισθός να προσφέρει ένα καλό επίπεδο ζωής;» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup. Για την ελληνική οικονομία επισήμανε ότι «το 2020 πέρασε από την ενισχυμένη εποπτεία σε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση του δημόσιου χρέους και αύξηση των επενδύσεων». Ντόναχιου και Χατζηδάκης είχαν και ένα τετ α τετ στο περιθώριο του συνεδρίου.

Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Η υποψηφιότητα Ι. Τσέτη, του ομίλου ΟΦΕΤ, για την προεδρία του ΣΕΒ μπορεί να μην ευδοκίμησε αλλά έφερε στο προσκήνιο τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας που εξακολουθεί να επενδύει σημαντικά ποσά. Ο επικεφαλής της ELPEN Θεοδ. Τρύφων υπενθύμισε σε χθεσινή συνέντευξη πως οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν σε εξέλιξη συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία δέκα νέων εργοστασίων και 14 νέων ερευνητικών δομών. Οι διοικήσεις των ελληνικών εταιρειών μπορεί να έχουν αρκετά παράπονα αλλά αξιοποιούν το μέτρο του επενδυτικού clawback που επιτρέπει τον συμψηφισμό μέρους του clawback με επενδύσεις σε παραγωγή και έρευνα. Κάποια στιγμή πρέπει κάποιος να μελετήσει καλύτερα πως κατάφερε ο κλάδος να αναπτυχθεί μέσα στην κρίση και να βρίσκεται πλέον στην κορυφή των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων. Ώστε να επαναληφθεί το μοντέλο και σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας!

Ποιους απειλεί η είσοδος της ΔΕΗ στη λιανική των τηλεπικοινωνιών;

Σε μεγάλο βαθμό είχε δίκιο ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ όταν δήλωνε, πριν παραδώσει τα κλειδιά στον Κώστα Νεμπή, πως ο οργανισμός δεν φοβάται τον ανταγωνισμό. Αυτοί που κυρίως έχουν να χάσουν από την επέκταση της ΔΕΗ στη λιανική πώληση ευρυζωνικών συνδέσεων, με οπτική ίνα, στις τηλεπικοινωνίες είναι η Vodafone Ελλάδας και η Nova. Οι δύο τελευταίες δεν διαθέτουν το εκτεταμένο δίκτυο οπτικής ίνας που έχει ο ΟΤΕ και θα διαθέτει η ΔΕΗ η οποία προχωρά γρήγορα στην επέκταση των υποδομών της. Συνεπώς είναι αναγκασμένες να δουλεύουν με χαμηλότερα περιθώρια στις ευρυζωνικές συνδέσεις αφού μισθώνουν γραμμές από ΟΤΕ για να φτάσουν στον τελικό πελάτη. Σύντομα θα μισθώνουν και από τη ΔΕΗ η οποία εκτός από τη χονδρική θα κινείται, προς τα τέλη του 2024, και στη λιανική. Ετσι θα αξιοποιήσει και το μεγάλο πλεονέκτημα του δικτύου καταστημάτων Κωτσόβολος, πέρα από το αναβαθμισμένο δίκτυο των καταστημάτων ΔΕΗ.

Η δεύτερη «έξοδος» της EOS Capital Partners του Απ. Ταμβακάκη

Η βιομηχανία τροφίμων Μινέρβα στην οποία έχει το 16,67% (με βασικό μέτοχο το fund Diorama του Δημήτρη Δασκαλόπουλου) θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η δεύτερη «έξοδος» που πραγματοποιεί η EOS Capital Partners του Απ. Ταμβακάκη. Το πρώτο fund της EOS με κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε 11 επενδύσεις και μέχρι σήμερα έχει πωλήσει, σε χρόνο – ρεκόρ και με σημαντικότατη απόδοση – την αλυσίδα αθλητικών ειδών Cosmos Sport στη βρετανική J. D. Sports. Γιατί πολλοί βλέπουν την Minerva ως την επόμενη «έξοδο»; Επειδή προχθές πωλήθηκε το εργοστάσιο φέτας που είχε η εταιρεία στο Επισκοπικό Ιωαννίνων με αγοραστή την Desserta Hellas. Η EOS Capital Partners ολοκλήρωσε αυτές τις ημέρες την άντληση 219 εκατ. ευρώ για το δεύτερο fund με συμμετοχή σημαντικών θεσμικών επενδυτών. Στο επίκεντρο βρίσκονται κλάδοι με περιθώρια συγκέντρωσης.

Καλά λόγια, λίγα έργα

Ένθερμοι για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα εμφανίστηκαν στο συνέδριο του Economist οι γνωστοί Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, Ντιν Μητρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metropoulos & Co και Τζον Κουδούνης, διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investment. Και οι δύο πίστωσαν στην κυβέρνηση το καλό επενδυτικό momentum των τελευταίων ετών που έχει καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό πόλο, αλλά επεσήμαναν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε τομείς όπως η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με την προώθηση κινήτρων για τους επενδυτές. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. «Με τρομάζει η ιδέα του τι θα αντιμετωπίσουν τα εγγόνια μου ενόψει της κλιμάκωσης της κλιματικής κρίσης», είπε ο Ντιν Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις που βασίζονται σε κριτήρια ESG είναι θέμα κουλτούρας που πρέπει να προωθούν οι εταιρείες σε ένα κόσμο που αλλάζει γρήγορα. Οι επενδύσεις ESG των επιχειρήσεων του Ντιν Μητρόπουλου ξεκινούν από την ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη και φτάνουν μέχρι την ισότητα.

Οι επενδύσεις με γνώμονα τη βιωσιμότητα και τα ESG ήρθαν για να μείνουν, είπε από την πλευρά του ο Τζον Κουδούνης, αναφέροντας ότι στην Ευρώπη πάνω από 33% των εταιρειών δίνουν έμφαση στις επενδυτικές τους αποφάσεις στα ESG έναντι 18% στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το 2019 επενδύθηκαν 23 τρις δολ. σε τέτοια προϊόντα, το 2022 ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ και υπάρχει πρόβλεψη να φτάσουν τα 40 τρισ. δολ. το 2030.Ο Τζον Κουδούνης έχει αναπτύξει συνεργασία με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τα Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds. Το πρώτο βιώσιμο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που δημιουργήθηκε διαπραγματεύεται ήδη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εδώ και έναν χρόνο.

Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια, περιμένουμε και τις επενδύσεις!

Ο Ν. Παπαθανάσης δεν ανησυχεί για το Ταμείο Ανάκαμψης!

Μπορεί ολόκληρη η αγορά να μιλάει για καθυστερήσεις, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να ζητάει κινητοποίηση, αρκετοί υπουργοί να σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά ο αρμόδιος για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Παπαθανάσης δεν ανησυχεί καθόλου! Μάλιστα χθες βρήκε αφορμή να πανηγυρίσει στο συνέδριο του Economist. Υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι μέσα στις τρεις πρώτες χώρες της ΕΕ σε απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης! Να διορθώσουμε τον υπουργό και να επισημάνουμε πως η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ σε «παρκάρισμα» κονδυλίων! Δηλαδή παίρνουμε τα λεφτά, τα βάζουμε σε έναν κουμπαρά ώστε να εμφανίζονται απορροφημένα χωρίς να φτάνουν ποτέ στην αγορά!

Η Ελλάδα έχει συλλέξει έναν μεγάλο όγκο κεφαλαίων και συγκεκριμένα 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 26 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 18 δισ. ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Το στοίχημα είναι να πιάσουν τόπο όχι απλά να απορροφηθούν, όπως τονίζει με κάθε ευκαιρία η στήλη. Εχει δημιουργηθεί ο κατάλληλος μηχανισμός στο δημόσιο; Εχουν στελεχωθεί επαρκώς οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής στην αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων;

Τι απέγιναν οι διαγωνισμοί των 4,5 δισ. στον ελληνικό σιδηρόδρομο;

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είχαν πανηγυρίσει – επί μήνες – την προκήρυξη πέντε – έξι διαγωνισμών για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ. Είχε ξεχάσει να αναφέρει πως τα έργα προκηρύχθηκαν χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα αντίστοιχα κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους. Ετσι όταν ο Χρήστος Σταϊκούρας πήγε στο υπουργείο άρχισε τις περικοπές. Τι έχει μείνει από όλα αυτά τα έργα για τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όλοι οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι; Από ολόκληρη τη λεγόμενη Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία ξέρουμε πως ολοκληρώνονται οι μελέτες του Τοξότες – Νέα Καρβάλη για τη διασύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τον εν λόγω λιμένα. Γνωρίζουμε, επίσης, πως ολοκληρώνονται οι μελέτες για την κατασκευή γέφυρας διπλού άξονα με στόχο τη σύνδεση του 6ου Προβλήτα και του λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Τέλος, είναι στην διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου η ολοκλήρωση της μελέτης για τον Δυτικό Προαστιακό Θεσσαλονίκης. Τα άλλα έργα; Ποιος ξέρει; Το σίγουρο είναι πως κανένας διαγωνισμός δεν έχει ακυρωθεί μέχρι σήμερα επισήμως.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Κασσελάκης βγάζει τον λογαριασμό στην Π.Γ, Σαμαράς και Καραμανλής «δεν είναι εχθροί της παράταξης», το ταξίδι στο Νεπάλ, πως προχωρά το παζάρι Δημοσίου – Παντελή Μαντωνανάκη, με τον αραμπά έργα ψηφιοποίησης ενός δισ. ευρώ, μέχρι και ενάμισι χρόνο για την επιδότηση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» Η απάντηση Μητσοτάκη στον Σαμαρά, ποιους θεωρεί «μαύρα πρόβατα» ο Κασσελάκης, το brainstorming πριν την ΚΕ, ο δημοφιλής Παύλος, γιατί η αντιμετώπιση της ακρίβειας «καίει» την κυβέρνηση, το πλάνο για Attica Bank, το χλιαρό ενδιαφέρον για τη Φυλή, το φημολογούμενο deal με Μαντωνανάκη και το αγκάθι των περιφερειακών ανισοτήτων Οριστικό ρήγμα Μητσοτάκη – Σαμαρά, Σχέδιο Κασσελάκη: «Θα τους πάω μέχρι τέλους», σε ποια εκλογική περιφέρεια θα κατεβεί για βουλευτής ο Μαρινάκης, το Υπερταμείο και η αποζημίωση για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι διαγωνισμοί των 1,37 δισ. στη Θεσσαλία, τα έργα που πλήρωσαν τις θεομηνίες και οι προσφορές για το αεροδρόμιο Καλαμάτας Μαζικό «παρών» βουλευτών στους πρώην, ποιος έλεγε «δεν είμαι τροχονόμος» για τους διαφωνούντες, θα κατεβεί υποψήφια η Διαμαντοπούλου; Η κυβέρνηση που έβλεπε το Ταμείο Ανάκαμψης να φεύγει, οι δεύτερες σκέψεις που πρέπει να κάνουν όσοι επένδυσαν στο Airbnb, η ώρα του ταμείου για τους μετόχους των τραπεζών και το σήριαλ της Viva
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις