Αρχίζει σήμερα η 9η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής των δανειστών και αφού ήδη από τις 11 Ιανουαρίου, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν κάνει φύλλο και φτερό όλα τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα και έχουν παραδώσει έναν ογκωδέστατο φάκελο με τις εισηγήσεις τους. Στην κορυφή όλων βέβαια βρίσκονται τα θέματα που άπτονται των τραπεζών και μόνο λίγα δεν είναι και το κυριότερο ούτε εύκολα.
Όμως δεν είναι μόνο αυτά, στο τραπέζι των δανειστών, εκτός από τις τράπεζες, θα βρεθούν και άλλα ζητήματα που είναι ακόμη ανοικτά, όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι εκκρεμείς συντάξεις, αποκρατικοποιήσεις, ενεργειακά κ.λπ.
Ξεχωριστή συζήτηση θα υπάρξει και για ζητήματα φορολογίας, όπως ΕΝΦΙΑ, αποδείξεις, τεκμήρια, προκαταβολή φόρου κ.λπ.
Click4more Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ένας στους δύο εκτός – Για ποιους αυξάνεται το ελάχιστο ποσό
Ας δούμε αναλυτικά όλα τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι το 2ήμερο (26 και 27 Ιανουαρίου) της αξιολόγησης, που και αυτή θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω Covid 19.
Σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά θέματα, η συζήτηση θα γίνει γύρω από:
- Πτωχευτικός κώδικας: Οι δανειστές θέλουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες, έτσι ώστε να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Κομβικό σημείο θα είναι η μορφή που θα έχει ο φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα όλων όσων εντάσσονται στον νέο κώδικα. Το αρχικό σχέδιο θέλει ο φορέας να είναι ιδιωτικός, ενώ ο χρόνος πιέζει να είναι σε πρώτη φάση δημόσιος. Ανάμεσα στα δύο αναζητείται η χρυσή τομή.
- Πλειστηριασμοί: Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός, η κυβέρνηση θέλει να παγώσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Οι δανειστές και οι τράπεζες συμφωνούν με το πάγωμα, αλλά θέλουν να τρέξουν οι παράλληλες διαδικασίες, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η κουλτούρα των πληρωμών.
- Κόκκινα δάνεια: Επέκταση του προγράμματος τιτλοποιήσεων Ηρακλής, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση και για το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank, αν και φαίνεται ότι για την κυβέρνηση δεν είναι προτεραιότητα τουλάχιστον επί του παρόντος.
- ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ: Επιδότηση δόσεων και για τα επιχειρηματικά δάνεια, τα ενήμερα και αυτά που έχουν ρυθμιστεί. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν πληγεί από τη πανδημία. Στο θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξουν κόφτες, αφού το ποσό που έχει προβλεφθεί είναι 300 εκατ. ευρώ και η έκθεση της PwC για λογαριασμό των τραπεζών είχε ανεβάσει το απαιτούμενο ποσό στα 950 εκατ. με διευρυμένη βέβαια την περίμετρο των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την διαπραγμάτευση είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Βέβαια δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση, έστω και αν το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σημαντικά, κυρίως λόγω της πανδημίας. Οι δανειστές θα ζητήσουν από τους αρμόδιους της κυβέρνησης ένα νέο χρονοδιάγραμμα, καθώς και πλήρη ενημέρωση για το κάθε project ξεχωριστά, προκειμένου να σχηματίσουν μία ολοκληρωμένη γνώμη.
Φορολογικά
Στο μενού δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν και ζητήματα που άπτονται της φορολογίας.
Click4more Παράταση καταβολής για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και Επίδομα Στέγασης
Ειδικότερα:
- Προκαταβολή φόρου: Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι και το 2021 να υπάρξει κλιμακωτή μείωση για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στο μοτίβο που έγινε και για το 2020. θα επισημανθεί ότι πλέον δεν έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, αφού θα συμψηφίζεται ουσιαστικά με την κίνηση που έγινε το 2020 και η οποία σε συνδυασμό με την χαμηλή έως ανύπαρκτη κερδοφορία, δεν θα φέρουν ανισορροπίες στο σύστημα.
- Πέναλτι για αποδείξεις: Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αναστείλει για το 2021 την εφαρμογή της διάταξης που θέλει φόρο 22%, για την διαφορά ανάμεσα στο 30% του εισοδήματος και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, που συγκεντρώθηκαν. η ελληνική πλευρά θα σημειώσει ότι με κλειστή αγορά είναι αδύνατο να ζητάς αποδείξεις για κατανάλωση, που με κρατική εντολή εμποδίστηκε (η κατανάλωση). Θα φέρει μάλιστα ως επιχείρημα την αύξηση των καταθέσεων από τα νοικοκυριά κατά 7 δις περίπου και θα υποστηρίξει ότι η ισχύς του μέτρου είναι άδικη και τιμωρητική, χωρίς μάλιστα να έχουν ευθύνη οι καταναλωτές.
- Τεκμήρια: Να μην ισχύσουν τα τεκμήρια διαβίωσης για έναν χρόνο και μόνο για αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση. Μέχρι σήμερα τα τεκμήρια ήταν μαχητά, δηλαδή θα μπορούσε ο καθένας να τα αμφισβητήσει υπό την προϋπόθεση να αποδείξει ότι έκανε κατανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών. Αν ισχύσει και φέτος, που πράγματι μεγάλο μέρος των φορολογουμένων «έφαγαν από τα έτοιμα» για να τα βγάλουν πέρα, θα γεμίσουν οι εφορίες αιτήματα και κόσμο που θα είναι αδύνατο να διαχειριστούν και το κυριότερο σχεδόν χωρίς κανένα όφελος για τα δημόσια ταμεία.
- Μείωση ΕΝΦΙΑ: Να μειωθεί ο βασικός ή ο συμπληρωματικός φόρος εξαιτίας της εισαγωγής στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών 2.900 νέων περιοχών. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο. Το εν λόγω μέτρο, μπορεί να έχει και μόνιμο χαρακτήρα.
- Ρύθμιση των οφειλών: Θα αφορά αυτές που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας και μόνο για τους αποδεδειγμένα πληττόμενους. Το μέτρο θα έχει τα χαρακτηριστικά των προηγουμένων ρυθμίσεων για τις 100 και 120 δόσεις. Οι δανειστές θέλουν να μην διαταραχθεί η κουλτούρα των πληρωμών και τον λόγο αυτό, είναι αν μη τι άλλο διστακτικοί σε οποιαδήποτε ρύθμιση. Από την άλλη πάλι είναι αδύνατο για κάποιο πληττόμενο που έχει συσσωρεύσει υποχρεώσεις να τις ξεπληρώσει εφάπαξ με την λήξη της πανδημίας, όποτε αυτή έρθει.
Εκτενής συζήτηση θα γίνει πάντως και για το θέμα του προγράμματος αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Συνοχής.
Τέλος να σημειωθεί ότι η 9η αξιολόγηση της χώρας δεν συνδέεται με πακέτο δόσεων. Τη επόμενη δόση των 644 εκατ. είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτεί με την επιτυχή ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγησης που θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.