- Στο κείμενο αναφέρεται πως θα μεταφερθούν στο υπερταμείο η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ κι άλλες ΔΕΚΟ - Η ενεργοποίηση του κόφτη θα αλλάξει και τους όρους εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες - Η παγίδα στον κόφτη είναι πως το κείμενο μιλάει για καθαρή ονομαστική περικοπή - Εάν κοπούν 100 ευρώ από έναν δημόσιο υπάλληλο τότε η καθαρή περικοπή είναι μόλις 55 ευρώ
Αποκαλυπτικό είναι το δεύτερο κείμενο του Μνημονίου που περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας και το οποίο φέρει ήδη την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το κείμενο η ενεργοποίηση του κόφτη θα “τσακίσει” κυριολεκτικά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς υπάρχουν αυστηροί όροι περικοπών δαπανών, πλαφόν στα έσοδα και τις δαπάνες του ΕΣΠΑ, αλλά και ειδικούς όρους στην αποπληρωμή οφειλών προς τους ιδιώτες.
Στο κείμενο αυτό υπάρχει λίστα επίσης με τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και άλλες ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο λεγόμενο υπερταμείο άμεσα, ενώ περιλαμβάνει και ρήτρα για την μεταφορά κι άλλων ΔΕΚΟ στο συγκεριμένο ταμείο.
Το πλαίσιο του κόφτη περιλαμβάνει ρητές εντολές για τη μείωση των δαπανών. Ορίζεται πως η περικοπή πρέπει να είναι καθαρή, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να προκύπτει άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, για 100 ευρώ περικοπής σε έναν μισθό δημοσίου υπαλλήλου, το καθαρό δημοσιονομικό όφελος για τα κρατικά ταμεία ειναι μόλις 55 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 45 ευρώ θεωρούνται πως είναι απώλειες του δημοσίου από την πτώση των φόρων που κληθεί να πληρώσει ένας δημόσιος υπάλληλος που θα του κοπεί ο μισθός.
Αντίθετα, το πιο ανησυχητικό είναι πως αυτή η αναλογία δεν ισχύει για τις συντάξεις. Συγκεκριμένα, εάν από μία σύνταξη κοπούν 100 ευρώ τότε το Δημόσιο εξοικονομεί 85 ευρώ, αφού οι απώλειες είναι μικρότερες και φτάνουν στα 15 ευρώ.
Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο κείμενο η εξοικομήηση στις προσαρμογές των δημοσίων δαπανών θα πρέπει να υπολογίζοντας αφαιρώντας τις απώλειες και συγκεκριμένα:
(i) Δαπάνες για συντάξεις: ποσοστό 15%
(ii) Δαπάνες για μισθούς και ημερομίσθια: ποσοστό 45%
(iii) Καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες: 19,3%
(iv) Δαπάνες για άλλες κατηγορίες: 0%.
Το κείμενο αυτό προβλέπει και μία ρήτρα για το προσφυγικό και την εξαίρεση των δαπανών που δεν καλύπτονται από κοινοτικά κονδύλια από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η συνολική εξαίρεση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, που σημαίνει 350 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης από την μείωση των δαπανών που ορίζει ο κόφτης δεν θα εξαιρούνται δαπάνες για μισθούς και αποδοχές μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.
Για να εξαιρεθεί μία δαπάνη θα πρέπει αυτό να έχει τεκμηριωθεί εκ των υστέρων με μελέτη, ενώ θα εξαιρείταικαι όποια καθυστέρηση στην καταβολή επιδοτήσεων της ΕΕ που συνδέονται με το προσφυγικό.
Αναφορικά με τις ΔΕΚΟ ορίζεται ποιές θα είναι εκείνες που θα μεταβιβαστούν στο νέο ταμείο αξιοποίησης δημόσιας υπεριουσίας. Στη σελίδα 25 του κειμένου ορίζεται ότι εκτός από ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ και το ΟΑΚΑ που έχουν ήδη μπει στη λίστα του υπερταμείου, από τον Σεπτέμβριο παίρνουν σειρά κι άλλες δεκό.
Πρόκειται για τις εξής ΔΕΚΟ: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές ΚΤΥΠ και ΕΑΒ, οι οποίες για να μπουν στο υπερταμείο θα πρέπει να ψηφιστεί και νέος νόμος. Για τη ΔΕΗ συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτός είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής της.
Πηγή: Ημερησία