- O Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος θα βρίσκεται στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον - Σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι να κλειδώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% - Η Ελλάδα θα ζητήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τα επιτόκια σε περίπτωση που η ΕΚΤ προχωρήσει σε αύξησή τους - Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο θεωρεί πως οι επενδυτές θα έχουν μία εικόνα σταθερότητας για την αποπληρωμή του χρέους
To Reuters σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ αποκαλύπτει ποιές θα είναι οι απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα θα προσπαθήσει να κλειδώσει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, προκειμένου να μπορεί να είναι πιο διαχειρίσιμο στις πληρωμές του για την Αθήνα.
Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση ούτε να αιτηθεί κούρεμα χρέους, γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από τους δανειστές που προέρχονται από την ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο θα προτείνει ανώτατο όριο 15% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, το οποίο θα χωρίζεται σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο της τάξεως του 8% θα είναι για τα ομόλογα και για την αποπληρωμή των δανείων και των τόκων, ενώ το άλλο επίπεδο της τάξεως του 7% θα είναι για την αποπληρωμή των εντόκων γραμματίων.
Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος σύμφωνα με το Reuters αναμένεται να ζητήσει να μετατραπούν σε σταθερά τα κυμαινόμενα επιτόκια για τα δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης, έτσι ώστε να υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας στην περίπτωση που η ΕΚΤ προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της.
Πηγή μιλώντας στο Reuters αναφέρει πως με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα επιδιώξει να κλειδώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα χρόνια, ώστε να δημιουργηθεί μία εικόνα σταθερότητας προς τους επενδυτές και να υπάρχει η εγγύηση πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί το χρέος χωρίς ανατροπές.
Το Reuters δεν αναφέρεται σε κανένα άλλο μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά, ενώ σε όλα αυτά θα πρέπει να θυμήσουμε τη φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε πως δεν βλέπει καν την ανάγκη για οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους.