Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Αποκάλυψη – σοκ! Ο Σόιμπλε είχε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η αποκάλυψη έρχεται στο βιβλίο το πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιντνερ που λέει ότι ο ίδιος ο Σόιμπλε του παρουσίασε το “τρομακτικό” όπως το χαρακτηρίζει σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όπως αποκαλύπτει ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ όλα αυτά ο Σόιμπλε δεν τα έλεγε ούτε το 2010, ούτε το 20111, αλλά το καλοκαίρι του 2012!

Μάλιστα η αποκάλυψη έγινε σε … χαλαρή κουβέντα που είχαν οι δυο τους σε ένα γερμανικό νησί όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας του είπε ότι η έξοδος της Ελλάδας θα συνέτιζε και τους υπόλοιπους ενώ θα ήταν πιο εύκολο για τη Γερμανία να ρίξει χρήματα στην Ευρώπη μετά από αυτό.

«Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό», υπογραμμίζει ο κ. Γκάιτνερ, σύμφωνα με την “Καθημερινή”. Στην επιστροφή, σταμάτησε στη Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ντράγκι. Παρά τις διαβεβαιώσεις του τελευταίου, δεν ήταν ακόμη σίγουρο τι θα έκανε η ΕΚΤ για να στηρίξει το ευρώ. Ετσι, όταν γύρισε στην Ουάσιγκτον, μετέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο τη βαθιά ανησυχία του ότι ένα τέτοιο σενάριο θα έριχνε τις ΗΠΑ πίσω στην ύφεση, ή ακόμη και σε μια νέα χρηματοοικονομική κρίση.

Για πρώτη φορά, πάντως, ο κ. Γκάιτνερ αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος της Ευρωζώνης στις αρχές Φεβρουαρίου του 2010 Το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας είχε ανέλθει σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα λίγο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι αγορές κατέρρεαν. Ήταν συνάντηση της G7 αλλά οι Ευρωπαίοι πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του δείπνου παραπονούμενοι για την ελληνική ασυδοσία. Υπήρξαν εκκλήσεις για λιτότητα και «δικαιοσύνη Παλαιάς Διαθήκης», καθώς και αποφασιστικές δεσμεύσεις να αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος που θα προκαλούσε μια στήριξη στην Ελλάδα. Ο κ. Γκάιτνερ είπε στους Ευρωπαίους πως αν σχεδιάζουν «να κρατήσουν την μπότα τους στον λαιμό της Ελλάδας», θα πρέπει επίσης να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι δεν θα επιτρέψουν μια χρεοκοπία ή την κατάρρευση ολόκληρων τραπεζικών συστημάτων.

«Μόνο μην το παρακάνετε. Αν δεν αφαιρέσετε τον κίνδυνο μιας καταστροφικής αποτυχίας, δεν έχετε πιθανότητα να το λύσετε αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Δεν φάνηκαν όμως να συμφωνούν. Οπως γράφει, δεν θα έπαιρναν συμβουλές από τους «παράτολμους Αμερικανούς», τους οποίους θεωρούσαν υπεύθυνους για τη χρηματοπιστωτική κρίση, σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν τους «παράτολμους Ελληνες».

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε