Οικονομία

Αποκαλυπτική έρευνα: Της μόδας οι μοδίστρες, ηλεκτροπληξία από τις αυξήσεις στο ρεύμα για επιχειρήσεις

Σε νέες ανατιμήσεις προϊόντων οδηγεί, αναπόφευκτα, η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Βαρύ το πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποχρεώνονται να ανατιμήσουν προϊόντα και υπηρεσίες, έως 30%.   

Σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμούν ότι οι διεθνείς αυξήσεις στο κόστος ρεύματος θα επηρεάσουν με τη σειρά τους το κόστος παραγωγής, ενώ όσο περισσότερο οι επιχειρήσεις είναι εξαρτημένες από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι επιπτώσεις στις ανατιμήσεις που δεχθεί το τελικό προϊόν.

Οι μισές τουλάχιστον επιχειρήσεις υπολογίζουν ότι μεσοσταθμικά, οι ανατιμήσεις στο τελικό προϊόν θα κυμαίνονται στο 10%, ενώ το 15% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%. Όπως δε, αναφέρεται στην έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ανατιμήσεις θα δούμε, ακόμα και από επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους δεν είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη από το ενεργειακό κόστος.

«Εκτοξεύτηκαν» οι λογαριασμοί ρεύματος

Η έκταση του προβλήματος αποτυπώνεται στην περίπτωση ενός φούρνου – ζαχαροπλαστείου στην Ανατολική Αττική, όπου το διάστημα 17/8/20 με 5/9/20 κατανάλωσε 5.641 κιλοβατώρες που στοίχισαν 866 ευρώ, ποσό που κατέβαλε προς τον πάροχο ενέργειας με τον οποίο συνεργάζεται. Για το ίδιο διάστημα του 2021 (από 11/8/21 έως 9/9/21) με την ίδια κατανάλωση σε κιλοβατώρες, η επιχείρηση πλήρωσε για το λογαριασμό ρεύματος το ποσό των 1.364 ευρώ!   

Ακρίβεια στα οικοδομικά υλικά

Ο φούρνος δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση, καθώς μεγάλες ανατιμήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και στον οικοδομικό τομέα. Κατασκευαστής στο λεκανοπέδιο Αττικής για να αποκτήσει μία κουλούρα καλώδιο που θα χρησιμοποιήσει σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή κατέβαλε 75 ευρώ, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο για το ίδιο προϊόν πλήρωσε 46 ευρώ στον προμηθευτή.  Όπως εκτιμά η αγορά, δεν αποκλείεται οι αυξήσεις στον τομέα των κατασκευών να ξεπεράσουν άμεσα το 30%

Της «μόδας» οι μοδίστρες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις νέες εγγραφές στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, μεγάλη τάση υπάρχει σε καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε επιδιορθώσεις και μεταποίηση ενδυμάτων. Ακολουθεί η έναρξη νέων μικρών επιχειρήσεων με ηλεκτρολογικές και υδραυλικές υπηρεσίες, καθώς και επισκευές αυτοκινήτων, ενώ τάση για νέα καταστήματα υπάρχει και στον τομέα ζαχαροπλαστικής – αρτοποιείων, καθώς και στην ηλεκτρική ενέργεια.

Στο εννεάμηνο 2021 πραγματοποιήθηκαν 660 εγγραφές νέων επιχειρήσεων και 230 διαγραφές, νούμερο που αποτυπώνει μία καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, όπου οι διαγραφές ήταν διπλάσιες.

Μέτρα που προτείνει το ΒΕΑ

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ.Παύλος Ραβάνης: «Το 30% των επιχειρήσεων, επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση του ρεύματος».

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις, μέλη του Επιμελητηρίου προτείνουν μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του κόστους ενέργειας:

-Απεξάρτηση τελικού τιμολογίου πληρωμής από έμμεσες χρεώσεις (δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κλπ)

-Απορρόφηση ΟΤΣ

– Αυστηρό έλεγχο του καρτέλ των παρόχων

-Επαναφορά του τιμολογίου για Γ21Β (βιοτεχνικό)

-Επιδότηση για την μισό της αύξησης στο μαζούτ. Όμοια στο ηλεκτρικό.

= Επιδότηση φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις

-Επιπλέον εκπτώσεις σε επιχειρήσεις που το ρεύμα είναι από τις πρωτεύουσες δαπάνες

-Μείωση κόστους παραγωγής ενέργειας και όχι αύξηση από τη στιγμή που έχουν τοποθετηθεί χιλιάδες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά.

– Κατάργηση ΕΦΚ σε ενέργεια

– Λιγότερα δημοτικά τέλη

-Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης, επαναφορά σε λειτουργία στις λιγνιτικές μονάδες σε περιόδους ενεργειακής κρίσης

-Μείωση τιμής στο ρεύμα ή μείωση υπολοίπων εισφορών

– Το έργο της παραγωγής ανανεώσιμης μορφής ενέργειας, να είναι στην ευθύνη των εταιριών που προωθούν και πωλούν την ενέργεια και όχι των πελατών τους.

-Χαμηλότερο τιμοκατάλογο για παραγωγικές επιχειρήσεις.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα