Site icon NewsIT
20:10 | 19.04.10

Αποκλειστικό NewsIt: Κλείδωσε η προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης

Αποκλειστικό NewsIt: Κλείδωσε η προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης
Newsit Newsroom

Θέμα χρόνου είναι πλέον η προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και δεν αποκλείεται ο κ. Παπακωνσταντίνου να το ανακοινώσει ακόμα και την Τρίτη.

Όπως όλα δείχνουν άνοιξε πλέον ο δρόμος για το ΔΝΤ και είναι θέμα χρόνου η προσφυγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης, κάτι που παραμένει ασαφές στην πράξη τί ακριβώς σημάνει. 

Υπό τις πιέσεις των
spreads που σήμερα χτύπησαν και πάλι κόκκινο σημειώνοντας νέο ρεκόρ στις 481 μονάδες βάσης, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι σε μονόδρομο και είναι πολύ πιθανό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου να προετοιμάσει το έδαφος την Τρίτη για μία τέτοια προσφυγή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

Η απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τυπικά με θέμα τον απολογισμό του έργου του υπουργείου, στην ουσία μπορεί να αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανακοίνωση και επίσημα της προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ και είναι πολύ κρίσιμες αφού θα μας βοηθήσουν όταν αποφασίσουμε να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμόστήριξης να το κάνουμε άμεσα. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός είπε η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την εξειδίκευση του μηχανισμού έχει αναβληθεί για μερικές μέρες, εξαιτίας του προβλήματος στις διεθνείς αερομεταφορές και προσέθεσε ότι «ελπίζουμε να ξεκινήσει την Τετάρτη.»

Η συζήτηση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, υποστήριξε, «γιατί θα δώσει τη δυνατότητα, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα.»

“Από εκεί και πέρα, εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας, που είναι ο προϋπολογισμός, οι διαρθρωτικές αλλαγές και όλα εκείνα τα μέτρα, που κάνουν την οικονομία πιο δυνατή’, κατέληξε.

Τι γίνεται με τους ελεγκτές

Σύμφωνα με ανακοίνωση, εξαιτίας των δυσκολιών στο διεθνή εναέριο χώρο και την ακύρωση πτήσεων, η έναρξη των προγραμματισμένων διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναβάλλεται για μερικές μέρες, όμως οι Αμερικανοί του ΔΝΤ είναι εδώ και σήκωσαν … μανίκια . Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης οτι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν οι συναντήσεις θα γίνουν την Τετάρτη 21 Απριλίου. 

Οι ελεγκτές του ΔΝΤ δηλώνουν έτοιμοι από σήμερα εάν το επιθυμεί η ελληνική Κυβέρνηση να διαπραγματευτούν, αν και δηλώνουν επίσης ότι θα κάνουν υπομονή εάν η Ελλάδα θέλει να κάνει κοινές διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, Όλι Ρεν, οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσουν αύριο ή το αργότερο ως την Τετάρτη.

Από κοινοτικής πλευράς είναι όλα έτοιμα για την έναρξη των συζητήσεων. 
Σε περίπτωση που η κατάσταση με τις ακυρώσεις πτήσεων συνεχιστεί, υπάρχει η δυνατότητα να αρχίσουν οι συζητήσεις με τη βοήθεια τηλεδιάσκεψης, καθώς οι Βρυξέλλες δε θέλουν να καθυστερήσει για πολύ η έναρξη των συζητήσεων.

Αρχικά, οι συζητήσεις θα γίνουν μεταξύ εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά θα υπάρξουν και διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των τριών διεθνών οργανισμών.

Πόσο θα κοπούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Πάντως κάποια στιγμή το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα έρθει στην Ελλάδα με μια σειρά μέτρων στις βαλίτσες του.
Στον ιδιωτικό τομέα το πλάνο δεν προβλέπει απλώς πάγωμα αλλά μείωση μισθών- με προτεινόμενη κατά 10% – σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα και στον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο της “εσωτερικής υποτίμησης”, όπως δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Κυβερνητικός παράγοντας που μιλα στην εφημερίδα, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση το συζητά αναφέρει ότι “η κουβέντα δεν έχει αρχίσει αλλά όταν κάθεσαι στο τραπέζι δεν μπορείς να πεις αυτό δεν το συζητάω. Μπορούμε να τους πείσουμε ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι χαμηλοί και η μειωσή τους θα είναι επιβλαβής για την οικονομία”.

Σε ερώτηση για το πώς θα γίνει αυτό αφού θα πρέπει να αναιρεθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η απάντηση είναι ότι μπορεί να γίνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Το “τούνελ” είναι δεκαετές 

Παράλληλα, το “τούνελ” στο οποίο θα μπει η χώρα δεν φαίνεται να είναι τριετές αλλά δεκαετές. Στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε στον Επίτροπο Ρεν – όπως δημοσίευσαν ΤΑ ΝΕΑ – ότι “χρειάζονται πρόσθετα μέτρα – ήδη από το 2010 – αλλά και μεγάλες προσπάθειες για τουλάχιστον 10 χρόνια”.

Στοιχεία της REAL NEWS της Κυριακής διευρκινίζουν ότι οι παρεμβάσεις που θα ζητήσει το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνουν, τα τρία χρόνια του ΠΣΑ, άλλα τρία χρόνια για την αποπληρωμή του δανείου και τέσσερα χρόνια για τη συντήρηση των αποτελεσμάτων. Στόχος είναι η μείωση του δημοσίου χρέους κατά 8 μονάδες ως προς το ΑΕΠ κατ’ έτος.

Κορυφαίο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής – αναφέρει ότι “το πλαίσιο είναι γνωστό” και ότι “επ’ αυτού θα κινηθούν οι προτάσεις”. 

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ θα ζητήσει:

– Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2010 αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους του ΠΣΑ
– Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2011 και 12
– Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων
– Κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση των ζημιογόνων δημοσίων οργανισμών
– Απελευθέρωση της αγοράς και κλειστών επαγγελμάτων
– Αναστολή της υποχρεωτικής εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων εργασίας
– Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα
– Περικοπή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας όπως έγινε και στο δημόσιο τομέα
– Ελαστικότερο θεσμικό πλαίσιο για απολύσεις και ενίσχυση της μερικής απασχόλησης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
– Άμεση – από φέτος – εφαρμογή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύεις – παρότι μέσα είναι και η ΕΕ – ρόλο “οδηγού” έχει το ΔΝΤ. Αυτό παραδέχεται ευρωπαίος αξιωματούχος που μιλά στην Καθημερινή, αναφέροντας ότι “τα θέλουν όλα τώρα“… πράγμα που σημαίνει οτι με την ευκαιρία του “πακέτου” το ΔΝΤ θα θελήσει να εφαρμοστούν όλες οι συστάσεις που είχαν απευθύνει στις ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες.

Τις πταίει; 

Και παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο, οι πολίτες θεωρούν ότι και οι δύο έχουν ευθύνες. Δημοσκόπηση που πραγματοποιεί το Newsit δείχνει ότι η πλειοψηφία απαντά ότι για την κρίση ευθύνονται και οι δύο κυβερνήσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Εννιά στους δέκα θεωρούν ότι το ΔΝΤ φέρνει νέα μέτρα

Παπανδρέου: “Ετοιμοι να πατήσουμε το κουμπί”

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version