Site icon NewsIT
12:53 | 16.06.12

Απολύτως ανέφικτη η έξοδος από το ευρώ”

Απολύτως ανέφικτη η έξοδος από το ευρώ”
Newsit Newsroom

Οι Financial Times εξηγούν πως δραχμή θα σήμαινε ''απαγόρευση στους Έλληνες να σηκώσουν τις καταθέσεις τους, άμεσο πάγωμα για όλα τα δάνεια, ενώ η χώρα δεν θα έχει τα μέσα να πληρώσει για συντάξεις, φάρμακα, μισθούς του δημοσίου''.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Smaghi: Πρακτικά ανέφικτο το Grexit

”Μια έξοδος από το ευρώ της Ελλάδας ή οποιουδήποτε άλλου μέλους, έχει γίνει αγαπημένο θέμα συζήτησης ακαδημαϊκών, σχολιαστών και αναλυτών. Η συζήτηση γίνεται συνήθως με βάση τα οικονομικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και τις πιθανές κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξόδου για την Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, το κόστος είναι υπερβολικά υψηλό. Ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, δεσμεύθηκε στους FT ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

Γενικώς θεωρείται δεδομένο, και για τον κ. Τσίπρα, ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να εξέλθει από το ευρώ, αν αποφασίσει να το κάνει και να υιοθετήσει νέο νόμισμα. Όμως δεν είναι τόσο απλό.

Πρώτον, θα είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει στους πολίτες της να χρησιμοποιήσουν μια νέα νόμιμη εναλλακτική ισοτιμία, όπως μια νέα δραχμή.

Η αξία του νέου νομίσματος θα διολισθήσει αισθητά έναντι του ευρώ και θα «κουτσουρευτεί» από τoν υψηλό πληθωρισμό, δεδομένου ότι η δημιουργία χρήματος θα είναι ο μόνος τρόπος για να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα και να ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Όπως έδειξε η εμπειρία πολλών άλλων βαλκανικών κρατών, όπως της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αμέσως θα προσπαθήσουν να προστατευθούν από την νομισματική αποσταθεροποίηση, συνδέοντας τις συμβάσεις τους με το ευρώ και χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία ως παράλληλο νόμισμα. Από τις τρεις βασικές λειτουργίες του χρήματος –ως μέσο ανταλλαγής, ως μέσο αποταμίευσης αξίας και ως λογιστικό μέσο- η νέα δραχμή πιθανότατα θα έχει μόνο την πρώτη, ενώ το ευρώ θα κρατήσει τις άλλες δύο. Η Ελλάδα θα έχει μια οικονομία βασισμένη de facto στο ευρώ.

Δεύτερον, αν εξέλθει από το ευρώ, η Ελλάδα θα παραβιάσει την συνθήκη της Λισσαβόνας. Όταν υιοθέτησε το ευρώ η Ελλάδα δεσμεύθηκε σε μια σειρά υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων η αποκήρυξη του δικού της νομίσματος, που δεν είναι αναστρέψιμη.

Η Κομισιόν θα μπορούσε να προσφύγει κατά της ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν θεωρήσει ότι η απόφαση εξόδου από το ευρώ ζημιώνει την ίδια ή Ευρωπαίους πολίτες. Οι πολίτες διαφόρων ευρωπαϊκων κρατών –ειδικά πιστωτριών, των οποίων οι συμβάσεις θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα- θα μπορούσαν να μηνύσουν την Ελλάδα στα δικαστήριά τους, τα οποία θα αναφερθούν στο Ευρωδικαστήριο. Η Ελλάδα θα υποστεί μηνύσεις επίσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβιάσεις ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει τις κυρώσεις μόνο αν αποκηρύξει την εξουσία των υπερεθνικών θεσμών. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εξέλθει όχι μόνο από την ευρωζώνη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει έξοδος από το ευρώ χωρίς έξοδο από την ΕΕ, όπως εξήγησε και το 2009 σε έκθεση εργασίας ο Φοίβος Αθανασίου, νομικός της ΕΚΤ.

Η μόνη εναλλακτική που θα έχει η Ελλάδα θα είναι να επαναδιαπραγματευτεί με τις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ μια νέα συμφωνία, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να υιοθετήσει νέο νόμισμα. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι οι άλλες χώρες θα δέχονταν να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση, οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα καθιστούσαν αδύνατο κάτι τέτοιο. Από την ώρα που θα γνωστοποιηθούν οι συζητήσεις ή η πρόθεση να γίνουν συζητήσεις, οι Έλληνες πολίτες αμέσως θα προχωρήσουν σε μαζικές αναλήψεις ευρώ από τις τράπεζες και θα μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.

Οι Ευρωπαϊκές αρχές δεν θα διευκολύνουν μια τέτοια κατάσταση. Θα επιβληθούν τραπεζικές αργίες και έλεγχοι κεφαλαίου, που θα απαγορεύουν στους Έλληνες να σηκώσουν τις καταθέσεις τους και να τις βγάλουν έξω. Όλα τα δάνεια προς Έλληνες πολίτες θα παγώσουν άμεσα, περιλαμβανομένων εκείνων προς το κράτος. Η χώρα, λοιπόν, δεν θα έχει τα μέσα να πληρώσει για βασικές δαπάνες, όπως συντάξεις, φάρμακα, μισθούς του δημοσίου. Οι συνθήκες θα γίνουν γρήγορα χαοτικές.

Αν η Ελλάδα παρέμενε δημοκρατική, η κυβέρνηση πιθανότατα θα έχανε στην στήριξη των ίδιων των πολιτών της, ζητώντας να εγκαταλείψει το ευρώ. Θα έπρεπε τότε να αρχίσει συνομιλίες με τους εταίρους για τους όρους παραμονής, αντί για εξόδου, από πολύ πιο αδύναμη θέση.

Η έξοδος από το ευρώ αποτελεί οικονομικό και πολιτικό εφιάλτη και γι’ αυτό είναι πρακτικά ανέφικτη. Ο λόγος είναι ότι η ευρωζώνη δεν αποτελεί μόνο οικονομική και νομισματική ένωση: Αποτελεί επίσης πολιτική ένωση- έστω και ατελή”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Κατάπτυστα δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ για την Ελλάδα – Μετά τους…

Απόλυτη ισοπαλία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές “βλέπει” ανάλυση απο τις ΗΠΑ – Τα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης

Χρήσιμες συμβουλές για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version