Site icon NewsIT
06:50 | 12.01.24

Απομακρύνεται ο Μάρτιος ως αφετηρία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων – Απογοήτευσαν τις αγορές τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Απομακρύνεται ο Μάρτιος ως αφετηρία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων – Απογοήτευσαν τις αγορές τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

New York, USA - October 26, 2008: The New York Stock Exchange building on Wall Street in Manhattan.

Θανάσης Παπαδής

Τα μαντάτα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, την περασμένη εβδομάδα στην Ευρωζώνη και χθες στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι η ημέρα νίκης απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό αργεί ακόμη, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι είχαν «επενδύσει» σε ταχεία μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες μάλλον απογοητεύονται.

Μερική απογοήτευση υπήρξε και στις αγορές (σ.σ. σχετικά με τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ), αφού τα μεν ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με σημαντικές, τα δε αμερικάνικα περιόρισαν τις απώλειες στο τέλος της συνεδρίασης, αλλά η ανησυχία επέστρεψε και αυτό είναι μάλλον έκδηλο.

Οι αναλυτές και οι αγορές πλέον θα περιμένουν σήμα από την Fed για τις επόμενες κινήσεις της και κυρίως το χρονοδιάγραμμα του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων. Βέβαια όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι απομακρύνεται η πιθανότητα αυτό να συμβεί μέσα στο πρώτο 3μηνο, όπως πολλοί θεωρούσαν πιθανό.

Οι αναλυτές όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν προεξοφλήσει ελαφρά άνοδο του πληθωρισμού το Δεκέμβριο λόγω της αύξησης των ενεργειακών τιμών. Ωστόσο μάλλον αιφνιδιάστηκαν από τη μεγαλύτερη του αναμενομένου άνοδο του δείκτη.

O δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε από το 3,1% στο 3,4% σε ετήσια βάση έναντι της αύξησης κατά 3,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Αντιστοίχως ο δομικός CPI διολίσθησε ελαφρά, αλλά όχι όσο περίμεναν οι αναλυτές, στο 3,9% σε ετήσια βάση.

Η εξέλιξη αυτή σε μία περίοδο, όπου οι τιμές της ενέργειας δείχνουν ευμετάβλητες εξαιτίας της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα δημιουργούν όπως είναι φυσικό αν μη τι άλλο ανησυχίες.

Τα καμπανάκια πάντως είχαν ηχήσει από την περασμένη εβδομάδα όταν είχε ανακοινωθεί ο πληθωρισμός από την Eurostat. Σύμφωνα με αυτά ο πληθωρισμός από 2,4% που ήταν τον Νοέμβριο αυξήθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο αυξάνοντας την σχετική απόσταση που υπάρχει από το 2% σε μέσα επίπεδα, που έχει θέσει η ΕΚΤ ως βασικό της στόχος, κάτι που σημαίνει ότι απομακρύνεται επί του παρόντος η στιγμή που η ΕΚΤ θα πατήσει το κουμπί για να ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ευρωζώνη η νέα πηγή πληθωριστικών πιέσεων είναι και πάλι η ενέργεια. Οι παράγοντες που τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις είναι οι τιμές του δείκτη ενέργειας και η αγορά ηλεκτρισμού. Ειδικά στο κομμάτι του ρεύματος παρατηρούνται στην Ευρώπη αυξημένες τιμές, ειδικά σε Γερμανία και Γαλλία. Όπως επισημαίνεται οι πιέσεις αυτές μπορεί να κρατήσουν έως τα μέσα του 2024 και εν συνεχεία θα υπάρχει μεν αποκλιμάκωση, αλλά αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιστρέψει τις τιμές στα προ κρίσης επίπεδα.

Στις ΗΠΑ πάντως όλα δείχνουν ότι δικαιώθηκαν εκείνοι, μειοψηφία αλλά όχι ισχνή, που θεωρούσαν ότι η Fed θα θελήσει πρώτα να βεβαιωθεί για τη σταθεροποίηση της πτωτικής τροχιάς του πληθωρισμού πριν μεταβεί σε καθεστώς νομισματικής χαλάρωσης.

Ανάμεσα τους η Pimco, η οποία σε νέο σημείωμα της επανέλαβε την επιφυλακτική της άποψη απέναντι στην πορεία του πληθωρισμού και την αντίδραση της Fed. Όπως σημείωνε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί και θα περιπλακεί μέσα στη χρονιά, όσο και ο ρυθμός αύξησης των μισθών παραμένει ψηλά και έμεινε σταθερή στην εκτίμηση της πως η πτώση των επιτοκίων δεν θα ξεκινήσει από την άνοιξη, αλλά από τα μέσα της χρονιάς.

Παράλληλα αρκετοί αξιωματούχοι της Fed, το τελευταίο διάστημα εμφανιζόντουσαν έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία, προφανώς θέλουν να χαμηλώσουν τις υψηλές προσδοκίες που είχαν κάποιοι καλλιεργήσει.

Στις φωνές αυτές προστέθηκε χθες και η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, η οποία σε συνέντευξη της στην τηλεόραση του Bloomberg, επεσήμανε πως τα νέα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού δείχνουν πως η κεντρική τράπεζα έχει «κι άλλη δουλειά να κάνει» προκειμένου να επαναφέρει το δείκτη στο στόχο του 2%.

«Ο Μάρτιος είναι πιθανότατα πολύ νωρίς κατά τη γνώμη μου για μια μείωση των επιτοκίων, διότι θα χρειαστεί να δούμε περισσότερα στοιχεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version