Οικονομία

Απόσταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα για κόκκινα δάνεια και Νόμο Κατσέλη – Τι μηνύματα έστειλαν οι δανειστές

Ο δρόμος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα κόκκινων δανείων αλλά το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και μακρύς είναι και πολλά δύσβατα μονοπάτια έχει.

Χθες έγινε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στην τρόικα και τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς και σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ναι μεν ήταν καλό, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέστησαν σαφές προς την ελληνική πλευρά, ότι υπάρχει δρόμος ακόμη. Επίσης ανέφεραν ότι οι φάκελοι των προτάσεων θα πρέπει αφενός να είναι πλήρεις και αφετέρου προσαρμοσμένοι στις συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά και με δεδομένο τις γενικές κατευθύνσεις που έχει δώσει η τρόικα.
Όλα τα παραπάνω σε ελεύθερη ερμηνεία σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει ότι μέσα από αυτά τα δύο κομβικής σημασίας ζητήματα θα ασκήσει κοινωνική πολιτική πέραν του μέτρου. Το μοναδικό ζητούμενο είναι μία δραστική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, ώστε αυτά να πάψουν να απειλούν ακόμη και την ίδια την υπόσταση των τραπεζών. Η δεύτερη συνάντηση όπου θα υπάρξει και μία πιο σαφής εικόνα είναι προγραμματισμένη – εκτός απροόπτου – για την Παρασκευή που είναι και η τελευταία ημέρα που οι εκπρόσωποι της τρόικας στην ελληνική πρωτεύουσα αφού τότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των συναντήσεων.
Ιδιαίτερα βαρύτητα έδωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο θέμα των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων και στο πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει. Αναφορικά με τις τράπεζες η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι θα παρουσιάσει και στην Κομισιόν τους σχεδιασμούς για το σχέδιο του ΤΧΣ που προβλέπει τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα, όμως, ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει φτιάξει και Επιτροπή με την Τράπεζα της Ελλάδος για να φέρει σε «μεγαλύτερη ωριμότητα» το σχήμα που προτείνει η κεντρική τράπεζα.
Σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία παρουσιάστηκε η ελληνική πρόταση για το νέο πλαίσιο προστασίας με βάση το κυπριακό μοντέλο, το οποίο προβλέπει «τριμερή συμμετοχή» (κούρεμα χρέους από τις τράπεζες, χρηματοδότηση Δημοσίου και πληρωμή του υπόλοιπου της δόσης από τον δανειολήπτη).
Αν και από το υπουργείο δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση, εντούτοις πηγές αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει άμεση συμφωνία για μία σειρά από θέματα, παραπέμποντας σε συνέχιση εξ αποστάσεως των συζητήσεων και πιθανό χρόνο συμφωνίας πριν το τέλος του επόμενου μήνα.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα