Δευτέρα, 4 Νοε.
17oC Αθήνα

Αποταμιεύσεις: Αυξήθηκαν κατά 6 δισ. ευρώ λόγω κορονοϊού

ΟΠΕΚΕΠΕ
Intime Αρχείο

Την… ανιούσα πήραν οι αποταμιεύσεις – καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες την περίοδο της πανδημίας του Covid – 19. 

Το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου οι αποταμιεύσεις αυξήθηκαν κατά 6 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα του περιορισμού της κατανάλωσης στα απολύτως αναγκαία και του φόβου για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάζει η Alpha Βank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, οι Έλληνες καταναλωτές, το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, περιορίστηκαν κυρίως στα είδη πρώτης ανάγκης και στις ανελαστικές αγορές από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και τα φαρμακεία.

Παράλληλα, μειώθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για διαρκή αγαθά και είδη υψηλής εισοδηματικής ελαστικότητας (π.χ. έπιπλα, συσκευές, ένδυση).

Το συνδυαστικό αποτέλεσμα των δύο αυτών εξελίξεων, σύμφωνα με την Alpha Bank, συνέβαλε στην υποχώρηση της δαπάνης των νοικοκυριών, η οποία, ως ένα βαθμό, οδήγησε στην αύξηση της “αναγκαστικής” αποταμίευσης (οι καταναλωτές δεν μπορούν να δαπανήσουν, εξαιτίας του lockdown), αλλά και της “προληπτικής” αποταμίευσης (οι καταναλωτές αποταμιεύουν, λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον).

Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκε σημαντική άνοδος της καταθετικής βάσης των νοικοκυριών το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2020. Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 148,1 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 7%, (δηλαδή σε 119,3 δισ. ευρώ), καθώς αποτελούν το 81% των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, ενώ ανοδικά (+21,1%) κινήθηκαν και οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, σε σύγκριση με τον Μάιο

Σχετικά με την κατανάλωση των νοικοκυριών, το δελτίο της Alpha Bank επισημαίνει και άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο: Το ό,τι η ενίσχυσή της με άμεσα και έμμεσα μέτρα έχει μεγάλη βαρύτητα για την ανάκτηση μέρους της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας από το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey, μια πτώση της δαπάνης για αγαθά και υπηρεσίες που δεν είναι πρώτης ανάγκης (π.χ. αυτοκίνητα, συσκευές, εστιατόρια, ταξίδια) κατά 40% – 50%, δύναται να οδηγήσει σε υποχώρηση του ΑΕΠ, περίπου κατά 10%.

πηγή: Alpha Bank

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις