Οικονομία

Αργεντινή: Άρχισε η αμφισβήτηση των αγορών προς το Μιλέι – Αυξάνεται η πίεση στο εθνικό νόμισμα, ενώ ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Οι επενδυτές αναμένουν ότι το νόμισμα της Αργεντινής θα υποστεί αυξανόμενες πιέσεις μετά την υποτίμηση του νέου προέδρου, Χαβιέρ Μιλέι, κατά 54%, ένδειξη ότι η αγορά έχει αρχίσει να δυσανασχετεί με τις αρχικές του κινήσεις, αναφέρει το Bloomberg.

Καθώς η οικονομική ομάδα του Μιλέι ετοιμάζεται να συναντηθεί με το προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σήμερα (5.1.2024) για να επαναπροσδιορίσει το πρόγραμμα ύψους 44 δισ. δολαρίων της χώρας, το πέσο έχει αποδυναμωθεί στις παράλληλες αγορές που χρησιμοποιούνται για να παρακάμπτουν τους νομισματικούς ελέγχους. Άγγιξε νέο χαμηλό την Πέμπτη (04.01.24), με κίνδυνο να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό που ήδη εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 200% τον περασμένο μήνα.

Ο Μίλεϊ υποτίμησε απότομα το πέσο την πρώτη εβδομάδα της θητείας του και κατάργησε τους ελέγχους των τιμών σε χιλιάδες προϊόντα, οδηγώντας σε καλπάζουσες αυξήσεις των τιμών. Παρά την εκτίναξη, η κεντρική τράπεζα άλλαξε το εργαλείο αναφοράς της νομισματικής πολιτικής σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος δανεισμού, μειώνοντας ουσιαστικά τα επιτόκια στο 100% από 133% για να απελευθερώσει πέσος για τις τοπικές τράπεζες και να ενισχύσει τη ζήτηση για τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου.

Οι αξιωματούχοι συνέχισαν επίσης να υποτιμούν το πέσο – τις διακυμάνσεις του οποίου ελέγχουν – με ρυθμό 2% το μήνα, ρυθμός που οι αναλυτές λένε ότι δεν θα κρατήσει για πολύ με αυξήσεις τιμών 10 φορές αυτό το επίπεδο.

«Από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά, θα αρχίσουν να εμφανίζονται πιέσεις στο μέτωπο του συναλλάγματος», έγραψε ο Adrian Yarde Buller, επικεφαλής οικονομολόγος της Facimex στο Μπουένος Άιρες, σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Πιστεύουμε ότι η μηνιαία σέρνεται σύνδεση 2% που προτείνει η κεντρική τράπεζα δεν είναι πλέον βιώσιμη”, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι επενδυτές “θα δολαριοποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους».

Ορισμένοι τοπικοί επενδυτές κατευθύνονται ήδη προς τα δολάρια. Η παράλληλη ισοτιμία αποδυναμώθηκε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη (4.1.2024), στα 1.070 ανά δολάριο – η επίσημη ισοτιμία είναι 811. Η μείωση των επιτοκίων είχε επίσης αντίκτυπο στις τραπεζικές καταθέσεις 30 ημερών, ένα από τα πιο συνηθισμένα αποταμιευτικά μέσα στην Αργεντινή που σήμερα αποδίδει 186% ετησίως. Ως αποτέλεσμα, οι Αργεντινοί έβγαλαν χρήματα από τις καταθέσεις και τα έβαλαν στους λογαριασμούς τους, προσθέτοντας ρευστότητα στο πέσο που αναμένεται να ασκήσει πίεση στο νόμισμα.

Τα χρήματα που έχουν οι Αργεντινοί σε λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 43% τις πρώτες 17 ημέρες της διακυβέρνησης Μίλεϊ, ενώ τα χρήματα που έχουν σε προθεσμιακές καταθέσεις αυξήθηκαν μόνο κατά 3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, την τελευταία διαθέσιμη ημερομηνία.

«Οι άνθρωποι δεν μετακυλίουν τις καταθέσεις τους με πιστοποιητικά και τις τοποθετούν σε λογαριασμούς όψεως, μειώνοντας τη διάρκεια των αποταμιεύσεών τους», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη η Μελίνα Άιντνερ, οικονομολόγος του τοπικού χρηματιστικού γραφείου PPI πως  «η αυξημένη ρευστότητα αποτελεί κίνδυνο για τον πληθωρισμό».

Ενώ το ΔΝΤ επικρότησε τις πρώτες κινήσεις του Μίλεϊ, οι διαφαινόμενες απώλειες του πέσο ενδέχεται να επαναφέρουν στην επιφάνεια τις συζητήσεις για τη νομισματική πολιτική, την αχίλλειο πτέρνα του πιο πρόσφατου “έπους” της χώρας με την τράπεζα που ξεκίνησε το 2018.

Οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένοι με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, αρχίζουν επίσης να υποψιάζονται ένα νέο ξεπούλημα του νομίσματος. Οι εξαγωγείς πούλησαν κατά μέσο όρο 147 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα αυτή την εβδομάδα, 40% λιγότερο από ό,τι τις τρεις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης Μίλεϊ. Οι εισαγωγείς έχουν επίσης επανειλημμένα αποφύγει τις δημοπρασίες ομολόγων της κυβέρνησης που αποσκοπούν στο να τους βοηθήσουν να αποπληρώσουν τα χρέη που οφείλουν σε προμηθευτές στο εξωτερικό.

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή τόνου σε σχέση με τις δύο πρώτες εβδομάδες της θητείας του Μίλεϊ, οι οποίες σημαδεύτηκαν από ένα ράλι στα κρατικά ομόλογα και μια ηρεμία στις αγορές συναλλάγματος. Το χάσμα μεταξύ των συναλλαγματικών ισοτιμιών συρρικνώθηκε δραματικά, τα ομόλογα αυξήθηκαν σε υψηλά διετίας και η κυβέρνηση πραγματοποίησε μια πώληση ρεκόρ χρέους πέσο.

Η κεντρική τράπεζα επωφελήθηκε από την ανάπαυλα και αύξησε τα συναλλαγματικά της αποθέματα κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια – μια ανάπαυλα για μια χώρα που έχει περίπου 1 δισ. δολάρια σε πληρωμές τόκων προς τους κατόχους ομολόγων την επόμενη εβδομάδα – αν και οι υποχρεώσεις της εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα μετρητά στο ταμείο.

«Το παράλληλο πέσο θα αποδυναμωθεί και πάλι τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Mateo Reschini, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής χαρτοφυλακίου στην ξηρά στην Inviu. «Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προβεί σε άλλη μια απότομη υποτίμηση του πέσο όταν θέλει να βγει από τους συναλλαγματικούς περιορισμούς. Και αυτό αναμφίβολα θα ανατροφοδοτήσει τον πληθωρισμό».

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα