Πολιτικό πλήγμα υπέστη ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μίλεϊ, καθώς δικαστήριο της χώρας έκρινε χθες (03.01.24) –και ενώ σήμερα (04.01.24) αναμένεται η έλευση της αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στο Μπουένος Άιρες- παράνομες τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του.
Σύμφωνα με το Bloomberg, o πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μίλεϊ υπέστη την πρώτη δικαστική του αποτυχία λίγο πριν ξεκινήσει τις πρώτες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το χρέος της χώρας, αφού το εθνικό εφετείο εργατικών διαφορών της χώρας ανέστειλε ένα βασικό τμήμα του διατάγματος έκτακτης ανάγκης που εξέδωσε με στόχο την αναμόρφωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής.
Το δικαστήριο ανακοίνωσε την Τετάρτη (03.01.24) ασφαλιστικά μέτρα που αναστέλλουν τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο εκτεταμένο έκτακτο διάταγμα του Μίλεϊ από τις 20 Δεκεμβρίου, το οποίο αφορούσε διάφορες πτυχές της οικονομικής πολιτικής. Η απόφαση του δικαστηρίου σηματοδοτεί τουλάχιστον μια προσωρινή νίκη για ένα από τα πιο ισχυρά εργατικά συνδικάτα της Αργεντινής, το CGT, το οποίο ζήτησε την αναστολή των εργασιακών μέτρων και πρόκειται να αποτελέσει έναν από τους αντιπάλους του Μίλεϊ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
Η CGT έχει καλέσει σε πανεθνική γενική απεργία στις 24 Ιανουαρίου.
Το γραφείο Τύπου του Mίλεϊ ανακοίνωσε αργότερα χθες (03.01.24) ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου να αναστείλει τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του δικαστή έρχεται σε αντίθεση με άλλα δικαστήρια σε δημοτικό και επαρχιακό επίπεδο.
Προς το παρόν, τα ασφαλιστικά μέτρα του δικαστηρίου εξακολουθούν να αποφεύγουν το χειρότερο σενάριο για το Μίλεϊ όπου ολόκληρο το διάταγμα θα ανατραπεί είτε από το Κογκρέσο είτε από τα δικαστήρια.
Οι βουλευτές έχουν ακόμη χρόνο να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του συνόλου του διατάγματος, αν και το Κογκρέσο δεν έχει εμποδίσει προεδρικό διάταγμα στις πρόσφατες κυβερνήσεις.
Τα εργασιακά μέτρα του Mίλεϊ επικεντρώνονται στην απλοποίηση των υποχρεώσεων των εργοδοτών όσον αφορά τις αποζημιώσεις απόλυσης και τις «δοκιμαστικές περιόδους» πριν μια εταιρεία προσλάβει έναν εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων. Η Αργεντινή έχει υψηλότερο κόστος εργασίας σε σχέση με την παραγωγικότητα των εργαζομένων.