H κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναφέρει ο αργεντίνικος τύπος.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Λουίς Καπούτο (Luis Caputo), οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες (της συμφωνίας με το ΔΝΤ) με τους τεχνικούς του οργανισμού και την Κεντρική Τράπεζα (BCRA) για να την ανακοινώσει σήμερα, αναφέρει η La Nacion.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την περασμένη Παρασκευή (05.01.24) έφτασε στη χώρα αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους οικονομολόγους Luis Cubeddu και Ashvin Ahuja, οι οποίοι πραγματοποίησαν τεχνικές συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Μέγαρο του Υπουργείου Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα και τη Δευτέρα (08.01.24) συναντήθηκαν με τον Caputo και τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Nicolás Posse.
“Η συνάντηση ήταν θετική, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ημέρες με την πρόθεση να εκδώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν με τα συμπεράσματα της επίσκεψης”, δήλωσε η κυβέρνηση.
Το υπουργείο Οικονομίας επιδιώκει να ξεμπλοκάρει το συντομότερο δυνατό τις εκταμιεύσεις ύψους 3,280 δις. δολαρίων που εκκρεμούσαν από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η προηγούμενη οικονομική διοίκηση απέτυχε να επιτύχει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί με το ΔΝΤ και η έβδομη αξιολόγηση της Συμφωνίας Διευρυμένων Χρηματοδοτικών Διευκολύνσεων (EFF) δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτόν τον μήνα, η Αργεντινή πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ λήξεις κεφαλαίου ύψους 1974,4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, ενώ την 1η Φεβρουαρίου πρέπει να καταβάλει άλλα 877 εκατ. δολάρια ΗΠΑ σε τόκους. Παράλληλα, χθες κατέβαλε 1,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε λήξεις τόκων ιδιωτικού χρέους (ομόλογα και Globals).
Για την κάλυψη όλων των πληρωμών, η κυβέρνηση δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ένα διάταγμα αναγκαιότητας και επείγοντος (DNU), το οποίο προέβλεπε την έκδοση ενός νέου μη μεταβιβάσιμου δολαρίου ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα εγγραφεί από την Κεντρική Τράπεζα (BCRA). Με αυτό το νέο αίτημα για δολάρια από το Υπουργείο Οικονομίας προς την Κεντρική Τράπεζα, ο νομισματικός φορέας διατηρεί τον ισολογισμό του σε κατάσταση αστάθειας, με αρνητικά καθαρά αποθέματα ύψους περίπου 9 δις. δολαρίων ΗΠΑ.
“Το μόνο πράγμα που επιδιώκουμε [με το ΔΝΤ] είναι να επαναφέρουμε την πεσμένη συμφωνία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μανουέλ Αντόρνι σε συνέντευξη Τύπου, αρνούμενος το ενδεχόμενο παράτασης των προγραμματισμένων εκταμιεύσεων.
Ο οικονομολόγος της Βενεζουέλας Κουμπεντού είναι ο μόνος αξιωματούχος του ΔΝΤ που έχει απομείνει από την αρχική ομάδα που διαπραγματεύτηκε την τρέχουσα συμφωνία με τον πρώην υπουργό Οικονομίας Μάρτιν Γκούζμαν το καλοκαίρι του 2022.
Το ΔΝΤ χορήγησε εκ νέου στη χώρα 45 δισ. δολάρια για την αποπληρωμή του προηγούμενου δανείου του ΔΝΤ που είχε ζητήσει η κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι, μετά από εισήγηση του Καπούτο, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Οικονομικών. Ο Ταϊλανδός οικονομολόγος Ashvin Ahuja είναι επικεφαλής της αποστολής για την Αργεντινή.
Όπως έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα, η Αργεντινή θα μπορούσε να ζητήσει η έβδομη και η όγδοη αξιολόγηση της συμφωνίας με το ΔΝΤ να γίνουν μαζί, που αντιστοιχούν στο τρίτο και στο τέταρτο τρίμηνο του 2023. Αυτό θα της επέτρεπε να αποδεσμεύσει όχι μόνο τα 3,28 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν στον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και τα 1,08 δισεκατομμύρια δολάρια που έπρεπε να αποδεσμευτούν τον Μάρτιο.
Η χώρα έκλεισε το τελευταίο εξάμηνο του περασμένου έτους παραβιάζοντας τους τρεις στόχους που είχε θέσει το ΔΝΤ. Το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν κοντά στο 2,8% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το συμφωνηθέν 1,9%. Για φέτος, ο συμφωνημένος στόχος ήταν έλλειμμα 0,9% του ΑΕΠ, αλλά στόχος του Καπούτο είναι να επιτευχθεί δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Από την άλλη πλευρά, τα καθαρά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας κατέληξαν αρνητικά κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023, πολύ κάτω από τον στόχο που επαναδιατυπώθηκε, ο οποίος ήταν να συσσωρευτούν επιπλέον 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από το επίπεδο του 2001. Το 2022, η Αργεντινή είχε καταλήξει με καθαρά θετικά αποθέματα άνω των 5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ και μόνο πέρυσι έχασε 11,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ (τα ακαθάριστα αποθέματα μειώθηκαν κατά 21,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων LCG.
Το υπουργείο Οικονομίας, εξάλλου, δεν έκοψε ποτέ τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία γινόταν όχι μόνο μέσω προσωρινών προκαταβολών, αλλά και έμμεσα, όταν ο φορέας αγόραζε χρέος στη δευτερογενή αγορά για να παρέχει ρευστότητα στους επενδυτές, οι οποίοι με τη σειρά τους συμμετείχαν στις δημοπρασίες του Δημοσίου.