Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7% κινήθηκε ο κινεζικός ρυθμός ανάπτυξης, που περιορίστηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους στο 6,9%. Ο ετήσιος στόχος του 7% φαντάζει αβέβαιος, για αυτό και πέφτουν συνεχώς τα χρηματιστήρια.
O κινεζικός ρυθμός ανάπτυξης σημείωσε νέα επιβράδυνση στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε στο διάστημα των τριών προηγούμενων μηνών μόλις κατά 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία στο Πεκίνο. Ο συγκεκριμένος ρυθμός ανάπτυξης συνιστά τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων έξι ετών.
Πάντως, η σημερινή εξέλιξη είχε προδιαγραφεί τις προηγούμενες εβδομάδες, δεδομένων και των απαισιόδοξων στοιχείων που είχε παρουσιάσει το Πεκίνο για την οικονομική συγκυρία της χώρας. Ενδεικτικό είναι το εξωτερικό εμπόριο κατέγραψε κάμψη της τάξης του 8,8% μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο. Μάλιστα οι εισαγωγές μειώθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 17,7% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2014 –ένα σημάδι ότι και οι γερμανικές επιχειρήσεις στην Κίνα δεν διανύουν την ευνοϊκότερη φάση τους.
Πέρα από την κατακόρυφη πτώση που σημειώθηκε στις κινεζικές χρηματαγορές, ένας πρόσθετος παράγοντας για την επιβράδυνση του αναπτυξιακού ρυθμού το τρίμηνο που πέρασε εκτιμάται ότι είναι και το κλείσιμο περισσότερων εργοστασιακών μονάδων για αρκετές εβδομάδες με αφορμή μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο, αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην κινεζική πρωτεύουσα. To μέτρο ελήφθη με στόχο να πέσουν, προσωρινά, τα υψηλότατα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η επίτευξη του στόχου για ετήσια ανάπτυξη 7% φέτος καθίσταται ολοένα δυσκολότερη. Παρόλα αυτά αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του κινεζικού ΑΕΠ μπορεί να σημειώσει και πάλι ελαφρά αύξηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 χάρη στα αναπτυξιακά προγράμματα που εκπόνησε η κυβέρνηση του Πεκίνου, η επίδραση των οποίων αναμένεται να γίνει αισθητή το προσεχές διάστημα έως το τέλος του έτους.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 7,4% το 2014 –το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας 25ετίας. Επί του παρόντος η χώρα διανύει μια φάση ευρύτατων ανακατατάξεων στο οικονομικό πεδίο. Το αυξανόμενο μισθολογικό κόστος, η δημογραφική γήρανση και ο σκληρός ανταγωνισμός εξαιτίας των χαμηλών τιμών σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, το παλιό οικονομικό μοντέλο της Κίνας έχει πάψει να είναι εξίσου αποτελεσματικό όσο παλιότερα.
Ως εκ τούτου, η κινεζική κυβέρνηση θέλει να καταστήσει τiς επιχειρήσεις της χώρας πιο καινοτόμες προκειμένου να μπορούν να αποτελέσουν αντίπαλο δέος για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Δύσης. Επιπλέον, στόχοι του Πεκίνου είναι μεταξύ άλλων και η ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών και της εσωτερικής κατανάλωσης.
Σε κάθε περίπτωση οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για τη μελλοντική εξέλιξη της κινεζικής οικονομίας δεν θα αργήσουν να αποσαφηνιστούν. Ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος θα συναντηθούν εντός του Οκτωβρίου με στόχο να εκπονήσουν το νέο πενταετίες οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.
Πηγή Deutsche Welle