Δευτέρα, 21 Οκτ.
17oC Αθήνα

Άρωμα Χόλιγουντ στην Θεσσαλονίκη! Το πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο

Άρωμα Χόλιγουντ στην Θεσσαλονίκη! Το πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινούν οι επενδύσεις στην «Έβδομη Τέχνη». Μέσα στη χρονιά θα κατασκευαστεί το πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο από τον αμερικανικό κολοσσό και παραγωγό των ταινιών Ράμπο και Hunter Killer.

Θα γυριστούν δύο ταινίες – υπερπαραγωγές και μία τηλεοπτική σειρά με εικόνες από Βόρεια Ελλάδα. Στα «σκαριά» βρίσκονται και νέες επενδύσεις από μεγιστάνες της «έβδομης τέχνης». Συζητήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, με επενδυτές από Αμερική, Ινδία και Κίνα, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, κατά προτίμηση σε εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια. Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στο χάρτη των “film friendly” χωρών και στη βιομηχανία του θεάματος, που παγκοσμίως αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ.

Άρωμα Hollywood στη Θεσσαλονίκη

Παρά τις μικρές χρονικά καθυστερήσεις, η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ που εκπονεί η Nu Boyana Hellenic, θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού Nu Image – Millenium Films για την κατασκευή του πρώτου κινηματογραφικού στούντιο με προδιαγραφές Χόλυγουντ, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί φέτος. Τα στούντιο θα κατασκευαστούν στις παλιές αποθήκες Κορδογιάννη στην περιοχή της Θέρμης, σε έκταση 83 στρεμμάτων, κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Το 2016 οι αποθήκες είχαν λειτουργήσει για ένα μικρό διάστημα ως κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων. Θα κατασκευαστούν οχτώ κινηματογραφικά πλατό κι άμεσα θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα δύο ταινιών και μίας τηλεοπτικής σειράς. Αυτές τις ημέρες εκπονούνται μελέτες για τη μετατροπή των χώρων.

Νέα σχέδια από τον παραγωγό των οσκαρικών ταινιών

Ο επικεφαλής της Nu Boyana Film Studios και παραγωγός οσκαρικών ταινιών Γιάριβ Λέρνερ είχε επισκεφθεί πολλές φορές τη Θεσσαλονίκη, έως ότου συμφωνήσει τελικά να κατασκευαστούν τα κινηματογραφικά πλατό στην περιοχή της Θέρμης και να στεγαστεί εκεί το παράρτημα των γραφείων της εταιρείας στην Ελλάδα. Αν και η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Σόφια της Βουλγαρίας, ωστόσο, το πεδίο δράσης της Nu Boyana είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς αποτελεί μέλος του αμερικανικού ομίλου Nu Image – Millenium Films, με έδρα το Χόλυγουντ κι εξειδίκευση στην παραγωγή ταινιών δράσης, όπως το Ράμπο, το «Λονδίνο Έπεσε», «Οι Αναλώσιμοι», «Αγαπώντας τον Πάμπλο», «η Μαύρη Ντάλια» που έχει αποσπάσει βραβείο Όσκαρ, «Hunter Killer» κ.λπ.. Η επιλογή της περιοχής δεν είναι τυχαία, καθώς η συμπρωτεύουσα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα Σόφια, όπου βρίσκεται η έδρα της Nu Boyana Studios. Έτσι, το διευθυντικό στέλεχος της κινηματογραφικής εταιρείας, θα μπορεί να κινείται με ευκολία από τη μία πόλη στην άλλη, όσο διάστημα δεν βρίσκεται σε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη – από Λονδίνο μέχρι Αμερική ή Αφρική – για να επιβλέψει τα «γυρίσματα» κάποιας ταινίας. Ο Γ. Λέρνερ, διοργανώνει επίσης στη γείτονα χώρα, το φεστιβάλ “Udaya Live”, μία ετήσια εκδήλωση, που συνδυάζει τη γιόγκα με τη μουσική και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Παράγοντες της αγοράς στη Θεσσαλονίκη με τους οποίους συναναστρέφεται, δεν αποκλείουν τώρα, το ενδεχόμενο ο Γ. Λέρνερ να επεκτείνει στο μέλλον, το φεστιβάλ Γιόγκα και στην Ελλάδα.

Ποια είναι η Nu Boyana Film που επένδυσε στη Θεσσαλονίκη

Τα τελευταία η Nu Boyana Film Studios, έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 300 διεθνείς ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ανάμεσά τους οι: «300», ο «Κόναν ο Βάρβαρος» κι άλλες φημισμένες και πολυδάπανες ταινίες, με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Αν και για τρεις δεκαετίες περίπου, η εταιρεία βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια, ωστόσο, από το 1962 που ιδρύθηκε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποτελούσε κινηματογραφικό εργαστήριο, που λειτουργούσε υπό τον κρατικό έλεγχο της Βουλγαρίας. Κατά τη διάρκεια των κομμουνιστικών χρόνων (1945 με 1989), παρήγαγε 600 ταινίες μεγάλου μήκους, ενώ στη δεκαετία του ΄80, που η παραγωγή κορυφώθηκε, η εταιρεία απασχολούσε περίπου 2.000 εργαζόμενους, με υψηλή εξειδίκευση. Στη δεκαετία του ΄90 γυρίστηκαν δώδεκα μεγάλες υπερπαραγωγές, μεταξύ των οποίων ο «Μικρός Βούδας» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, το «Underground» του Εμίρ Κοστουρίτσα, αλλά και το East West, που ακόμα και σήμερα μεταφέρεται στις μεγαλύτερες θεατρικές σκηνές του κόσμου κ.λπ. Από το 2016, η κινηματογραφική εταιρεία Nu Boyana Film Studios, αποτελεί μέλος του ομίλου Nu Image, στον οποίο ανήκει και η αμερικανική Millenium Pictures.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις