Όσο περνούν οι ώρες από την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου κυβέρνηση και τραπεζίτες τόσο περισσότερο γίνεται ξεκάθαρο το τοπίο γύρω από το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει σε αντικατάσταση του υφιστάμενου Νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
[read4more]
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η νέα πλατφόρμα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει εντός τριών το πολύ μηνών, ενώ το ζητούμενο είναι και τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα, με ενδεχόμενη παράταση του ισχύοντος νόμου να επιστρέφει στο τραπέζι, ως μεταβατικό πλάνο.
Οι δύο πλευρές έχουν κατ΄ αρχήν συμφωνία στους βασικούς άξονες και απομένει να διευκρινιστούν τεχνικές λεπτομέρειες, όπως επίσης και να ολοκληρωθεί η προσομοίωση στα βασικά σενάρια, ώστε να καταλήξουν και να στείλουν την επόμενη εβδομάδα το τελικό κείμενο – πρόταση στις Βρυξέλλες.
Επισήμως καμία από τις δύο πλευρές δεν διαρρέει κάτι. Αρκούνται να οι δύο να επαναλαμβάνουν ότι το κλίμα είναι θετικό και ότι υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες και πριν τα μέσα της προσεχούς εβδομάδος.
Δύο τα σημεία στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα. Στο να περιληφθούν στο νέο πλαίσιο τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία και το άλλο, να υπολογίζεται το υπόλοιπο του δανείου και όχι το σύνολο αυτού, αλλά ούτε και η αξία του ακινήτου, τουλάχιστον άμεσα.
Ας δούμε με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν πως θα είναι το νέο πλαίσιο.
Το όριο για να περιληφθεί κάποιος δανειολήπτης στον νόμο, θα είναι το υπόλοιπο του δανείου να είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ (ίσως και λίγο παραπάνω). Παράλληλα πιθανό να περιληφθεί και δεύτερη ασφαλιστική δικλείδα που θα αναφέρεται επιπρόσθετα και η αντικειμενική αξία το όριο της οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στις 200.000 ευρώ.
Το εισόδημα για να εισέλθει κάποιος στο νέο πλαίσιο θα είναι κοντά στις 20.000 ευρώ.
Εκπληρώνεται ένα πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρηματιών για να περιληφθούν στην ρύθμιση επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία.
Η νέα πλατφόρμα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στις αρχές Μαΐου.
Εφόσον δεν αλλάξει κάτι και το όριο μείνει στις 100.000 ευρώ, τότε θα αφορά το 75% των δανειοληπτών, ενώ αν πάει για παράδειγμα στις 150.000 ευρώ, τότε θα καλύπτεται το 90%.
Αυστηρά κριτήρια
Προκειμένου να ικανοποιηθούν τόσο οι τράπεζες, όσο και οι δανειστές θα περιλαμβάνονται αυστηροί όροι προκειμένου κάποιος να μπει στην ρύθμιση, αλλά και να παραμείνει σε αυτή.
Ποιοι είναι αυτοί;
Να προκύπτει από το σκανάρισμα των περιουσιακών του στοιχείων, κινητών και ακινήτων, ότι πράγματι βρίσκεται σε αδυναμία. Ο έλεγχος θα είναι συνεχής σε όλη την διάρκεια που βρίσκεται στην ρύθμιση και δεν θα υπάρχει περίοδος ασυλίας.
Στην περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης δεν είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις, πληρωμή δόσεων, εντός της ρύθμισης (π.χ. να μην πληρώσει δύο ή τρεις συνεχείς δόσεις), τότε θα αποβάλλεται αυτόματα.
Τέλος μόλις θα κλείσει το θέμα με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, θα ξεκινήσει αγώνας δρόμου ώστε να βρεθεί η τελική φόρμουλα για τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια, ώστε να πάρουν ανάσα οι ισολογισμοί των τραπεζών και να απομακρυνθεί το φάντασμα της ανακεφαλαιοποίησης, που έστω και υπόγεια και βουβά είναι στο τραπέζι, όσο λύση δεν υπάρχει.
Της Ελένης Καλογεροπούλου και του Θανάση Παπαδή