Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει την πρότασή του προς τον πρωθυπουργό για το διπλό πακέτο στήριξης της πραγματικής οικονομίας, που θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά τις οριστικές αποφάσεις του Eurogroup για την δημοσιονομική προσαρμογή του 2021, όχι μόνο για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Θεωρείται απίθανο να ζητηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αλλά απομένει να δούμε τον στόχο που θα τεθεί και ποιος θα είναι αυτός.
Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup θα κινηθεί και η κυβέρνηση στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων.
Έκδοση ομολόγου
Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα ξανά στις αγορές με την επανέκδοση (reopening) του 10ετούς της 18ης Ιουνίου. Με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ταμειακές ανάγκες, η έξοδος στις αγορές γίνεται με στόχο να αντληθούν 2 έως 2,5 δισ. και είναι πολύ πιθανό να μην είναι η τελευταία έκδοση της χρονιάς.
Click4more Σε θετικό κλίμα η νέα έξοδος στις αγορές για 1,5 δισ. ευρώ
Η νέα έξοδος στις αγορές, είναι μία κίνηση που στοχεύει στην αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων το οποίο στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν με κομμένη ανάσα δεδομένου του νέου πακέτου των μέτρων που απαιτούνται για την στήριξη της οικονομίας. Η χρηματοδότηση δεν είναι εύκολη υπόθεση για το οικονομικό επιτελείο που προσπαθεί να μην τρώει από τα έτοιμα ώστε να μην βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο το επόμενο διάστημα.
Με δεδομένο ότι η έξαρση της πανδημίας ανεβάζει το λογαριασμό για το δημόσιο καθώς εκτιμάται ότι θα χρειασθούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να ενισχύσει τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός και τη ρευστότητα του δημοσίου χωρίς να «ξεφουσκώσει» το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων που ανέρχεται στα 34 – 35 δισ. ευρώ.
Εκτός από το νέο πακέτο για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων, ιδιοκτητών ακινήτων θα χρειασθούν επιπλέον περίπου 1,2 δισ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ, ενώ ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για την παροχή φθηνών δανείων σε πληττόμενες επιχειρήσεις που αναμένεται να ανοίξει μέσα στο Σεπτέμβριο θα κοστίσει στα κρατικά ταμεία πάνω από 1 δισ. ευρώ. Πρόσθετα κονδύλια θα διατεθούν φέτος και για τη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη χρηματοδότηση ενός έκτακτου εξοπλιστικού προγράμματος.
Ύφεση
Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο φετινό τρίμηνο αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη από την ΕΛΣΤΑΤ με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ στα επίπεδα του 16%. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αλλάξει την πρόβλεψή για την ύφεση του 2020 και όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη ότι αυτή θα κινηθεί με μεγάλη απόκλιση από την αρχική πρόβλεψη που είναι στο 8%.
Click4more Σταϊκούρας: «Στο σπίτι τους με επιδοτούμενο ενοίκιο όσοι δεν μπορούν να πληρώνουν τα χρέη τους»
Πάντως μένει να δούμε το 3ο τρίμηνο όπου θα υπάρχει και η μεγάλη επίπτωση από τον τουρισμό, όπου η ζημιά ήταν τελικά μεγαλύτερη από την αρχική πρόβλεψη. Οι εισπράξεις κινούνται μόλις στο 20% του 2019 ενώ η αρχική απαισιόδοξη εκτίμηση τοποθετούσε στο πήχη στο 40%, και στην εστίαση σε μέσα επίπεδα η τρύπα στα έσοδα κυμαίνεται στο 50%.
Πακέτο ΔΕΘ
Το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά τις μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών, που η κυβέρνηση θα ήθελε να περιληφθούν στο πακέτο που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη. Ψηλά στην ατζέντα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι και το πιο πιθανό μέτρο που θα ανακοινωθεί.
Μετά την πρώτη μείωση κατά 0,9 μονάδες που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο το σχέδιο του 2021 προβλέπει διπλή μείωση των εισφορών αντί της μιας μονάδας που είχε αρχικά υπολογιστεί και συγκεκριμένα οι εισφορές να μειωθούν κατά δύο μονάδες, με το κόστος να φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Δεν αποκλείεται πάντως ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση που θα υλοποιηθεί εφόσον υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Για το τέλος επιτηδεύματος ο σχεδιασμός για τη σταδιακή κατάργησή του φαίνεται πως πάει για το 2022.
Προκαταβολή φόρου
Χθες πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η μείωση έως 100% της προκαταβολής φόρου να ισχύσει και το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ περίπου 240.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται στο πρώτο εξάμηνο του έτους πάνω από 5% λόγω της πανδημίας δικαιούνται τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100%.