Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Ας αφήσουν την Ελλάδα να καεί – Έχει κυβέρνηση δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη”

Στο κύριο άρθρο τους οι Financial Times κατηγορούν την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα πως μάταια προσπαθεί να σώσει την Ελλάδα από τη δική της φωτιά και προτείνουν ”σκληρή” αναδιάρθρωση με αποφασιστική διαγραφή χρεών και ”κούρεμα” εως 70% στα ομόλογα.
 

Οι Financial Times βάζουν στο στόχαστρο τους τον Ζ.Κ.Τρισέ, επικεφαλής της ΕΚΤ, επειδή επιτίθεται σε όποιον τολμήσει ακόμα ακόμα να ψελλίσει τη λέξη αναδιάρθρωση, γιατί φοβάται τα προβλήματα ρευστότητας που θα δημιουργηθούν στην ΕΚΤ, αφού σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς θα χρειαστεί ”κούρεμα” εως 70% στα ελληνικά ομόλογα.
 
Με τον εντυπωσιακό τίτλο : ”Την φωτιά την πολεμάς με φωτιά” οι Financial Times, που χαρακτηρίζουν ως δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη την ελληνική κυβέρνηση,επιχειρηματολογούν υπέρ της αναδιάρθρωσης υποστηρίζοντας πως και οι ΑΝΟΗΤΟΙ πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να τιμωρηθούν, και πως δεν θα δημιουργηθεί ντόμινο στην ευρωζώνη καθώς η ”υπανάπτυκτη σε εξαγωγές Ελλάδα δεν μοιάζει και δεν απειλεί την Ισπανία”.
 
Διαβάστε όλο το άρθρο.
 
Ας αφήσει η ΕΚΤ την Ελλάδα να καεί
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως να θέλει να μάθει κάτι από την εμπειρία των αποίκων στην Αμερική. Ανακάλυψαν ότι μία μικρή φωτιά θα μπορούσε να δημιουργήσει αρκετό κενό χώρο, ώστε να σταματήσει την εξάπλωση μίας μεγαλύτερης πυρκαγιάς. Αντί λοιπόν να προσπαθεί μάταια να σώσει την Ελλάδα από την δική της φωτιά, η ΕΚΤ ίσως να πρέπει να την αφήσει να καεί.
Ο Jean Claude Trichet δεν σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αρνείται να συζητήσει ακόμη και την πιο ήπια μορφή αναδιάρθρωσης. Αντ’ αυτού, η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να πληρώσει τα χρέη της. Η συζήτηση για άλλες εναλλακτικές αποτελεί επικίνδυνο αποπροσανατολισμό.
Γιατί όμως, είναι τόσο κατηγορηματικός ο κ. Trichet; Ενδεχομένως, η απάντηση να βρίσκεται στα προβλήματα ρευστότητας που θα δημιουργηθούν για την ΕΚΤ. Εάν η κοινή εκτίμηση για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι σωστή, τότε η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει διαγραφές της τάξεως του 35%-70% στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους που διαθέτει που υπολογίζονται στα 40-50 δις. ευρώ. Ποσό επαρκές για να δημιουργήσει ένα σημαντικό πρόβλημα στον ισολογισμό της ΕΚΤ. Ρεαλιστικά όμως, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αναδιάρθρωση κεφαλαίων της ΕΚΤ, εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.
Το πιο πιθανό είναι πως ο κ. Trichet κινητοποιείται από την αρχή ότι οι ριψοκίνδυνοι οφειλέτες πρέπει να πληρώσουν και από την ανησυχία του κινδύνου μετάδοσης: εάν καταρρεύσει η Ελλάδα, τότε θα ακολουθήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η προάσπιση της Ισπανίας. Και τα δύο αυτά κίνητρα είναι αμφισβητήσιμα.
Υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα για την αντίθετη άποψη: ότι οι ανόητοι πιστωτές θα πρέπει να πληρώσουν. Επιπλέον υπάρχουν σαφείς διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα, με την δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη κυβέρνησή της και τον υποαναπτυγμένο κλάδο εξαγωγών και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, πόσο μάλλον την Ισπανία.
Μία αποφασιστική διαγραφή χρεών της Ελλάδας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντιπυρική ζώνη, εάν συνοδευθεί από ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και από σαφείς επεξηγήσεις στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μία ειδική περίπτωση. Μία τέτοια κίνηση πιθανότατα θα δημιουργούσε μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης από ότι η πιθανότερη εναλλακτική: μία σειρά πακέτων στήριξης που αποτελούν προσωρινή λύση μετά από μία άτσαλη κρατική κατάρρευση. Δεν είναι αργά για να συμφωνήσει η ΕΚΤ ότι την φωτιά την πολεμάς με φωτιά.
 

Διαβάστε επίσης : Moody’s: “Ντόμινο” στην Ευρωζώνη από πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε