Η έναρξη των διαπραγματεύσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κάμψη των αντιρρήσεων του ΔΝΤ μετά από παρασκηνιακές παρεμβάσεις των ΗΠΑ με αποτέλεσμα μετά από καθυστέρηση αρκετών ημερών, από το Σάββατο το απόγευμα οι κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) να βρίσκονται στην Αθήνα εγκατεστημένοι στο ξενοδοχείο “Χίλτον” για την τρίτη και πιο σημαντική αξιολόγηση.
Και αυτό γιατί θα κρίνει το τελευταίο πακέτο μέτρων, καθώς οι προθέσεις της κυβέρνησης για σταδιακή αύξηση της φορολογίας των αγροτών με σκοπό τη αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η τελική διευθέτηση τα “κόκκινα δάνεια” πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το νέο φορολογικό και η υλοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (π.χ. λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές) δεν τυγχάνουν μέχρι στιγμής της έγκρισης των δανειστών.
Σημειωτέον ότι αυτή η αξιολόγηση γίνεται με στόχο από την πλευρά των δανειστών να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που έχουν απομείνει από όλα τα μνημόνια και με το ΔΝΤ ενόψει κρίσεων στο εσωτερικό του την άνοιξη να είναι έτοιμο να παίξει το ρόλο που γνωρίζει καλά, δηλαδή του “σκληρού” σε σχέση με τους ευρωπαίους δανειστές.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι πλευρές των δανειστών επρόκειτο χθες επί ελληνικού εδάφους να έλυναν τα προβλήματα που έχουν μεταξύ τους, ώστε να καθίσουν με ενιαία γραμμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, η οποία σε πρώτη φάση θα διαρκέσει μέχρι τέλος της εβδομάδας και τη συνέχεια το “κουαρτέτο” θα αποχωρήσει αναμένοντας την πρόοδο της Αθήνας για να επιστρέψει για τη τελική φάση, μετά από λίγες μέρες.
Πάντως το αγροτικό αλλά και το συνταξιοδοτικό είναι αναμφισβήτητα τα μεγάλα “αγκάθια” και η έκβαση της διαπραγμάτευσης σε αυτά τα δύο καυτά θέματα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό να θα πάρουμε το …”ροζ φύλλο” με μπασκετικούς όρους, αν θα περάσουμε δηλαδή τη αξιολόγηση.
Ειδικότερα:
– για το φορολογικό η συμφωνία προβλέπει αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2017 και εφόσον η αύξηση να γίνει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου τότε οι δανειστές θα ζητήσουν ισοδύναμα.
– για το ασφαλιστικό η πλευρά ΔΝΤ αρνείται την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών επιμένει σε περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο με «ψαλίδι» όλων των συντάξεων και των υφιστάμενων κύριων και επικουρικών κατά 6% από το πρώτο ευρώ, 15-20% άνω των 800 ευρώ, 30% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.000 ευρώ, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης δεν «ακουμπάει» καθόλου τις υφιστάμενες συντάξεις.
Εξάλλου προεξάρχοντος του ΔΝΤ ζητούνται να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή μέτρα ύψους 6,3 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου για την τριετία 2016-2018, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών ζητά περίπου περίπου τα μισά!