Μέχρι σήμερα οι κατ΄ επάγγελμα κακοπληρωτές έβρισκαν καταφύγιο στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, κυρίως του νόμου Κατσέλη έτσι ώστε να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα η περιουσία τους να μην βγαίνει στο σφυρί.
Πλέον στο εξής ο κλοιός σφίγγει και οι κακοπληρωτές θα αποκαλύπτονται εφόσον έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν. Έρχεται από το τέλος Οκτωβρίου με την ενεργοποίηση μιας ακόμα ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα δίνει την δυνατότητα της αποκάλυψης εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
Πώς θα βγουν στην… φόρα οι κακοπληρωτές
Για τη δημιουργία της πιέζουν εδώ και πολλούς μήνες δανειστές καθώς και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Ήδη έχει ξεκινήσει να ετοιμάζεται και εκτιμάται ότι στο τέλος Οκτώβρη θα είναι έτοιμη να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.
[read4more]
Η νέα πλατφόρμα για τους κακοπληρωτές αναμένεται πως θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των τραπεζών, καθώς με την πληκτρολόγηση μόνο του ΑΦΜ του «κόκκινου» δανειολήπτη στο σύστημα θα εμφανίζονται όλα τα διαθέσιμα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι καταχωρημένα σε taxis και ΕΦΚΑ.
Πρακτικά, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους το πλήρες οικονομικό προφίλ των δανειοληπτών που έχουν αιτηθεί προστασία της πρώτης τους κατοικίας και την έχουν εξασφαλισμένη όσο η αίτησή τους παραμένει σε εκκρεμότητα στις αίθουσες των ειρηνοδικείων. Στοιχεία τα οποία αφορούν το δηλωθέν αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες και τόκοι καταθέσεων θα έρχονται να αποκαλύψουν τη δυνατότητα ή μη των κόκκινων δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν το αρχικό ή ένα μέρος του δανείου τους.
Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια προστασίας που όριζε ο νόμος Κατσέλη -λέγε με κακοπληρωτές- θα παίρνουν το δρόμο της άμεσης «έξωσης» από τις προστατευτικές διατάξεις, καθώς οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουν με «γρήγορη δίκη» εντός ενός μηνός την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις περίπου 100.000 αιτήσεις δανειοληπτών βρίσκονται σε εκκρεμότητα στις δικαστικές αίθουσες και η εκδίκαση των υποθέσεων φτάνει ακόμα και σε ορίζοντα δεκαετίας. Όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο η πρώτη κατοικία παραμένει προστατευμένη μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης, εκτός εάν αποκαλυφθεί ότι οι αιτούντες κακώς έχουν βρει στέγη στο νόμο Κατσέλη, οπότε και αποβάλλονται από την προστασία του νόμου, αφού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ως… κακοπληρωτές.
*Του Θανάση Παπαδή.