Οικονομία

Ασπίδα προστασίας στο μαξιλάρι: Αντέχουμε χωρίς αυτό 2 – 3 μήνες λέει ο Σταϊκούρας

Τελευταίο οχυρό θα είναι το μαξιλάρι ασφαλείας για την κυβέρνηση. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μείνει ανέπαφο, όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό, προκειμένου αφενός να μην εξαντληθούν οι εφεδρείες και αφετέρου, να είναι γεμάτη η φαρέτρα ότι θα έρθουν οι οίκοι αξιολόγησης να δουν, την επόμενη ημέρα, την ελληνική οικονομία.

Ο σχεδιασμός στο υπουργείο Οικονομικών γίνεται με ορίζοντα τους επόμενους τρεις μήνες. Αν βέβαια η κρίση του κορονοϊού επεκταθεί και πέρα από το αυτό το διάστημα τότε ανατρέπονται τα πάντα και ουδείς είναι σε θέση σήμερα να κάνει την παραμικρή πρόβλεψη, έστω και παρακινδυνευμένη.

Click4more Αυτά είναι τα τρία «σημάδια» που δείχνουν παράταση των περιοριστικών μέτρων! Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στην ΕΡΤ τόνισε ότι ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν για δυο – τρεις μήνες, χωρίς να πειραχτεί το μαξιλάρι ασφαλείας, ακόμη και αν επεκταθούν – εφόσον χρειαστεί – τα μέτρα στήριξης των 6,8 δισ. ευρώ.

Ασπίδα στο «μαξιλάρι»

Το «μαξιλάρι» που υπάρχει στο δημόσιο και είναι περίπου 37 δισ. ευρώ, έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως:

  • Τα κλειδιά του «μαξιλαριού» δεν τα έχει η Ελλάδα.
  • Ένα μέρος είναι δεσμευμένο για τις μελλοντικές δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών στον υπάρχοντα σχεδιασμό είναι το «μαξιλάρι» να μείνει στο τέλος για χρήση. Συμφωνούν όλοι ότι ένα μέρος αυτού θα πέσει στην πραγματική οικονομία, αλλά όχι ακόμη και αυτό για δύο λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι το «μαξιλάρι» είναι το τελευταίο οχυρό και πρέπει να προφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού. Μέχρι τότε μπορεί να υπάρξουν τα διαθέσιμα κεφάλαια από τα υπάρχοντα χρήματα, τα όποια είναι αυτά, τα χρήματα από τον ESM, αλλά και μία ενδεχόμενη έξοδος στις αγορές εντός του επομένου μήνα, ειδικά τώρα που η απόφαση της ΕΚΤ για αγορά ελληνικών ομολόγων έχει ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν σημαντικά οι αποδόσεις, κοντά στα επίπεδα ου 1,5% από 4% που ήταν στο τέλος της περασμένης εβδομάδος.

Click4more Σταϊκούρας: Παροδική η ύφεση, αντέχει η οικονομία για τους επόμενους 2 με 3 μήνες

Στο υπουργείο Οικονομικών βέβαια δεν ξεχνούν και την επόμενη ημέρα για την χώρα και την οικονομία. Θεωρούν ότι εφόσον παραμείνει και μετά την κρίση ένα μέρος από το μαξιλάρι ανέπαφο, τότε η αναβάθμιση της χώρας από τους ξένους οίκους θα έρθει πιο κοντά.

Έρχονται και άλλα μέτρα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό παράθυρο για πρόσθετες παρεμβάσεις αλλά και για παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Επίσης προανήγγειλε κλαδικές παρεμβάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα μειώσεων μισθών στο δημόσιο, στο ίδιο σενάριο κρίσης 2-3 μηνών. Άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο εάν η κρίση παραταθεί, να αλλάξουν τα δεδομένα, δει η κυβέρνηση και το υπουργείο ξανά το θέμα.

Click4more Ελληνικά ομόλογα: Σταθερά, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις ΟΟΣΑ και ΔΝΤ

Αναφερόμενος στα μέτρα ο υπουργός σημείωσε ότι η δαπάνη είναι της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, όταν ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση το μέσο κόστος των μέτρων είναι στο 2% του ΑΕΠ. Επισήμανε πως «έχουμε ένα σχεδιασμό. Προφανώς την έκταση του προβλήματος δεν τη γνωρίζει κανείς αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε πάρει τα μέτρα που θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε, ίσως και σε μεγαλύτερη έκταση, ανάλογα με την ένταση του προβλήματος».

Πρόσθεσε πως «ακόμα δεν έχουμε μπει στην ουσία των κλαδικών πολιτικών. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πρώτα το συνολικό πρόβλημα με δράσεις που περιλαμβάνουν και τους κλάδους που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα». Εξήγησε πως «χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη και επισταμένη προσοχή στους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα όπως ο τουρισμός, ο ξενοδοχειακός χώρος, ο κλάδος ενέργειας και κάποιοι άλλοι». Προανήγγειλε πως «το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε και στοχευμένες πολιτικές στους εν λόγω κλάδους».

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα