Οικονομία

Η Αθήνα παρακολουθεί ανήμπορη την άγρια κόντρα Γερμανίας – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Όσο πλησιάζει η πρώτη ημερομηνία ορόσημο, που είναι η επόμενη Πέμπτη 24 Μαΐου, τόσο οξύνεται η αντιπαράθεση σε όλα τα μέτωπα, για το ελληνικό ζήτημα. Το ΔΝΤ έστειλε χθες ένα ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη κυρίως το Βερολίνο να υπάρξει άμεσα συμφωνία για το χρέος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα καθώς δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες.

Την ίδια ώρα αρχίζουν σήμερα στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών, με στόχο αυτές να ολοκληρωθούν μέχρι το Σάββατο. Και στις δύο πλευρές υπάρχει αισιοδοξία, πως αυτό είναι εφικτό, αν και υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα που είναι ανοικτά.

Στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία κυρίως για το γεγονός ότι η στάση των δανειστών είναι από την λίγες, αν όχι η μοναδική φορά, που δεν είναι κοινή. Οι δύο βασικές διαφωνίες είναι δύο. Η πρώτη και καλύτερη έχει να κάνει με το χρέος. ΔΝΤ και ΕΚΤ συμπλέουν κατά κάποιον τρόπο. Θέλουν μία χαλαρή αντιμετώπιση της Ελλάδος την επόμενη ημέρα, ενώ η Γερμανία επιμένει να θέλει σκληρή επιτήρηση και νέο ουσιαστικά πολυετές Μνημόνιο. Η δεύτερη σχετίζεται με το περιβάλλον για την μετά Μνημόνιο εποχή και το αν θα υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης. Οι Ευρωπαίοι το θέλουν αλλά δεν πεθαίνουν κιόλας αν δεν την πάρει. Η ΕΚΤ την θέλει προκειμένου να μην βρεθεί απέναντι σε δυσάρεστες εκπλήξεις αναφορικά με τις τράπεζες, ενώ το Ταμείο, μάλλον μένει αδιάφορο απέναντι σε όλα αυτά.

Όλοι πάντως δείχνουν να συμφωνούν ότι το σημείο μηδέν είναι η απόφαση του Ταμείου, για το αν θα μπει ή όχι στο πρόγραμμα. Αυτό θα το γνωρίζουμε προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδος το αργότερο. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αναφέρουν πως πολύ δύσκολα το ΔΝΤ θα φύγει από την Ελλάδα, έστω και αν αυτή την στιγμή όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όλοι θεωρούν ότι Βερολίνο και Ουάσιγκτον θα βάλλουν νερό στο κρασί τους και θα συμφωνήσουν, δεδομένου ότι και οι δύο θέλουν να συμπλεύσουν στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Αθήνα παρακολουθεί μάλλον αμήχανα την όλη κατάσταση, μη μπορώντας να παρέμβει.

Οι απειλές του ΔΝΤ

Χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες πως ο χρόνος τελειώνει και πως στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, 24 Μαΐου, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορέσει το ΔΝΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.

«Ο χρόνος περνάει. Εάν υπάρξει μια απόφαση στο Eurogroup του Μαΐου τότε θα έχουμε χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα μας και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα του ESM που τελειώνει τον Αύγουστο. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία στο Eurogroup την επομένη εβδομάδα», δήλωσε ο Τόμσεν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή την παρουσίαση της έκθεση του Ταμείου για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης.

Ο ίδιος θέλησε να δείξει πως έχουν γίνει συμβιβασμοί από την πλευρά του Ταμείου και των Ευρωπαίων και πως πολλές από τις έως τώρα διαφορές έχουν γεφυρωθεί. Ωστόσο, δεν έκρυψε πως το ζήτημα της σύνδεσης της ελάφρυνσης του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδος αποτελεί το βασικό «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων.

«Έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση. Αναγνωρίζοντας πως αυτές οι παραδοχές ενσωματώνουν μια κάποια αβεβαιότητα, συζητάμε ένα μηχανισμό για την παροχή πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους σε περίπτωση που η ανάπτυξη αποδειχθεί πιο αδύναμη από ότι εκτιμούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Αυτός η μηχανισμός εξετάζεται την τρέχουσα περίοδο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Το «τελεσίγραφο» Τόμσεν για συμφωνία έως τις 24 Μάιου και οι πληροφορίες από Βρυξέλλες και Αθήνα πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ταμείο να μην ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμά του με την Ελλάδα εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά της Γερμανίας, τροφοδότησαν πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, οι οποίες έγιναν αισθητές μετά τις 2 το μεσημέρι οπότε μεταδόθηκαν οι δηλώσεις τους στελέχους του ΔΝΤ από το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ξεκινά σήμερα η αξιολόγηση

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν επιδοθεί σε εντατικές διαπραγματεύσεις για την αποκρυστάλλωση του κειμένου της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), με στόχο αυτό να είναι έτοιμο έως το προσεχές Σάββατο.

Το κατά πόσο αυτή η επιδίωξη είναι ρεαλιστική θα καταδειχθεί στις σημερινές συναντήσεις τους οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), καθώς πολλά από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης είναι ορθάνοιχτα.

Το πρόγραμμα των σημερινών επαφών θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με την εξέταση της πορείας των αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΔΑΑ, ΕΛΠΕ, Εγνατία). Στις 11 θα εκκινήσει συζήτηση για τις πρόσφατες αλλαγές στην αγορά ενέργειας και ειδικά για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Το μεσημέρι στις 12 θα γίνει μια επισκόπηση των ζητημάτων και θα τεθεί το πρόγραμμα των εργασιών έως το Σάββατο. Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα κλείσει με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη στις 3.30 το απόγευμα, η οποία θα έχει ως βασικό θέμα την κινητικότητα και την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τις τοποθετήσεις Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών.

Να σημειωθεί πως στις χθεσινές επαφές των τεχνικών κλιμακίων διαπιστώθηκαν συγκλήσεις στα ζητήματα των τραπεζών και στα εργασιακά με την κυβέρνηση να εμφανίζεται υποχωρητική έναντι των θεσμών.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα