Πάνω και από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η Eurostat για το 2018, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για νέες παροχές στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η Eurostat ήταν στο 4,4% του ΑΕΠ επικυρώνοντας τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018.
Πρόκειται αν μη τι άλλο για μία θετική έκπληξη δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωνόταν στο 3,9% του ΑΕΠ για το περασμένο έτος, ενώ στο τέλος του 2018 η κυβέρνηση προχώρησε σε διανομή κοινωνικού μερίσματος και καταβολή αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια, άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αν μάλιστα δεν είχε δοθεί το κοινωνικό μέρισμα τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2018 θα είχε προσεγγίσει το 5,5% του ΑΕΠ, δυο μονάδες πάνω από τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Ακόμα και έτσι όμως το αποτέλεσμα της Eurostat δείχνει υπέρβαση του στόχου κατά περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για το περασμένο έτος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επανεξέταση των στοιχείων του φετινού πρωτογενούς , κάτι που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για νέες παροχές και μάλιστα πριν τις εκλογές.
Ωστόσο το αποτέλεσμα αυτό είναι απόρροια της σκληρής υπέρ φορολόγησης. Σε απλά ελληνικά το 2018 πληρώθηκαν επιπλέον φόροι, πάνω από την συμβατική υποχρέωση της χώρας, σχεδόν 4 δις ευρώ.
Το πρωτογενές ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης το οποίο ανακοινώθηκε προκύπτει με βάση τους κοινοτικούς κανόνες ESA 2010 και διαφέρει από τον ορισμό του πρωτογενούς ισοζυγίου που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις κλασσικές αναθεωρήσεις στα δεδομένα ελλείμματος και χρέους των προηγούμενων ετών δεν σημειώνονται αξιόλογες αλλαγές, πέρα από μια οριακή μεταβολή κατά 0,1% του ΑΕΠ στο ύψος του χρέους του 2017, από το 176,1% του ΑΕΠ που είχε εκτιμηθεί τον Οκτώβριο του 2018 σε 176,2% με μια επίσης απειροελάχιστη μεταβολή και στο έλλειμμα.