Τετάρτη, 4 Δεκ.
14oC Αθήνα

Αυγενάκης: Δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες της Ελλάδας για βιώσιμη αλιεία και προστασία των θαλασσών

Αυγενάκης: Δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες της Ελλάδας για βιώσιμη αλιεία και προστασία των θαλασσών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας σε πάνελ του 9ου Συνεδρίου «Our Ocean Conference» που πραγματοποιείται στην Αθήνα θέλησε να τονίσει την ανάγκη να εισαχθούν οι νέες τεχνολογίες στον κλάδο της αλιείας ώστε αφενός να βελτιωθεί η αλιευτική δραστηριότητα και αφετέρου να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα στην θάλασσα προς όφελος οικοσυστήματος. 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στην διάρκεια των παρεμβάσεών του υπογράμμισε ότι η διεθνής διάσκεψη «Our Oceans» αντικατοπτρίζει την ανάγκη για κοινές δράσεις στην αλιεία απέναντι στις κοινές διεθνείς προκλήσεις, οι οποίες επικεντρώνονται:

  • Στη διαχείριση του νερού,
  • Στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας,
  • Στην ισόρροπη αντιμετώπιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της αγροτικής ανάπτυξης.

Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική

Σημείωσε επίσης ότι η «Βιώσιμη Αλιεία» αποτελεί βασικό στόχο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η οποία, όπως παρατήρησε «πρέπει να αποκτήσει μια δυναμική διάσταση:

  1. να ικανοποιεί ακόμη περισσότερο τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ και
  2. να μειώνει παράλληλα τις δυσμενείς επιπτώσεις των αλιευτικών δραστηριοτήτων στα θαλάσσια οικοσυστήματα». 

Ανέφερε δε, ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, όπως:

  • Το «Σύμφωνο για την Αλιεία και τους Ωκεανούς», το οποίο αποτελεί την αφετηρία για την πορεία προς την «αλιεία του μέλλοντος». Και η Ελλάδα ήδη αποτελεί μέρος αυτής της πορείας.
  • Το Πρώτο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς για την ευζωία των υδρόβιων ζώων με έδρα την Κρήτη, το οποίο εγκαινιάσθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και αποτελεί κόμβο καινοτομίας, έπειτα από αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που αναδεικνύει την πρόοδο στη χώρα μας!

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων, η ελληνική Κυβέρνηση διαμορφώνει το πλαίσιο για την εκλεξιμότητα των αλιευτικών εργαλείων, την εκτίμηση και τη μείωση των επιπτώσεων της αλιείας στο βυθό της θάλασσας, αλλά και την ανάπτυξη κινήτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αλιείας στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης για το θέμα αυτό επεσήμανε τα εξής:

  • Αναστέλλουμε την αλιευτική δραστηριότητα 122 σκαφών που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο της βιτζότρατας.
  • Παράλληλα, σχεδιάζουμε, μαζί με το ΥΠΕΝ, όλα τα αντισταθμιστικά σενάρια για τη βέλτιστη προστασία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων και των περιοχών Natura, από τις 247 εν ενεργεία ανεμότρατες. Παρέχουμε μέτρα αποζημίωσης και στήριξης των συγκεκριμένων αλιέων.
  • Αναδεικνύουμε τους υδάτινους ορίζοντες και ενδυναμώνουμε τις τοπικές κοινωνίες, ενθαρρύνοντας τη γαλάζια οικονομία σε παράκτιες, νησιωτικές και εσωτερικές περιοχές, αλλά και προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
  • Επενδύουμε 70 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τουρισμό, περιβαλλοντικές υπηρεσίες και πολιτιστικές θαλάσσιες δραστηριότητες, προάγοντας την παραγωγή νέων προϊόντων προστιθέμενης αξίας και τοπικά παραδοσιακά αλιευτικά προϊόντα.

Συνέδριο του FAO στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνέχισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κινούμενο προς την ίδια κατεύθυνση προωθεί τη σύσταση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων για:

  1. τις Υδατοκαλλιέργειες και 
  2. την Αλιεία και τον Αλιευτικό Τουρισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε εξάλλου στην ενεργό συμμετοχή, πλέον, της χώρας μας και του ΥΠΑΑΤ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και ανακοίνωσε τη διοργάνωση του Περιφερειακού Συνεδρίου Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας του FAO, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2024 στην Κρήτη.

Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, «ενισχύουμε τους περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς, αλλά και ανθρώπινους πόρους, ενώ παράλληλα αναδεικνύουμε την βιώσιμη γαλάζια οικονομία».

Πρότυπο για τα μικρά νησιά το «Αμοργόραμα»

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αλιέων της Αμοργού, για αποχή από δραστηριότητα την περίοδο της αναπαραγωγής, γνωστή με τον τίτλο «Αμοργόραμα» είπε ότι αυτή η πρωτότυπη ιδέα, πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο για όλα τα μικρά νησιά.  Σημείωσε ότι αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα αγροτικής οικονομίας, στη λογική που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να οικοδομήσει τον πρωτογενή τομέα, αφού ενισχύει τη συνεργατικότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ ομάδων της τοπικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα προωθεί ένα βιώσιμο μοντέλο παραγωγής με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Στο πάνελ με θέμα τη στήριξη και προαγωγή της βιώσιμης αλιείας, μετείχαν επίσης οι:

Esben Sverdup-Jensen, Διευθύνων Σύμβουλος της DPPO και διοικητικό μέλος του ICFA, Carmen Ivelise Van Dunemdo Sacramento Netodos Santos, Υπουργός Αλιείας και Παράκτιων Πόρων της Αγκόλα, Steffi Lemke, Υπουργός Περιβάλλοντος, Διατήρησης της Φύσης, Πυρηνικής Ασφαλείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Γερμανίας, Charlina Vitcheva, Γενική Διευθύντρια στην GD MARE της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Kevin Brosseau, Υφυπουργός Αλιείας και Ωκεανών του Καναδά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις