Οικονομία

Αυγενάκης: Διάλογος ναι, αλλά σε ρεαλιστική βάση – Τα προβλήματα των αγροτών απαιτούν ενότητα και όχι διαχωριστικές γραμμές

«Ο διάλογος ποτέ δεν ζημιώνει. Συζητάμε με όλους σε όλη την Ελλάδα, αλλά σε ρεαλιστική βάση και με ειλικρίνεια», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στην σήμερα (21.1.2024) στον ΣΚΑΙ, όταν ρωτήθηκε για πιθανές κινητοποιήσεις αγροτών στη χώρα μας.

Ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο συμμετέχοντας στην Έκθεση της Πράσινης Εβδομάδας και στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Υπουργών Γεωργίας και Τροφίμων και μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ αλλά και τη συνεδρίαση των ομάδας των EUMED-9, ήταν ξεκάθαρος απέναντι σε εκείνους που υποκινούν κινητοποιήσεις αγροτών.

Διευκρίνισε ότι αιτήματα χωρίς συνοχή που διατυπώνονται από πρόσωπα με συγκεκριμένες κομματικές σκοπιμότητες, όπως η κατάργηση της ΚΑΠ των 2,8 δις ευρώ, δεν μπορούν να αντέξουν στο διάλογο. «Οι υποκινητές των κινητοποιήσεων στην πλειονότητά τους έχουν κομματική απόχρωση. Τους γνωρίζουμε. Οι τοπικές κοινωνίες ξέρουν από που προέρχονται, τι πιστεύουν και αν ήταν υποψήφιοι σε κάποιο κόμμα.

Ποιος μπορεί να πει στους αγρότες ότι τα 2,8 δις που παίρνουμε ετησίως από την Κοινότητα δεν θα συνεχίσουμε να τα παίρνουμε επειδή κάποιοι -θαρραλέοι τάχα- είναι ενάντια στην ΚΑΠ και θέλουν να βγούμε από την ΕΕ; Ας πούμε αλήθειες. Όλα τα αιτήματα είναι καλοδεχούμενα, αλλά θα λέμε αλήθειες. Θα παλέψουμε για ό,τι χρειαστεί και εντός και εκτός συνόρων, αλλά με ειλικρίνεια. Οι αγρότες θέλουν ενότητα και μπροστάρηδες με πάθος χωρίς διαχωριστικές γραμμές».

Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπουργοί αλλά και όλη η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έκαναν τετραήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία και είχαν περισσότερες από 40 επαφές με εκπροσώπους των αγροτών, κάνοντας ειλικρινή διάλογο. Σημείωσε ότι ο διάλογος αυτός θα συνεχισθεί, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Θεσσαλίας εκτός από εθνικό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Καυτηρίασε όσους υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες αγρότες πρέπει να μιμηθούν τους Γερμανούς που βρίσκονται στους δρόμους, σημειώνοντας ότι οι Γερμανοί αγρότες διεκδικούν παροχές που η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει στους Έλληνες αγρότες. Και εξήγησε ότι:

  1. Τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση έχει επιστρέψει στους αγρότες τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο δίνοντας συνολικά περί τα 160 εκατ. ευρώ σε περίπου 290.000 αγρότες.
  2. Μείωσε από το 24% στο 13% τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων.
  3. Μείωσε κατά 50% τη φορολογία στα κέρδη αγροτών που δραστηριοποιούνται μέσα από συνεργατικά σχήματα.
  4. Κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά επειδή τα προβλήματα των αγροτών, ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση της κλιματικής κρίσης, έχουν αυξηθεί, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι με ελληνική πρωτοβουλία, συγκαλείται στις 24 Ιανουαρίου του 2024, στις Βρυξέλλες, το EUMED-9, δηλαδή η σύνοδος της ομάδας των κρατών μελών του Νότου. Η EUMED-9 συνεδριάζει για πρώτη φορά για θέματα γεωργίας, με στόχο τη διαμόρφωση κοινής στάσης σε μείζονα αγροτικά προβλήματα. Ανάμεσα στα ζητήματα που θα θέσει η ελληνική πλευρά είναι:

  • Των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους.
  • Της ακαρπίας και του περονόσπορου
  • Της αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούν στην αλιεία τα ψάρια εισβολείς στη Μεσόγειο, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.

Παράλληλα ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο εκσυγχρονισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε όλα τα επίπεδα και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για να λειτουργεί πλέον ο ΟΠΕΚΕΠΕ με δίκαιο και διαφανή τρόπο, αλλά και στο επικείμενο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, το οποίο σύντομα θα αναρτηθεί προς διαβούλευση με τους αγρότες.

Τέλος, αναφέρθηκε και στους ελέγχους που γίνονται στην αγορά από μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, με στόχο την προστασία του ελληνικού γάλακτος και προϊόντων που παράγονται από αυτό, όπως η φέτα.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα