Οικονομία

Αυξάνουν την πίεση οι δανειστές για την πρώτη κατοικία – Απαιτούν πολύ χαμηλότερα όρια

Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα στο EuroWorking Group, θα πρέπει μέχρι αύριο να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία στη Βουλή.

Σε εξέλιξη είναι τηλεδιάσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και των θεσμών για την πρώτη κατοικία και το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη».

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών και από πλευράς κυβέρνησης μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Ωστόσο όλες οι ενδείξεις δείχνουν σοβαρές δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας. Οι δανειστές έχουν εγείρει νέες σοβαρές ενστάσεις και ζητούν να υπάρξουν ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια προκειμένου να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός εκείνων που θα μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται μία διαφορετική εικόνα. Ότι δηλαδή υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία η κυβέρνηση θα κάνει πίσω, ωστόσο δεν τα θεωρούν σοβαρά και επιμένουν ότι άμεσα θα πάει το νομοσχέδιο στην Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δανειστές απέστειλαν στις τράπεζες χθες τα νέα δικά τους όρια για την προστασία πρώτης κατοικίας και ζητούν να υπάρξει ενημέρωση για τον αριθμό δανειοληπτών που αφορά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα τα αποδεχθεί. Οι τράπεζες αναμένεται σήμερα το απόγευμα να έχουν αποστείλει στις Βρυξέλλες την απάντησή τους.

Οι απαιτήσεις των δανειστών

Οι δανειστές ζητούν το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να υποχωρήσει σε ότι αφορά το υπόλοιπο του δανείου στις 100.000 ευρώ, από 130.000 που αναφέρει σήμερα το σχέδιο.

Αναφορικά με την αντικειμενική αξία ζητούν να υποχωρήσεις στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο από 250.000 ευρώ που αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης. Στο όριο αυτό οι δανειστές το αποδέχονται αλλά μόνο για πενταμελή οικογένεια.

Το μεγάλο αγκάθι παραμένουν τα επιχειρηματικά δάνεια. Οι δανειστές ζητούν να μπουν εκεί ασφυκτικά όρια και πλαίσια. Ζητούν η οφειλή να μην υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία τις 130.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ελάχιστοι θα ωφεληθούν από την ρύθμιση, εάν τελικά υιοθετηθεί.

Μεγάλο «κούρεμα» έναντι των αρχικών σχεδίων προτείνεται και για τα άλλα κριτήρια. Οι δανειστές προτείνουν το ύψος των καταθέσεων του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και επιπλέον η ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. Αρχικά η κυβέρνηση είχε προτείνει οι καταθέσεις να μην υπερβαίνουν τις 65.000 ευρώ και η επιπλέον περιουσία τις 260.000 ευρώ.

Τέλος μειωμένες είναι οι προτάσεις και για το εισόδημα. Ζητείται να είναι έως και 12.500 ευρώ για τον άγαμο και να φτάνει τα 30.950 ευρώ για 5μελή οικογένεια. Η κυβέρνηση περιλαμβάνει στο σχέδιο το ανώτατο όριο να φτάνει τα 36.000 ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι προτάσεις των δανειστών κόβουν μεγάλο αριθμό δανειοληπτών από το καθεστώς για την προστασία και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να το διαχειριστεί η κυβέρνηση επικοινωνιακά, αφού θα χάσει το αφήγημα που είχε στήσει γύρω από το θέμα αυτό. Κατά συνέπεια, ίσως πέσει εκ νέου στο τραπέζι το θέμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης ή της μονομερούς ενέργειας.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Το χριστουγεννιάτικο υπουργικό συμβούλιο, ο Ίλον Μασκ και η επίθεση στα F-35, πως πωλείται η Εθνική Ασφαλιστική, τα διυλιστήρια που δεν είναι της μόδας στην Ευρώπη και η μεγάλη σύμβαση για τα νοσοκομεία
Το χριστουγεννιάτικο υπουργικό συμβούλιο και οι προκλήσεις Φακέλους με πολλούς στόχους για το 2025 θα παραλάβουν στο σημερινό υπουργικό...
Το χριστουγεννιάτικο υπουργικό συμβούλιο,  ο Ίλον Μασκ και η επίθεση στα F-35,  πως πωλείται η Εθνική Ασφαλιστική,  τα διυλιστήρια που δεν είναι της μόδας στην Ευρώπη και η μεγάλη σύμβαση για τα νοσοκομεία