Όπως αναφέρει η «Ντι Πρέσε», πολύ νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι και για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης πριν από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα τολμά σήμερα, Πέμπτη, την έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας, με το οποίο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, στοχεύει να εισπράξει ποσό ύψους έως και 2,5 δισεκατομμυρία ευρώ.
Προσθέτει, δε, πως το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι πολύ μεγάλο, το επιδιωκόμενο επιτόκιο είναι μεταξύ 5,25 και 5,5% -κάποιοι ειδικοί σημειώνουν ότι στοχεύεται επιτόκιο και κάτω του 5%- με το επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας να έχει πέσει κάτω από 6%, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια. Όπως δηλώνει ο αναλυτής της μεγάλης τράπεζας ING, Αλεσάντρο Τζιασάντι, «πριν από έναν χρόνο ήταν αδιανόητο ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές, αλλά τώρα αυτό είναι πραγματικότητα».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η Ελλάδα επωφελείται από το γεγονός ότι οι επενδυτές εξαιτίας της αυστηρότερης αμερικανικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής αποσύρουν μαζικά τα κεφάλαιά τους από τις αναδυόμενες χώρες. Στη συνέχεια τονίζεται πως παρόλα αυτά η οικονομική κατάσταση πολλών Ελλήνων παραμένει δύσκολη και γίνονται αναφορές στη χθεσινή απεργία και στα συνθήματα που ακούστηκαν, όπως επίσης και στις σχετικές ανακοινώσεις της ΓΣΕΕ.
Στο δημοσίευμά της η «Ντερ Στάνταρντ» παρατηρεί πως η Ελλάδα γίνεται και πάλι δεκτή στις χρηματαγορές με ανοικτές
αγκάλες, τα επιτόκια μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έχουν πέσει από 30% το 2012 σε 6,1% και με τον τρόπο αυτόν η Αθήνα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί τόσο ευνοϊκά όσο ποτέ μετά το 2010, ενώ σήμερα, Πέμπτη, πρόκειται να εκδοθεί, για πρώτη φορά μετά το πρώτο πακέτο διάσωσης, ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο γύρω στο 5%, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.
Το 2010 η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της και από τότε η χώρα μπορούσε να αναχρηματοδοτηθεί στις χρηματαγορές μόνον με ομόλογα πολύ μικρής διάρκειας – το ανώτερο ενός χρόνου, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Παρατίθεται επίσης σχόλιο του οικονομολόγου της τράπεζας «Berenberg», Κρίστιαν Σουλτς, σύμφωνα με το οποίο, «η κρίση εμπιστοσύνης έχει περάσει, αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα αντιμετώπισε τον πανικό με την υπόσχεση αγοράς ομολόγων» και πως «στις αγορές επιστρέφει ηρεμία και ομαλότητα».
Στο ίδιο πνεύμα είναι και το σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», η οποία επισημαίνει πως το ενδιαφέρον των επενδυτών για το πενταετές ομόλογο είναι πολύ μεγάλο, πως το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο έχει πέσει κάτω από το 6% και πως η Ελλάδα θέλει να δοκιμάσει το ενδιαφέρον των επενδυτών προτού επιστρέψει πλήρως στις αγορές για αναχρηματοδότησή της. Στο ίδιο δημοσίευμα παρατίθενται οι δηλώσεις του Αλεσάντρο Τζιασάντι ότι «πριν από έναν χρόνο ήταν αδιανόητο πως η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές, αλλά τώρα αυτό είναι πραγματικότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΥΠΟΙΚ: Ζητούσαμε 2,5 και πήραμε 3 δισ με επιτόκιο 4,75%
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλμούνια: Ο δρόμος της Ελλάδας είναι μακρύς και καθόλου εύκολος
Βενιζέλος: Θα έπρεπε να ντρέπονται αυτοί που τώρα λυπούνται για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Επιτυχημένη η έξοδος στις αγορές – Πάνω από 20 δισ. ευρώ οι προσφορές – Στο 4,95% το επιτόκιο
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ελληνικό ομόλογο – Ουρές κάνουν οι επενδυτές