Οικονομία

Αυτές είναι οι δύο προϋποθέσεις για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση

Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, αυτές οι δύο προϋποθέσεις είναι η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί να μεταφερθεί στην επόμενη αξιολόγηση η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, αναγνωρίζοντας ότι απαιτείται κάποιος χρόνος γι’ αυτό και ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αναδρομικά στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Αντίθετα, θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για την ενέργεια, κυρίως για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την οποία εξυπηρετεί το εργαλείο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι –όπως φαίνεται– στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς θεωρούν ότι χωρίς αυτήν δεν θα μπορέσει να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή διαδικασία στην Ελλάδα.

Οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 28-29 Νοεμβρίου, με στόχο να επιτευχθεί μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου μια συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση. Στη συνέχεια, ο στόχος είναι να «τρέξει» η υλοποίηση των προαπαιτουμένων που θα έχουν απομείνει και η θεσμοθέτηση όσων απαιτούνται, ώστε στο επόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018 να κλείσει και επίσημα η συμφωνία και να γίνει η επόμενη εκταμίευση δόσης.

Κοινωνικό μέρισμα

Πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους θεσμούς για το κοινωνικό μέρισμα έσπευσε η κυβέρνηση να το ανακοινώσει. Οι πληροφορίες της “Καθημερινής” αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις επί του θέματος συνεχίζονται, αλλά δεν διαφαίνεται πιθανότητα ρήξης όπως έγινε ένα χρόνο πριν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και θεσμοί, έχουν συμφωνήσει ως προς τους τομείς στους οποίους θα κατανεμηθούν τα ποσά του υπερπλεονάσματος (κοινωνικό μέρισμα, ΔΕΗ, αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές υπέρ υγείας των συνταξιούχων).

Ανοιχτή είναι ακόμη η ποσοτικοποίηση του πλεονάσματος, καθώς οι θεσμοί θέλουν να διασφαλιστεί ότι ένα ποσόν της τάξεως των 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 900 εκατ. ευρώ, θα παραμείνει ως «μαξιλάρι». Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αυτό έχει ήδη εξασφαλιστεί, καθώς περιμένει ότι το υπερπλεόνασμα θα είναι τελικώς μεγαλύτερο ακόμη και από αυτό που είχε καταγράψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, όμως οι θεσμοί επιφυλάσσονται. Επιφυλάξεις εξακολουθούν να έχουν και ως προς το αν θα υπάρξει ή όχι δημοσιονομικό κενό το 2018, αν και διαμηνύουν ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

 

Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα