Πέμπτη, 25 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Αυτή είναι η ρύθμιση δανείων προς τις τράπεζες

Αυτή είναι η ρύθμιση δανείων προς τις τράπεζες

Παράθυρο στην ελπίδα για επιβίωση άνοιξε με κοινή υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων προς τις τράπεζες. Το μέτρο αφορά σε 70.000 περίπου επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Πώς επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη στις τράπεζες

Πρόκειται για εκείνους που έχουν ενταχθεί ήδη στον νέο νόμο για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί αφού μπορούν μέχρι τις 15 Μαρτίου να υπαχθούν στη ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία και τα ταμεία και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των ¨κόκκινων¨ δανείων στις τράπεζες.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας καθορίζεται η μορφή και το περιεχόμενο της αίτησης για ρύθμιση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, όπως και των βεβαιώσεων που συνυποβάλλονται και αφορούν στην αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.

Με την ίδια απόφαση καθορίζεται επίσης τη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χρηματοδοτικών φορέων, φορολογικής διοίκησης και φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που επιτρέπει το «κούρεμα» της οφειλής έως και 50%, εκτείνεται έως τον Μάρτιο του 2016, το πρόσθετο κίνητρο για διαγραφή 20% των προσαυξήσεων και τόκων προς το Δημόσιο θα δοθεί σε εκείνους που θα έχουν προηγουμένως μπει στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τις εφορίες και τα ταμεία, η προθεσμία για την ένταξη στην οποία λήγει τον Μάρτιο του 2015.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των 70.000 επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που μπορούν ως τώρα να κάνουν χρήση του μέτρου.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση του άρθρου 61 του ν. 4307/2014 περιλαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία του οφειλέτη, καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης, ενώ η βεβαίωση που συνυποβάλλεται, περιλαμβάνει:

* Αποτύπωση των υποχρεώσεων που απαιτούνται για τον προσδιορισμό της καθαρής περιουσιακής θέσης.

* Κατάσταση των κινητών περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, απαιτήσεις κ.ά.).

*Κατάσταση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων με την αντικειμενική τους αξία.
* Τα στοιχεία τυχόν επιχειρήσεων ασκεί συγγενής πρώτου βαθμού ή σύζυγος του οφειλέτη με έναρξη λειτουργίας μετά την 1-1-2010.
* Δικαιολογητικά (δηλώσεις Ε1, Ε3, Ε5, Ε9, εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, πίνακες χρεών από ΔΟΥ και ΦΚΑ, πιστοποιητικά μη πτωχεύσεως, μη κατάθεσης αίτησης πτωχεύσεως, μη λύσης της εταιρείας).
* Δήλωση του οφειλέτη ότι αποδέχεται την κοινοποίηση των στοιχείων του προς λοιπούς χρηματοδοτικούς φορείς, τη Φορολογική Διοίκηση, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και την ΗΔΙΚΑ.

Επίσης, η υπουργική απόφαση καθορίζει τον τύπο της βεβαίωσης που θα υποβάλουν προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόσθετη διαγραφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 20% που προβλέπει ο νόμος.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι υπάγονται σε ρύθμιση οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση που έληξε στις 31-12-2013, ενώ είναι απαραίτητο να μην έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση εάν έχουν οφειλές στην εφορία ή και σε ασφαλιστικά ταμεία, να μην έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου, να μην έχει γίνει λύση της εταιρείας ή παύση των εργασιών της, να μην έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής σε καμία διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα, να μην υπήρχαν στις 30-6-2014 ληξιπρόθεσμες οφειλές ή σε οφειλές σε ρύθμιση και να μην έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε