Το ποσό ανέρχεται σε 11,4 δις. ευρώ και ποιο ακριβώς ποσό θα χρησιμοποιηθεί θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα στρες τεστ των τραπεζών τα οποία θα γνωρίζουμε στις 26 Οκτωβρίου.
Ετσι, σε συνδυασμό με τα 3 δις. των 7ετών ομολόγων που θα εκδώσει ως το τέλος του χρόνου και άλλες μελλοντικές εκδόσεις η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα μπορέσει να καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για τα δύο επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το ποσό αυτό είναι 26 δις. Ευρώ από τα οποία τα 16 δις. είναι η συνεισφορά του ΔΝΤ και τα υπόλοιπα 10 το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο όμως η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα είναι πολύ μικρότερο.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται εφικτή και η απεμπλοκή από τις δαγκάνες της τρόικα και το τέλος του μνημονίου, στοιχεία από τα πιο σημαντικά στην προσπάθεια συγκέντρωσης των 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Βεβαίως στην πορεία προς το Φεβρουάριο σημαντική επίδραση στις εξελίξεις αναμένεται να έχει η διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του χρέους η οποίας παρά τις γκρίνιες ότι εγκαταλείφθηκε ο στόχος του «κουρέματος» μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, γιατί εκτός από το ύψος του χρέους, πολύ σημαντική , αν όχι σημαντικότερη, είναι η εξυπηρέτηση δηλαδή οι ετήσιες δόσεις για τόκους και ο χρόνος αποπληρωμής.
Γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα χρέος είναι βιώσιμο όταν μία χώρα μπορεί να το εξυπηρετεί χωρίς να εμποδίζεται η ανάπτυξη, πράγμα που εκτός από το ύψος εξαρτάται πολύ περισσότερο από το επιτόκιο και τη διάρκεια.
Διαβάστε επίσης:
Πότε και πως μπορείτε να βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη