''Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει, τουλάχιστον αρχικά, με μικρές εκδόσεις ομολόγων'' αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους παρουσιάζει τα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, δηλώντας ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών και θα δείξει δυνατά σημεία της οικονομίας «που θα ζήλευαν άλλα κράτη».
Ο Στέλιος Παπαδόπουλος μίλησε στους Financial Times και δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει κατ’ ιδίαν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για την πρόθεση της Αθήνας να αντλήσει και πάλι κεφάλαια από τους διεθνείς επενδυτές. Η σταδιακή επιστροφή θα επιτρέψει να ξαναδημιουργηθεί μία αγορά ομολόγων που να λειτουργεί ομαλά και θα ενθαρρύνει την επιστροφή μακροπρόθεσμων πραγματικών επενδυτών.
«Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας -και όχι το παρελθόν της- πιστεύουμε ότι θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας καθώς οι θεσμικοί επενδυτές θα εξετάσουν την επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές» σημειώνει.
Οι αγορές ομολόγων των χωρών της περιφέρειας που επλήγησαν από την κρίση κάνουν φέτος ράλι, με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί σε χαμηλά πολλών ετών. Παρά τη μεγάλη ανησυχία για τον ρυθμό της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την πολιτική σταθερότητα, οι αποδόσεις των 10ετών της ομολόγων έχουν μειωθεί πολύ στο 7,6% – στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010, όταν το χρέος της χώρας πυροδότησε την κρίση στην ευρωζώνη.
Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία επέστρεψαν στις αγορές πριν βγουν από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης – εξέλιξη που ενθάρρυνε προσδοκίες ότι θα ακολουθήσει κι η Ελλάδα.
Φόβοι ωστόσο εκφράστηκαν από την τρόικα που επιβλέπει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της χώρας, ότι μία τέτοια κίνηση θα αποπροσανατολίσει την Αθήνα από την εφαρμογή κρίσιμων οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Παπαδόπουλος, όμως, δήλωσε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα επικεντρωθεί -αρχικά τουλάχιστον- στην ανάκτηση του βάθους και της ρευστότητας της αγοράς ομολόγων με μικρές εκδόσεις τίτλων. Οι θεσμικοί εταίροι της χώρας επίσης «θέλουν να δουν ότι η Ελλάδα ανακτά την πρόσβαση στις αγορές με έναν αξιόπιστο και μόνιμο τρόπο» τόνισε.
Αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών παραμένουν δύσκολες, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι οι τρέχουσες απαιτήσεις εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας είναι χαμηλές και θα βελτιωθούν περαιτέρω από τις αναμενόμενες αλλαγές των προγραμμάτων στήριξης. Επιπλέον, η Ελλάδα «θα πετύχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που θα εκπλήξει και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014».
«Αυτά είναι χαρακτηριστικά που οι περισσότερες χώρες, ανεπτυγμένες και αναδυόμενες, θα βρουν αξιοζήλευτα», δήλωσε.
Ενώ η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές πυροδοτήθηκε από τη βίαιη υποτίμηση νομισμάτων, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη μείωσε τα συναλλαγματικά ρίσκα. Η μέση διάρκεια ωρίμανσης του ελληνικού χρέους είναι 17 χρόνια, πολύ υψηλή σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και μόλις 29 δισ. ευρώ διακρατούνται από τον ιδιωτικό τομέα.
Τον προηγούμενο μήνα ο Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στους F.T. ότι η Αθήνα μπορεί να δοκιμάσει τις αγορές το δεύτερο μισό του χρόνου με μια έκδοση 1,5 – 2 δισ. ευρώ ομολόγων 5ετούς διάρκειας.
Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι μεσοπρόθεσμες εκδόσεις θα βοηθήσουν να «τονιστεί η συγκριτική αξία του ελληνικού τίτλου, να διευκολυνθούν εταιρικές και τραπεζικές εκδόσεις, όλα υπό το πρίσμα του να ανοίξει ο δρόμος για μια πιο περιεκτική επιστροφή στις αγορές στο τέλος της διαδρομής».
Πάντως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής επιστροφής, είπε μόνο ότι η υπηρεσία του «είναι έτοιμη να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για τη σταδιακή επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές όταν οι συνθήκες θα είναι ώριμες».
Διαβάστε επίσης:
Πηγή Euro2day