Οικονομία

Αυτό είναι το νέο φορολογικό – Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές στους φόρους

- Δείτε πόσο χάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι κάθε μήνα από την αλλαγή στους φόρους
- Ποιοι χάνουν πλήρως το αφορολόγητο και πόση είναι η επιβάρυνση από την εισφορά αλληλεγγύης
- Έρχονται ελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα ως 20.000 ευρώ
- Τι θα γίνει με την αύξηση των φόρων σε καύσιμα και κινητή τηλεφωνία

Επιβάρυνση 9 ευρώ το μήνα για συνταξιούχους και 7 ευρώ για μισθωτούς που έχουν εισόδημα από 9550 ευρώ ως 20.000, φέρνουν οι αλλαγές στη φορολογία που έχουν σχεδόν συμφωνηθεί με την ευρωπαϊκή πλευρά του κουαρτέτου.

Η επιβάρυνση θα προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου από τα 9.550 ευρώ σε 9.100 ευρώ, που σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα μεγαλύτερα από 9.100 και ως 20.000 θα επιβαρυνθούν πληρώνοντας 99 ευρώ παραπάνω φόρο το χρόνο.

Για εισοδήματα μεγαλύτερα από 20.000 και ως 40.000 θα μειώνεται το αφορολόγητο όσο αυξάνεται το εισόδημα και θα μηδενίζεται για εκείνους που θα δηλώνουν στην εφορία ποσά μεγαλύτερα από 40.000 ευρώ.

Επίσης, με τις φορολογικές αλλαγές θα ελαφρυνθούν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων μισθωτών και συνταξιούχων με εισόδημα από 20 ως 30.000 ευρώ και θα πληρώσουν επιπλέον φόρους όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν υψηλότερο εισόδημα.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες έρχονται ελαφρύνσεις για όσους δηλώνουν εισόδημα ως 20.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτό το όριο αρχίζουν οι επιβαρύνσεις. Οι ελαφρύνσεις και οι επιβαρύνσεις προκύπτουν από την αλλαγή του συντελεστή, οποίος από 26% μειώνεται με το νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου στο 22% ως τις 20 χιλιάδες ευρώ, ενώ πάνω από αυτό το ποσό ο συντελεστή είναι 32% ως τις 30.000 ευρώ και ακόμα υψηλότερος για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Όλα αυτά βεβαίως θα ισχύσουν αν τελικά υπερισχύσει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους του κουαρτέτου και δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, εξαιτίας της επιμονής του ΔΝΤ, το οποίο ζητά πολύ χαμηλότερο αφορολόγητο.

Μία άλλη μεγάλη ελάφρυνση από αυτά που ως τώρα έγιναν γνωστά θα προέλθει από την έμμεση φορολογία. Και εξηγούμαστε. Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη τα μέτρα που θα ληφθούν εκφράζονται από τη μαθηματική σχέση 1 συν 1 συν 1. Αυτό σημαίνει επιπλέον φόροι 1,8 δις. ευρώ από τους άμεσους φόρους, 1,8 δις. περικοπές στο ασφαλιστικό και 1,8 δις. από έμμεσους φόρους και άλλα μέτρα και συνολικά 5,4 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο 1% μπορεί να μειωθεί στο 0,7% υποστηρίζουν έγκυροι κύκλοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Μάλιστα αναφέρουν ότι κατά την τελευταία επίσκεψη του Ντέκλαν Κοστέλο (εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο) συζητήθηκε το θέμα και δεν το απέρριψε.

Αν τελικά γίνει πράξη τότε τα μέτρα για την αύξηση του φόρου στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το υγραέριο, το φυσικό αέριο, την κινητή τηλεφωνία θα είναι μικρότερη κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι:

-Το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί από τα ποσά που θα εισπράξει η κυβέρνηση από τον ΟΠΑΠ με τον οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ύστερα από την ουσιαστική κατάργηση του τέλους των 5 λεπτών στα παιχνίδια του οργανισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να είναι ελαφρώς υψηλότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ.

-Από τις περικοπές που θα γίνουν τελικά στις δαπάνες του υπουργείου Αμυνας.

Τέλος, αποκαλυπτική ήταν η πρωινή δήλωση του Γιώργου Σταθάκη σε τηλεοπτικό σταθμό. Ο υπουργός είπε πως τα μέτρα στους έμμεσους φόρους θα εφαρμοστούν από το 2018 και κάποια από αυτά μπορεί και να μην ισχύσουν ποτέ αν στο μεταξύ τα έσοδα έχουν υπερβεί τους στόχους.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο πνεύμα ήταν και η αναφορά που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή πριν από μερικές μέρες.

 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα