ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που «παίζουν» αυτή την περίοδο την Ελλάδα και το ευρώ. Πληροφορίες κύκλων της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρουν ότι τοποθετήθηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες πτωτικά (short) έναντι του ευρώ και φέρεται να έχει πάρει μεγάλες θέσεις εναντίον των ελληνικών μετοχών και του ελληνικού χρέους. Ουσιαστικά ταυτίζεται με το εν εξελίξει κερδοσκοπικό παιχνίδι με επίκεντρο το Σίτι του Λονδίνου το οποίο πρωταγωνιστεί στις πιέσεις επί των ελληνικών τίτλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πόλσον έχει συγκροτήσει ομάδα 20-30 αναλυτών των διεθνών αγορών οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από το «ελληνικό πρόβλημα» και σε συνεργασία μαζί τους αποφασίζει για τις κινήσεις του.
Ο Αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων φέρεται ότι αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά με την Ελλάδα (μέσω του hedge fund Ρaulson & Company το οποίο ίδρυσε και διοικεί) ποντάροντας στην αποδόμηση της αξιοπιστίας της χώρας μας και στο κλίμα ανησυχίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη μας. Κύκλοι των αγορών συνδέουν ευθέως το hedge fund του κ. Πόλσον με το πρωτοφανές κύμα κερδοσκοπίας με επίκεντρο την Ελλάδα, το οποίο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εδώ και αρκετές εβδομάδες. Το προοίμιο ήταν η παύση πληρωμών από τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία του Ντουμπάι. Η είδηση αποσταθεροποίησε τις διεθνείς αγορές στα μέσα Νοεμβρίου και έφερε στο προσκήνιο αναλύσεις για το δραματικό ενδεχόμενο κατάρρευσης ενός ανεξάρτητου κράτους, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από την ύφεση και οδεύει στον δρόμο της ανάκαμψης. Η στήριξη του Ντουμπάι από το πετρελαιοπαραγωγό Αμπού Ντάμπι καθησύχασε τις αγορές. Έκτοτε η υπερχρεωμένη Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του διεθνούς οικονομικού Τύπου και της διεθνούς κερδοσκοπικής… κοινότητας, εξέχον μέλος της οποίας είναι ο κ. Πόλσον.
Αφορμή για το πρώτο κύμα της κερδοσκοπικής επίθεσης κατά της Ελλάδας ήταν η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τους οίκους Fitch και Standard & Ρoor΄s. Την εβδομάδα 7-11 Δεκεμβρίου η Ελλάδα έγινε το βασικό οικονομικό θέμα που επηρέαζε τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και «γκρέμιζε» το ευρώ… Το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα προβλήθηκε με όρους «θρίλερ» από τις μεγαλύτερες οικονομικές και πολιτικές εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το ελληνικό χρέος και το spread των ελληνικών ομολόγων κυριάρχησαν και εκφράστηκαν ανοιχτά «φόβοι για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας που θα πλήξει το ευρώ». Η Ελλάδα ήταν «η λέξη στα χείλη όλων των επενδυτών» σημείωσε εύστοχα η ευρωπαϊκή έκδοση των «Financial Τimes». Πρόκειται για την εφημερίδα που ασχολήθηκε όσο καμία άλλη με το «ελληνικό πρόβλημα», διατυπώνοντας μάλιστα τις πλέον ακραίες απόψεις ( «Η Ελλάδα στον δρόμο της Αργεντινής» ).
Πόνταρε στο κραχ των στεγαστικών δανείων
O συνεπώνυμος του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Πόλσον φημίζεται για τη « διορατικότητα με την οποία προέβλεψε την ταχεία και επώδυνη» κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (subprime) στις ΗΠΑ. Από το 2006 το hedge fund που διοικεί πόνταρε στην κατάρρευση της αγοράς των subprime. Οι εξελίξεις δικαίωσαν πανηγυρικά το κερδοσκοπικό του εγχείρημα και ο σχετικά άγνωστος ως τότε Πόλσον έγινε «εν μια νυκτί» πλούσιος και διάσημος. Τα κέρδη της Ρaulson & Company ξεπέρασαν το 2007 τις αποδόσεις κάθε άλλου hedge fund, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών του κλάδου. «Ο κ. Πόλσον κέρδισε για τον εαυτό του 3,7 δισ. δολάρια, τη μεγαλύτερη ίσως λεία στην ιστορία της Γουόλ Στριτ» σχολίασαν οι «Νew Υork Τimes». Τη χρονιά εκείνη η απόδοση ενός από τα fund της εταιρείας του (με την ονομασία Credit Οpportunities) έφθασε στο αστρονομικό 590%!
Κατά τους τελευταίους μήνες του 2008, την ώρα που κατέρρεαν οι διεθνείς αγορές ο κ. Πόλσον συνέχισε απρόσκοπτα να πλουτίζει. Το περιοδικό «Forbes» τον κατέταξε το 2009 στην 33η θέση των 400 πλουσιότερων Αμερικανών και στην 76η των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, υπολογίζοντας την προσωπική του περιουσία στα 6 δισ. δολάρια και την αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται 29 δισ. δολάρια. Ο κ. Πόλσον διαθέτει μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και προτού δημιουργήσει το δικό του hedge fund το 1994 είχε θητεύσει στην επενδυτική Τράπεζα Βear Stearns. Τον Απρίλιο του 2008 αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία ότι προσέλαβε ως σύμβουλό του στην Ρaulson & Company τον πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν.
(Αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ)