Site icon NewsIT
12:17 | 07.01.18

Bloomberg: Το 10 κρίσιμα βήματα της Ελλάδας ως τον Αύγουστο

Bloomberg Ελλάδα
Newsit Newsroom

Κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα χαρακτηρίζει το 2018 το Bloomberg. Και αναρωτιέται αν η χώρα μας θα τα καταφέρει όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία ή θα προκύψει ακόμη ένα πρόγραμμα.

Το Bloomberg περιγράφει τα 10 βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να φτάσει στην έξοδο από το πρόγραμμα, στις 20 Αυγούστου του 2018.

«Το βασικό ερώτημα τους επόμενους μήνες για αυτό που ήταν κάποτε το επίκεντρο της ευρωπαϊκής πιστωτικής κρίσης είναι: Θα το “γυρίσει” και θα αποστασιοποιηθεί από εξωτερική βοήθεια όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος – κάτι που θέλει η ελληνική κυβέρνηση; Ή το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο τελειώνει στις 20 Αυγούστου, θα ακολουθηθεί από παρόμοια συμφωνία – όπως μερικοί παρατηρητές αναμένουν;», αναρωτιέται το Bloomberg.

Έξοδος ναι, “καθαρή” όμως;

«Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για την Ελλάδα, έχοντας ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και με την ταχύτητα συγκέντρωσης της ανάκαμψης», ανέφερε ο Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBC Bank Plc στο Λονδίνο, σε ενημέρωση προς τους πελάτες του στις 4 Ιανουαρίου. «Το 2018, η χώρα θα μπορούσε να βγεί τελικά από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά μια καθαρή έξοδος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν η ευρωζώνη αποτύχει να επιτύχει ουσιαστική και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους».

Από το 2010, η Ελλάδα έχει τρία προγράμματα από χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ με αυστηρούς όρους όσον αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έχει επίσης περάσει από δύο αναδιαρθρώσεις του χρέους. Στους επόμενους έξι με οκτώ μήνες, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της χώρας πρέπει να εργαστούν σε ορισμένα ακανθώδη ζητήματα αν θέλουν να αποτρέψουν ακόμα ένα πρόγραμμα διάσωσης.

Bloomberg: Τα 10 βήματα της Ελλάδας

Το πρακτορείο παρουσιάζει και έναν… οδικό χάρτη. 10 κρίσιμες ημερομηνίες πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης

  • Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την εφαρμογή όλων των μέτρων που απαιτούνται για τη σύναψη της τρίτης επισκόπησης διάσωσης. Οι νέες πολιτικές πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, έτσι ώστε οι ελεγκτές που παρακολουθούν το πρόγραμμα να μπορούν να παρουσιάσουν την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στη συνεδρίαση της Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου, η οποία θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης διάσωσης.
  • Στα τέλη Ιανουαρίου, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα οριστικοποιήσουν τα σενάρια βάσει των οποίων οι ισολογισμοί των ελληνικών δανειστών θα δοκιμαστούν στα stress tests. Οι τράπεζες πρέπει να ολοκληρώσουν αυτούς τους ελέγχους της κεφαλαιακής τους επάρκειας νωρίτερα από τους ομολόγους τους στην ΕΕ.
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε όλο το άρθρο του Bloomberg
  • Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει νέο ομολογιακό δάνειο, το οποίο πιθανότατα θα είναι τριών ή επτά ετών, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στην αγορά μετά από χρόνια στην έρημο.
  • Κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ημερών του Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εκταμιεύσει τη δόση της διάσωσης που συνδέεται με την εφαρμογή των όρων της τρίτης αξιολόγησης. Το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αλλά θα είναι στο τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ (6,6 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας.
  • Τον Φεβρουάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν δεδομένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις ευρωπαϊκές αρχές για τα stress tests.
  • Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει ότι το Φεβρουάριο οι πιστωτές θα αρχίσουν να συζητούν περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
  • Στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αλλά η αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο αν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει άλλα 82 μέτρα, έγκαιρα.
  • Μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις μεταξύ πιστωτών πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 20-22 Απριλίου. Η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ θα δώσει, πιθανώς, στους πιστωτές την ευκαιρία να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους και τι πρόκειται να ακολουθήσει για την Ελλάδα.
  • Στις αρχές Μαΐου, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests. Αυτό θα δείξει εάν οι Έλληνες δανειστές χρειάζονται περισσότερο κεφάλαιο και αν ναι, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για αυτούς και για την Ελλάδα.
  • Μέχρι τα τέλη Μαΐου ή Ιουνίου, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές θα θέλουν να ολοκληρώσουν την τέταρτη αξιολόγηση και να επιτύχουν συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και για τη μετα-μνημονιακή εποχή για την Ελλάδα.

Υπό… παρακολούθηση έως το 2022;

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει “καθαρή έξοδο”. Τέλος του Μνημονίου χωρίς άλλο πρόγραμμα. Αλλά σύμφωνα με το Bloomberg Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα υπάρξει κάποιο είδος “συμφωνίας παρακολούθησης μέχρι το 2022”. Αυτό, κατά το δημοσίευμα, υποστηρίζει άτομο με γνώση των συζητήσεων. Και αυτό, τονίζεται, γιατί η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεόνασμα 3,5% έως το 2022.

Παράλληλα, σημειώνει το Bloomberg, η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει ένα πολιτικά δύσκολο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version