Οικονομία

Bloomberg: Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα γονάτιζε μέχρι και την Κίνα!

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα συνιστούσε απειλή για την παγκόσμια ευημερία, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της στην παγκόσμια οικονομία είναι 0,4%, καθώς οι επιπτώσεις θα έφθαναν έως την Κίνα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το πρακτορείο παραπέμπει σε δηλώσεις αναλυτών διεθνών επενδυτικών ταμείων και τραπεζών.

Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε ζημιά στα ενέχυρα, αναφέρει το στέλεχος του Pimco – του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο – Ρίτσαρντ Κλάριντα, μία άποψη που συμμερίζονται οικονομολόγοι των τραπεζών Bank of America Merrill Lynch και JPMorgan Chase.

Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να προκαλέσει χρεοκοπίες κρατών της Ευρώπης καθώς και επιδρομές σε τράπεζες, πιστωτικές κρίσεις και υφέσεις που μπορεί να οδηγήσουν περισσότερες χώρες να φύγουν από το ευρώ. Οι διασυνδέσεις, ωστόσο, των χωρών μέσω τους διεθνούς εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών ροών σημαίνουν ότι οι επιπτώσεις δεν θα περιορισθούν στην Ευρωζώνη. Η JPMorgan εκτιμά ότι κάθε υποχώρηση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1% μειώνει την ανάπτυξη στις άλλες περιοχές του κόσμου κατά 0,7%. Οι εξαγωγικές χώρες, από τη Βρετανία έως την Κίνα, θα υπέφεραν και η παραγωγός πρώτων υλών Ρωσία θα αντιμετώπιζε μείωση των τιμών του πετρελαίου. Αν και οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να κινηθούν καλύτερα, ακόμη και αυτές θα αισθάνονταν έναν απόηχο παρεμφερή με τη χρηματοπιστωτική μόλυνση που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.

Οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωνόταν κατά τουλάχιστον 4% στην ύφεση που θα ακολουθούσε, αντίστοιχα με την πτώση που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρούσε κάτω από τα 1,20 δολάρια και ο πανευρωπαϊκός δείκτης τραπεζικών μετοχών Stoxx 600 θα υποχωρούσε κάτω από τις 110 μονάδες από 123 μονάδες που ήταν χθες.

Χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα είχαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος δανεισμού. Στη Γερμανία, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της θα μπορούσαν να μειωθούν στο 1%, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής τράπεζας. Η ανάπτυξη στην Κίνα θα μειωνόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με εκτίμηση της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της χώρας, ενώ θα πλήττονταν και οι οικονομίες των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης, όπως της Βρετανίας και της Ελβετίας, αλλά και των γειτονικών αναδυόμενων οικονομιών, περιλαμβανομένης της Ρουμανίας, λόγω της μείωσης της ζήτησης.

Ο κ. Τζέικομπ Κίρκεγκαρντ, στέλεχος του αμερικανικού ινστιτούτου Peterson για διεθνείς οικονομικές σχέσεις, αναφέρει ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξει μία διάσπαση της Ευρωζώνης, ακόμη και αν στις εκλογές που θα γίνουν τον επόμενο μήνα στην Ελλάδα επικρατήσουν κόμματα που αντιτίθενται στους όρους του μνημονίου. «Θα δώσω πιθανότητα 5% για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Κίρκεγκαρντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έριχνε την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα σε ένα τέτοιο χάος, που η νέα κυβέρνηση θα έπεφτε μέσα σε λίγες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

FT: Δουλοπρεπείς οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι

Πως η δραχμή θα διαμελίσει την ευρωζώνη

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα