Site icon NewsIT
17:06 | 10.10.12

Bloomberg: Η Ελλάδα μέχρι το 2016 μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη

Bloomberg: Η Ελλάδα μέχρι το 2016 μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη
Newsit Newsroom

- Σύμφωνα με το δημοσίευμα η χώρα μας θα μπορούσε να ξεπεράσει και τη Φινλανδία - Η προβλεπόμενη παραγωγή είναι 425.000 ουγκιές ενώ η Φινλανδία πέρυσι εξόρυξε 220.000 - Δύο εταιρείες μία από τον Καναδά και μία από την Αυστραλία έχουν αναλάβει το έργο - Η μοναδική παραφωνία σε ένα τέτοιο εγχείρημα θεωρείται η γραφειοκρατία

Στη μεγαλύτερη χώρα – παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη θα μπορούσε να αναδειχθεί η Ελλάδα έως το 2016, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, παραπέμποντας στην μεγάλη παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου που αναμένεται τα επόμενα χρόνια από τα τέσσερα ορυχεία των Eldorado Gold Corp. (ELD) και Glory Resources Ltd. (GLY).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο εταιρειών, τα projects τους θα αυξήσουν κατά 425.000 ουγγιές την παραγωγή χρυσού έως το 2016, αξίας 757 εκατ. δολαρίων (με βάση την τιμή του χρυσού στις 5 Οκτωβρίου του 2012), έναντι συνολικής παραγωγής 16.000 ουγγιών που είχε καταγραφεί στην Ελλάδα το 2011.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, αν και κατά το παρελθόν η χώρα εμφάνιζε μεγάλες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στις χορηγήσεις αδειών εξόρυξης, μετά την οικονομική κατάρρευση των τελευταίων ετών, οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί και επιταχυνθεί μέσω του fast track.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το άρθρο στο παράδειγμα της European Goldfields. Όπως αποκάλυψε στο Bloomberg ο επικεφαλής ανάπτυξης της εταιρείας, Steve Sharpe, για τρία συναπτά έτη η European Goldfields ανέμενε από την ελληνική κυβέρνηση την έκδοση άδειας εξόρυξης χρυσού, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο που επρόκειτο τελικά να εκδοθεί, η τιμή της μετοχής της εταιρείας υποχώρησε σημαντικά προσελκύοντας το ενδιαφέρον αγοραστών. «Σε καμία περίπτωση δεν θα γύρναγα πίσω στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sharpe.

Καθυστερήσεις σαν κι αυτές, υπογραμμίζει το πρακτορείο, είναι πλέον πιο σπάνιες στην Ελλάδα μετά την ύφεση των τελευταίων ετών και την επιτακτική ανάγκη των κυβερνήσεων να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Η εξόρυξη χρυσού συγκεντρώνει momentum ειδικά μετά την έγκριση των λεγόμενων «fast track” έργων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βρήκαν χρυσό στη Θράκη;

Τι “παίζεται” με τον χρυσό στη Βόρεια Ελλάδα; Εξαγορά μεταλλείων από Καναδούς

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version