Οικονομία

Bloomberg: η Ελλάδα πέτυχε πολλά, χρειάζονται κι άλλα…

«Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πέτυχε πολλά κατά τα τελευταία δύο χρόνια» τονίζει σε άρθρο του ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν της Allianz, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Μείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μείωσε τις δαπάνες, αύξησε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης, μείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και τους κινδύνους για την οικονομία που συνδέονται με τις αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού τομέα».

Στη συνέχεια, διατυπώνει την άποψη ότι «παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν είναι καλή. Αφού η χώρα υπέστη μια απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, εξακολουθεί να απέχει πόρρω από το να επανακάμψει» και «να προχωρήσει στην ανάπτυξη, την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα».

Ο κ. Ελ-Εριάν, ο οποίος είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και πρώην διευθύνων σύμβουλος και συν-επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, στην αρχή του άρθρου του αναφέρει ότι «δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2012, που από πολλούς θεωρήθηκαν ως “δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας”, η συμμαχική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές οδήγησε τη χώρα σε σχετική ασφάλεια. Όμως», όπως επισημαίνει, «η επακόλουθη απότομη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, καθώς και η ζήτηση από τους επενδυτές για τις νέες εκδόσεις των ελληνικών κρατικών και τραπεζικών ομολόγων, υπερεκτιμούν τις βελτιώσεις που έγιναν στην χώρα. Η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα τροφοδοτήθηκε από την παγκόσμια ζήτηση υψηλών αποδόσεων όταν οι δυτικές κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά. Για να καταφέρει η Ελλάδα να κρατήσει τα ξένα κεφάλαια και να μειώσει τις πιθανότητες περαιτέρω αστάθειας, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες βελτίωσης της οικονομίας της».

Τέλος, υποστηρίζει ότι «τα κύρια προβλήματα είναι η υψηλή ανεργία και το ύψος του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ» και ότι «ο συνδυασμός αριθμού παραγόντων, όπως: ανεπαρκούς ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας, κοινωνικών εντάσεων και υπερχρέωσης έχει αποδυναμώσει την πολιτική συνοχή. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, τα ποσοστά των αντιευρωπαϊστών υποψηφίων ήταν τόσο υψηλά ώστε η συζήτηση για πρόωρες εθνικές εκλογές έχει γίνει έντονη».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «παρόλα τα επιτεύγματα της Ελλάδας, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί πόσα πολλά πρέπει να γίνουν, ακόμη».

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η Κίνα εξετάζει ενίσχυση της κατανάλωσης και των κεφαλαιαγορών – «Αυστηρά» μέτρα προανήγγειλε το Πεκίνο
Υπό την πίεση των αμερικανικών δασμών, η κινεζική ηγεσία σχεδιάζει μια έκτακτη διάσκεψη με κορυφαίους εκπροσώπους από την πολιτική, την κεντρική τράπεζα και τις ρυθμιστικές αρχές σύντομα
Ο Ντόναλντ Τραμπ με φόντο την σημαία της Κίνας
Ανανεώθηκε πριν 25 λεπτά