Οικονομία

Bloomberg: Κυρώσεις στην Ελλάδα από τους δανειστές για τα πλεονάσματα

Δεν... πήραν και τόσο καλά οι δανειστές το σχέδιο της Ελλάδας για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% που έχει συμφωνήσει, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το Bloomberg αναφέρει πως είναι πιθανόν γι αυτό το λόγο να επιβάλλουν νέες κυρώσεις, αφού τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί είναι άλλα.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν πως αυτό είναι παραβίαση της συμφωνίας που έχουν κάνει οι 2 πλευρές, ενώ όπως είπαν παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Η απόφαση για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις η όχι θα παρθεί το φθινόπωρο, όπου θα αποτιμηθεί εκ νέου η πορεία του χρέους.

Στις κυρώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνεται η παρακράτηση από την ΕΚΤ της απόδοσης των Ελληνικών ομολόγων, και τη μη επιστροφή της ετήσιας επιτοκιακής ποινής (penalty) που πληρώνει η χώρα σε μέρος των δανείων της.

Το Bloomberg τονίζει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές σε αντάλλαγμα για ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, και πως ο Τσίπρας δήλωσε την Τρίτη ότι ακόμα και με ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της με τη μεταφορά 5,5 δις ευρώ από τα ταμειακά αποθεματικά του κράτους ως εγγύηση προς τους πιστωτές της.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ώρα μηδέν για τους δασμούς Τραμπ: Σήμερα οι ανακοινώσεις – Φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες των τεχνολογικών γιγάντων των ΗΠΑ εξετάζει η ΕΕ
Υπάρχουν εκκλήσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για απειλές δράσης κατά αμερικανικών εταιρειών όπως η Πλατφόρμα Χ, η οποία ανήκει στον Έλον Μασκ, την Google, την Amazon και το Netflix
O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Κομισιόν: Πρόταση για χρήση των κονδυλίων ΕΣΠΑ για επενδύσεις στην άμυνα και στην ασφάλεια
Οι σημερινές τροποποιήσεις της πολιτικής συνοχής, που προτείνονται στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επανεξέτασης του 2025, θα συζητηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο
European Union flags