Site icon NewsIT

Bloomberg: Το ευρώ θα συντριβεί μετά τις αποφάσεις του ΔΝΤ για το κινεζικό νόμισμα

01.12.2015 | 12:22
Bloomberg: Το ευρώ θα συντριβεί μετά τις αποφάσεις του ΔΝΤ για το κινεζικό νόμισμα

Το ευρώ θα υποστεί τη μεγαλύτερη επίπτωση από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να συμπεριλάβει το κινεζικό γιουάν στο νομισματικό καλάθι του (SDR), αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Το κινεζικό νόμισμα θα είναι το πέμπτο νόμισμα του καλαθιού, το οποίο αποτελείται σήμερα από το δολάριο, το ευρώ, τη στερλίνα και το γεν.

Η απόφαση του ΔΝΤ προβλέπει ότι ο συντελεστής βαρύτητας του ευρώ στο SDR θα μειωθεί στο 30,93% από 37,4% από την 1η Οκτωβρίου 2016, όταν το γιουάν θα ενταχθεί στο καλάθι με έναν συντελεστή 10,92%.

Το ευρώ έχει κατρακυλήσει 13% έναντι του δολαρίου φέτος, μία μείωση που είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 10ετίας

Αντίθετα, ο συντελεστής του δολαρίου θα παραμείνει ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα και συγκεκριμένα στο 41,73% από 41,9%.
Αξιοσημείωτη είναι και η απώλεια του ειδικού βάρους συμμετοχής της στερλίνας, καθώς από την τρίτη θέση που έχει σήμερα με συντελεστή 11,3% θα υποχωρήσει στην πέμπτη θέση με ποσοστό 8,09%.
Στην τέταρτη θέση θα παραμείνει το ιαπωνικό νόμισμα, με συντελεστή 8,33% από 9,4%.

«Η πιθανότερη επίπτωση θα υπάρξει στα συναλλαγματικά αποθέματα σε ευρώ, καθώς το γιουάν, με το πέρασμα του χρόνου, θα θεωρείται το κύριο εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα στο δολάριο, αντικαθιστώντας το ευρώ στον ρόλο αυτό»

Το ευρώ έχει κατρακυλήσει 13% έναντι του δολαρίου φέτος, μία μείωση που είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 10ετίας, ενώ οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου περιόρισαν τα συναλλαγματικά αποθέματά τους σε ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.
«Το ευρώ θα υποστεί τη μεγαλύτερη επίπτωση από αυτή την προσαρμογή των συντελεστών βαρύτητας», δήλωσε ο επικεφαλής συναλλάγματος χρηματιστηριακής εταιρείας στη Νέα Υόρκη. «Η πιθανότερη επίπτωση θα υπάρξει στα συναλλαγματικά αποθέματα σε ευρώ, καθώς το γιουάν, με το πέρασμα του χρόνου, θα θεωρείται το κύριο εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα στο δολάριο, αντικαθιστώντας το ευρώ στον ρόλο αυτό», σημείωσε αναλυτής της Royal Bank of Scotland Group στη Σιγκαπούρη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αναμένει να υπάρξουν άμεσα μεγάλες αγορές του γιουάν, λόγω της ένταξής του στο SDR.
«Από το 1999, όταν εισήχθη το ευρώ, πέρασαν τέσσερα χρόνια μέχρι να αρχίσουν οι διαχειριστές αποθεμάτων να τα διαφοροποιούν υπέρ του κοινού νομίσματος. Επομένως, δεν πρέπει να αναμένουμε ισχυρές εισροές στο γιουάν βραχυπρόθεσμα από διαχειριστές που αποστρέφονται τον κίνδυνο», σημείωσε.

Η χθεσινή απόφαση του ΔΝΤ αποτελεί την πρώτη αλλαγή στη σύνθεση του SDR από το 1999, όταν το ευρώ αντικατέστησε το γερμανικό μάρκο και το γαλλικό φράγκο. Αποτελεί, επίσης, ορόσημο σε μία πορεία δεκαετιών του γιουάν για την απόκτηση διεθνούς αξιοπιστίας του.
«Δεν νομίζω ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα αποθέματά τους σε ευρώ δραματικά βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη συναλλαγματική πολιτική της Bank of Nova Scotia στο Τορόντο, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στο SDR και η διατήρηση των αρνητικών επιτοκίων του ευρώ θα το κάνουν πιθανόν λιγότερο δημοφιλές στους διαχειριστές συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version