Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Bloomberg: Τρία σενάρια για το χρέος! Ένα είναι… εφιαλτικό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Οι πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικά και διαφορετικά επίπεδα χαλάρωσης, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συνέρχονται στις Βρυξέλλες για να πετύχουν μια συμφωνία που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα νέο πακέτο δανείων διάσωσης.

Τα σενάρια, που περιγράφονται σε μια επιστολή του γερμανού υπουργού Οικονομικών και παρουσιάζει το Bloomberg, περιλαμβάνουν διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την ελληνική ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα -το οποίο δεν συμπεριλαμβάνει πληρωμές τόκων- που η χώρα θα μπορεί να διατηρήσει μακροπρόθεσμα.

     —> Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η ελληνική ανάπτυξη θα είναι στο 1,3% μακροπρόθεσμα και το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι σε ένα μέσο όρο του 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα κάνει το χρέος της χώρας να είναι κάτω από το 60% το 2060, σύμφωνα με την επιστολή.

     —> Το δεύτερο, λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, βλέπει το ελληνικό χρέος να εκτοξεύεται στο 226% του ΑΕΠ το 2060, προβλέποντας ανάπτυξη του 1% και πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όσο.

     —> Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια λύση… κάπου στη μέση από τα δύο προαναφερθέντα σενάρια.

Το πρώτο σενάριο θα φέρει μικρή ή και… καθόλου ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, ενώ το δεύτερο απαιτεί μια γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Την ώρα που η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν σε οικονομικές “επιδιορθώσεις”, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει καθυστερήσει από διαφωνίες μεταξύ πιστωτών που έχουν θέσεις – κλειδιά (σ.σ. λέγε με Σόιμπλε και ΔΝΤ) σχετικά με το πόση ελάφρυνση χρέους απαιτείται.

Η “καρδιά” του αδιεξόδου βρίσκεται στην απροθυμία του ΔΝΤ να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης αν η Ευρωζώνη δεν αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ύψους 315 δισ. ευρώ χρέους της Ελλάδας.

Μερικά κράτη όπως η Γερμανία, που αντιστέκεται στις αλλαγές για το ελληνικό χρέος, δεν προτίθενται να αποδεσμεύσουν νέα δάνεια πριν το ΔΝΤ μπει στο πρόγραμμα. Η Αθήνα χρειάζεται την επόμενη δόση των περίπου 7 δις. ευρώ πριν χρειαστεί να ξεπληρώσει τους δανειστές της τον Ιούλιο.

50-50 οι πιθανότητες

Η επιπρόσθετη ελάφρυνση του χρέους είναι επίσης απαραίτητη ούτως ώστε η ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, κάτι που θα βοηθήσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Μοσκοβισί: H Eλλάδα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της ΕΕ για το έλλειμμα

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν τις πιθανότητες για μια συμφωνία στο Eurogroup στο 50-50, ενώ ένα σημείο – κλειδί είναι και η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή μετά το 2018 οπότε και λήγει το υπάρχον πρόγραμμα. Το ΔΝΤ έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει ένα τόσο αισιόδοξο πρόγραμμα οικονομικής απόδοσης για δεκαετίες, ενώ τα “δυνατά χαρτιά” των πιστωτών πιέζουν προς την κατεύθυνση μιας περισσότερο θετικής προσέγγισης. Οι λιγότερο φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι θα αυξήσουν την ποσότητα ελάφρυνσης χρέους που θα απαιτηθεί.

Ενώ οι δύο πλευρές συμφωνούν πως η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στο 3,5% του ΑΕπ μέχρι περίπου το 2022, διαφωνούν για το ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ δεσμεύτηκαν τον περασμένο Μάιο σε ένα πακέτο ενδεχόμενων μέτρων που θα διευκολύνουν τους όρους αποπληρωμής των ελληνικών δανείων μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, όμως ο βαθμός κατά τον οποίο αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν, παραμένει ένα ζήτημα που παρουσιάζει διαφωνίες.

Μεταξύ των επιλογών είναι η επέκταση των χρονικών ορίων αποπληρωμής των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, αλλά και προσαρμογές σχετικά με τις πληρωμές των τόκων. Το ΔΝΤ έχει πει πως θέλει αυτές οι επιλογές να γίνουν καθοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια ούτως ώστε τα νούμερα να “βγαίνουν” και η ετήσια ανάγκη αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους να βρίσκεται εντός σαφώς καθορισμένων ορίων.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική Βουλή ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων με την ελπίδα να “καλοπιάσει” τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάκεις, αύξηση των φόρων και άλλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: bloomberg.com

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε