Ενα νέο κεφάλαιο άνοιξε στον¨πόλεμο¨ που ξέσπασε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία μετά το Brexit. Το νέο επεισόδιο χαρακτηρίζεται από τη βρετανική απειλή για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και από την απάντηση των Ευρωπαίων για αποκλεισμό της Βρετανίας από τον ενιαίαο οικονομικό χώρο της Ευρώπης.
Τον πρώτο πυροβολισμό έριξε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν με τις δηλώσεις του ότι η Βρετανία θέλει να μειώσει τους συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15% , ώστε να αποτρέψει τη μετακίνησή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η απάντηση από την Ευρώπη είναι πως δεν θα ανεχθεί ένα φορολογικό παράδεισο στην πόρτα της. Επιπλέον Ευρωπαίοι ιθύνοντες υπενθυμίζουν πως μετά τα «OffshoreLeaks», «LuxLeaks» και «Panama Papers» η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και οι υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομικά χώρες άνοιξαν ¨πόλεμο¨ με τους φορολογικούς παραδείσους και οποιαδήποτε άλλη μορφή αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού.
Τις πιο σκληρές βολές έριξε Γάλλος αξιωματούχος και συγκεκριμένα ο Αλεν Λαμασούρ ο οποίος προεδρεύει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του Γαλλικού Κοινοβουλίου για τη φορολογία και τόνισε ότι “το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο”.
Και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως υπάρχει κενό εξουσίας στο Λονδίνο και χαρακτήρισε τις δηλώσεις Οσμπορν ως ένδειξη πανικού. Μάλιστα η κοινοβουλευτική επιτροπή στη Γαλλία κατά σύμπτωση υιοθέτησε αυστηρά διατάγματα για να εμποδίσει επιχειρήσεις να διαπράττουν φοροδιαφυγή.
Από την πλευρά του αξιωματούχος της Κομισιόν τόνισε ότι “με τις δηλώσεις ο Όσμπορν δεν στοχεύει παρά να καθησυχάσει τις επιχειρήσεις που σκέφτονται να φύγουν από τη Βρετανία”. Στις Βρυξέλλες υπενθυμίζουν με νόημα ότι σήμερα υπάρχει μία παγκόσμια συναίνεση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των φορολογικών αδικημάτων και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται τόσο η G20 στην οποία συμμετέχει η Βρετανία, όσο και ο ΟΟΣΑ.
Στελέχη της Κομισιόν τονίζουν ακόμα πως μία τέτοια απόφαση θα ήταν καταστροφική για την εικόνα της Βρετανίας παγκοσμίως, ενώ κραδαίνουν ακόμα και τον αποκλεισμό από την Ευρωπαϊκή αγορά αν οι Βρετανοί αρνηθούν να εφαρμόσουν ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες όπως η αυτόματη ενημέρωση για φορολογικά ζητήματα, η διαφάνεια στη φορολογία των πολυεθνικών σε όλες τις χώρες, το τέλος του τραπεζικού απορρήτου και τον ορισμό μιας κλίμακας των συντελεστών του φόρου για τις επιχειρήσεις.
Και αφού απειλούν ότι το City θα αποκλειστεί από τον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χώρο αν οι Βρετανοί προχωρήσουν στη δημιουργία φορολογικού παραδείσου, τονίζουν ότι αν η Βρετανία θέλει το ¨νορβηγικό¨ μοντέλο της ελεύθερης πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά, τότε θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.