Στόχος της πλήρους άρσης των capital controls είναι να γίνει ακόμη ένα βήμα προς την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κάτι το οποίο θα δώσει ώθηση και στην προσέλκυση επενδύσεων.
Η προετοιμασία για την άρση των capital controls έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με την Καθημερινή. Για να φτάσουμε βέβαια ως εκεί απαιτούνται διαβουλεύσεις με τους εταίρους ίσως και νομοθετική ρύθμιση. Την τελική απόφαση, μετά τη σχετική εισήγηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, θα πάρει η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η άρση και των τελευταίων περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές τοποθετείται στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στα μέσα του μήνα θα έχουν έρθει στην Αθήνα και οι εκπρόσωποι των δανειστών για την 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και με κύριο θέμα τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 και την έγκριση των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις πάνε καλά, θα γίνει πιο εύκολη και η απόφαση για πλήρη άρση των capital controls.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί (που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο 2015) έχουν σε μεγάλο βαθμό αρθε. Μεταξύ άλλων δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ (και για μεγαλύτερα ποσά με έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος).
Η πλήρης κατάργηση θα άρει και τους εναπομείναντες περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.
Στην Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθεί νέα τάση φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά προβλέπουν μάλλον το αντίθετο, δηλαδή επιστροφή κεφαλαίων, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον και τη δυνατότητα επανεξαγωγής τους.